Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přeju pěkné odpoledne. Chtěla bych se zeptat na Váš názor, jak byste reagovali? V podstatě o nic nešlo, ale vůbec jsem se neuměla zachovat pravděpodobně. Jela jsem s dcerou autobusem /2,5 roku/, baví ji to, podnikáme to teď jako nové dobrodružství. Dcera seděla vzorně na sedačce, koukala kolem /až jsem byla překvapená/, po chvíli si trochu pokrčila nohu a hrana boty byla na sedadle, suché boty, nic proč bych ji měla napomínat, nic nezašpinila. Nějaká paní důchodového věku začala na ni, musíš dát tu nohu dolů, bude to špinavé, někdo si zašpiní kalhoty atd., byla dost hlučná. Dcera začala plakatl, bála se jí, začala se po mě plazit, tak jsem jí boty sundala a to byl signál, že už na tom sedadle jen stála, takže jsme z hrůzou dojeli, hlavně jsem se bála, aby nespadla. Paní si neodpustila poznámku, no to musí být vždycky po tvém!!!!!!! Já se přiznám, že se mi spíš chtělo smát, ale nedovolila jsem si to.....Pravděpodobně se budu s tímto setkávat častěji, nemáte někdo dobrý návod nebo zkušenost jak se zachovat? Co říct? Fakt jsem byla jak opařená, kauza přes půl autobusu.
Příště nechat dcerku poběhat v bahně a pak si otřít boty o tu ženskou
čím je člověk starší,tím asi zapomíná,jaké to je mít malé dítko
![]()
Já bych dostala zachvát smíchu a následně pak i asi přez hubu kabelou té důchodkyně
![]()
No, já bych boty nesundávala a paní bych hezky od plic pověděla na celý autobus, aby si laskavě hleděla svého.
Ja bych ji rekla at se stara o sebe. Stara, nestara, ohledy neberu. ![]()
Většinou jsou rýpavý jen důchodci, protože nemají nic na práci a tak jezdí autobusy. Já bych je ignorovala a dělala, že neslyším. To by je možná ještě víc rozčililo ![]()
No já bych malou napomenula, i když měla botky čisté…nedělá se to. I když to udělala omylem. Jen aby věděla a naučila se to. Jinak jak bych reagovala? Já bych vylítla jak čert! Jednou jsem čekala na bus a přede mnou stála babička s vnučkou, která plakala, protože upadla a vyválela si lízatko na zemi. Za mnou stála ženská, která začala řvát, že ať si laskavě to dítě uklidní, že je nevychovaná, že ona dítě nezvládá, že není na zastávce sama… V tu ránu jsem se otočila a zvýšeným hlasem jsem se jí zeptala, zda e normální a jestli má děti. Ona mi odpověděla, že má a tohle by si její děti nikdy nedovolili. Že holčička řve že neslyší hudbu ve sluchátkách, ta jsem na ní vyjela, že na ní taky není nikdo zvědavej, ať je zticha a dá si hudbu víc nahlas. Chudák babička, ta nestačila ani mrknout! No a přesně z těchto situací mám hrůzu…
Někteří lidi jsou fakt na ránu!
ráda bych řekla, ať si všímá svého, ale protože jsem v takových chvílích mlčenlivý typ, asi bych ji ignorovala a myslela si něco o zadní části těla ![]()
… u nás jedna důchodkyně seřvala řidiče busu, že jede pozdě (o 4 min) že nestihne vlak. Už jí nezajímalo, že na dvou zastávkách předtím nastupovalo hafo důchodců, kteří samozřejmě brzdili!
A dokonce jsem byla svědkem, jak jeden nevrlej důchodce seřval paní, co si pšíkla a nestihla si dát kapesník přes ústa, jen ruku. A on udělal scénu přes celej autobus, že si má brát kapesní, že dostaneme všichni nějakou nemoc..
