Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, co si myslíte a jaké zkušenosti s jízdou na kole v těhu máte? Nemám na mysli nějaký závody a makačku do kopce nebo náročný terén. Jde mi spíš o používání kola s dětskou sedačkou jako dopravní prostředek pro mě a dvouletého caparta po lesních cestách např. k rybníku nebo k babičce. Prostě tam, kde to neuťape celé sama, tak mi to přijde lepší než krosit kočár nebo tahat malou v šátku či krosně. zatím jsem na začátku (8tt), ale chtěla bych vědět, jestli to půjde i v létě (v půlce těhu).
Ahoj:)
Já jezdila ty první měsíce normálně, hlavně do práce …po rovině, je to kousek. Pak se mi ale asi v 5. měsíci při nastupování na kolo zamotala hlava a já spadla přes to kolo a sedlo jsem si vrazila rovnou do břicha! Naštěstí!!! se nic nestalo, ale od té doby už jsem byla o moc opatrnější a moc nejezdila. A když bylo bříško větší, tak už jsem nejezdila vůbec (hlavně to bylo v zimě a to nejezdím ani netěhotná:))).
Nevím, někdo ti asi řekne, že můžeš v klidu jezdit až do porodu …já nemohla. Byla jsem jako velryba, neohrabaná …a na tom kole přece jenom potřebuješ balanc a koordinaci:)
Asi to musíš posoudit podle sebe, jak TY se cítíš.
Krásné těhotenství přejí
Baghira a Eliška (1 rok)
Rika se, ze na kole tehotne zeny nemaji jezdit, ne proto, ze by to pro ne bylo nezdrave, ale proto, ze mohou snaz ztratit balanc a pak spadnout a to muze byt hodne nebezpecne. Zvlaste pote, co brisko zacne poradne rust, ze, tzn. nekdy kolem 20.tydne… Literatura a zahranicni internetove stranky doporucuji „trenazer“, tedy domaci kolo, je moc zdrave, protoze trenuje srdicko a pomaha prokrveni celeho tela, tudiz i placenty, tudiz i miminka ![]()
Tak…
Hodne stesti a byt tebou tak si radsi kolo do porodu odreknu, pak zase budes moc drandit o 106!!!
Mej se krasne!
Tvoje
Kyticka
Já jsem zase četla, že na kole je to pro těhu nebezpečné proto, že všechny otřesy se přes sedlo přenáší přímo do pánve (u chůze otřesy tlumí kyčelní klouby). Já ještě těhu nejsem, chodím cvičit mojžíšovou a fyzioterapeutka mi doslova řekla, že až budu mít děti, ať si jezdím na kole kolik chci, ale teď bych toho měla nechat. Asi tedy kolo oželím, i když jsem na tento druh sportu dost zvyklá (ročně cca 2500 km).
Květina
Ahoj, ja som jazdila na bicykli takmer do 8.mesiaca tehotenstva, lebo v Holandsku sa bez bicykla nezaobides, nesposobilo to ziadnu skodu, skor naopak. Prospievalo to telu aj duchu
Len som si davala trosku vacsi pozor a nesla tak rychlo. Vela stastnych kilometrov s babatkom v brusku. daniela
Doktorka mi ji hned v pocatku nedoporucila a to zejmena kvuli riziku padu z kola.