A o tom, jak do mě vrazil důchodce (já těhotná), jen aby stihl metro…surově mě odstrčil, jako kdyby to bylo poslední metro v jeho životě…to snad nebudu ani popisovat. Zvlášť v Praze jsou ty lidi fakt hnusný a zlý…
Já bych teda nenechala dítě, aby se botou opřelo o cokoli, na čem se sedí. Kamarádka ji taky nechávala a došlo to tak, že když jsem tátovo novym autem vezla tuhle kamarádku i s dítětem, tak si malá přesně takhle opřela nohy o sedačku před sebou. Kdybych se to nesnažila kamarádce i její dceři (sedm let) vysvětlit milionkrát po dobrym ve svém starém autě, že prostě NECHCI, aby mi takhle svinila moje auto, tak bych byla v klidu. Takhle jsem seřvala obě dvě a od té doby ať na mě jako na taxíka nespoléhaj.
Já samozřejmě dostala serec od svého táty.
Rekla bych a nahlas neco jako,ale nemusis,neboj,nemas boticky spinave a na sedadle hezky sedis a nestojis..Jsi hodna holcicka a kvuli tvym cistym botickam si urcite nikdo kalhoty neumaze..Stejne tak jsme pripadne pripravena,kdyz mi nekdo bude nemistne radit s malym v obchode,autobuse atd,rict neco jako,ja vam taky neradim jak zhubnout (nebo tak neco),tak mi taky neradte jak vychovavat vlastni dite..Samozrejme v pripade,ze osoba bude trosku pri tele..Pokud na me nekdo bandurskou,ja na nej taky,nektery veci si opravdu libit nenecham..Ale je pravda,ze me vetsinou napada,co jsem dotycnemu mohla rict,az uz jsem pryc..
No, jak bych se zachovala… řekla bych dcerce, že boty na sedadlo nepatří a že na sedadle se sedí - a trvala bych na tom. Ani omylem bych ji nenechala následně stoupnout na sedačku, ani bez bot.
Nemůžu samozřejmě posoudit, nakolik agresivně se paní chovala - pokud na dítě křičela, požádala bych ji, ať toho laskavě nechá, že si věc vyřeším sama. Ale rozhodně bych ji nevyřešila tak, jako Ty. ![]()
@Holma píše:
No já bych malou napomenula, i když měla botky čisté…nedělá se to. I když to udělala omylem. Jen aby věděla a naučila se to…
Taky bych dítě napomenula a mile to vysvětlila. A v žádném případě bych mu nesundávala boty
A nechat dítě stát na sedačce, to už vůbec ne. Jinak důchodkyni bych úspěšně ignorovala, pokud by i nadále měla blbé poznámky, asi bych ji slušně odkázala do patřičných míst.
@marketta1 píše:
Rekla bych a nahlas neco jako,ale nemusis,neboj,nemas boticky spinave a na sedadle hezky sedis a nestojis..Jsi hodna holcicka a kvuli tvym cistym botickam si urcite nikdo kalhoty neumaze..Stejne tak jsme pripadne pripravena,kdyz mi nekdo bude nemistne radit s malym v obchode,autobuse atd,rict neco jako,ja vam taky neradim jak zhubnout (nebo tak neco),tak mi taky neradte jak vychovavat vlastni dite..Samozrejme v pripade,ze osoba bude trosku pri tele..Pokud na me nekdo bandurskou,ja na nej taky,nektery veci si opravdu libit nenecham..Ale je pravda,ze me vetsinou napada,co jsem dotycnemu mohla rict,az uz jsem pryc..
Líp bych to nenapsala ![]()
Tak ja teda dost uzkostlive dbam na to, aby syn nebyl botama na sedacce, aby nikoho neokopaval, v podstate porad ty jeho nozky v mhd kontroluju, takze kdyby se stalo neco takoveho, tak bych mu rekla, at da nohu dolu a pani, pokud by pokracovala, tak asi rekla neco od plic.
Díky za reakce. No, asi jsem se nezachovala nejlíp, ale vlastně jsem nevěděla jak. Ještě že těmi hromadnými prostředky jezdíme jen pro zábavu dítěte velmi zřídka. říkala jsem dceři, že noha musí viset dolů /no sedadla jsou ale zase velká a i minimální pokrčení nohy je prostě kousek na sedadle/. Ale problém byl v tom, jak začala plakat, bála se té paní. S těma botama to asi nebylo ideální, ale když je člověk tak vykolejený, tak dělá asi co by běžně nedělal.