Kortikoidy a těhotenství?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1182
20.4.05 19:36

Kortikoidy a těhotenství?

Ahoj, nemáte některá trápení, které doktoři léčí kortikoidními mastmi nebo léky - antihistaminiky?

Už spoustu let mě trápí atopický ekzém a teď, když už by byl čas otěhotnět, tak hodně. Nechci používat kortikoidy, antihistaminika ani normálně, natož v těhotenství. Takže už několik let používám hormonální masti i protialergické léky jen když je nejhůř a jinak se to snažím řešit alternativně (bylinky, akupunktura - ostatně ta zabírá nejlépe a jako jediná, ale nevím, jestli by byla možná i v těhotenství - spíš ne).
Už jako mrňous jsem byla ve špitále, protože použité kortikoidní masti poškozovaly nadledvinky (dle vyjádření lékařů), tak se mi zdá divné, že by kortikoidy nepoškozovaly plod. Ale moje kožní lékařka říká, že se vliv hormonálních mastní přeceňuje a že ona v tom nevidí problém. Vůbec se mi to nezdá. Jaké s tím máte zkušenosti vy a co si o tom myslíte? Navíc mi předepisuje solárium, což se v těhotenství taky nemá, že?

A pokud jste měly potíže už dřív, zhoršilo se to v těhotenství? Nestalo se vám někomu, že po velkém trápení třeba ten prevít v těhotenství zmizel? Nedělám si velké naděje, ale třeba … ? Jinak bych to v současné době, pokud by se to ještě zhoršilo, asi bez léků neustála. Že vypadám jako opice, to už jsem si za těch 25 let zvykla - kde se totiž rudé fleky nejlíp vyjímají? no přece na obličeji - ale prostě někdy se to za neoblbla nedá vydržet.
Díky za zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1305
20.4.05 19:43

Ahojky,
sice nemam osobni zkusenost s atopickym ekzemem ale ziji v USA a tady je ne trhu novy vyrobek proti atopickemu ekzemu uplne prvni bez hormonu..................jmenuje se Elidel.....zeptej se vasi doktorky jestli se to nevyrabi uz i u nas nebo neda koupit.
Vice informaci je na strance www.elidel.com
Moje sestra ma atopicky ekzem a v tehu si jej mazala tusim vazelinou ale urcite ji nezmizel...........maly to chytil po ni bohuzel!!!!
Ja osobne bych si kortikoidy na sebe v tehu nemazala!
Hodne stesti!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50
20.4.05 20:00

Ahoj,
ja uzivam kortikoidy v tabletkach - 2× denne Cortef, diagnostikovali mi totiz hypokorticizmus. Lekari mi tvrdia, ze ich musim uzivat aj pocas tehotenstva. Teraz som v 12. tyzdni, na rizikovom, od 8. tyzdna spinim, ale verim doktorom a snad to dobre dopadne..
Rysulka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
20.4.05 20:35

kortikoidy

ahoj,já jsem užívala asi měsíc locoid.nevěděla jsem že mám 2 měsíc těhotenství.kožní mě ale uklidnidnil,že se nemám obávat tak nevím.ale kdybych věděla že jsem těhotná tak kortikoidy určitě ne.narodila se mi holčička sice brouček nějaké kožní problémy má myslím si že ne z toho.Je to prostě dědičné a zrovna ekzém se velice rád dědí.

• Citovat
  • Upravit
515
20.4.05 20:50

Neffy,

Elidel je určite aj v ČR, ešte existuje niečo podobné, tuším sa to volá Protopic. Nie sú to hormóny, ale netuším, či sa lieky môžu brať počas tehotenstva - väčšinou výrobcovia udávajú tú známu formulku, že to nie je overené.

Ja by som kortikoidy tiež nebrala, chceli mi ich dať počas kojenia, aj to som odmietla. Myslím síce, že až tak neuškodia, ale chcela som sa vyhnúť akýmkoľvek liekom. Okrem toho mám odskúšané, že najviac mi aj tak pomáha pobyt pri mori.

Ja mám AE asi 11 rokov, počas obidvoch tehotenstiev som nepozorovala žiadne výrazné zmeny. Obidve deti sú také malé časované alergické bomby :D - aj manžel je alergik, takže majú 80-90% pravdepodobnosť alergie. Robím, čo môžem, preto, aby sa alergia neobjavila alebo objavila čo najneskôr a čo najmiernejšie. Doporučuje sa držať hypoalergénnu diétu cca od 20. TT, jesť počas tehotenstva aj prvé mesiace po pôrode veľa probiotík. Tiež sa snažím dlho kojiť, aj keď aj tu sa polemizuje, či je to pre dieťa alergickej matky vždy vhodné. No a snažím sa dávať príkrmy len veľmi pomaly a opatrne. Takisto sa snažím, aby deti nedostávali zbytočne antibiotiká, dcérka ich za štyri roky mala raz. Deti sú zatiaľ bez príznakov alergie, ale viem, že vyhraté nebudeme mať nikdy. Genetika je genetika…

AE je poriadna potvora, viem, že niektoré maminy kortikoidy použili, ale len na akútne a veľmi svrbivé ložiská.

Rozeta + Bambi 4r. + Krištofko 9m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
165
20.4.05 20:54

Já jsem si myslela, že mi ekzém zmizí před těhotenstvím, pak během těhotenství - to jsem se šeredně mýlila a nebo po porodu. Teď jsem 14 měsíců po porodu, ale snažím se 2krát denně po sprchování promazávat tělovými mléky a pak je to v pohodě. Během těhotenstvím jsem dostala afloderm - myslím, že se to tak jmenuje. Řekli mi, že to mám používat tak 2× týdně. Taky jsem dostala dithiaden, protože to strašně svědilo a já to samozřejmě škrabala. Ale ten jsem během těhotenství nepoužila až během kojení jsem ho vzala asi dvakrát. To bylo asi 2 měsíce po porodu a ekzém se postupně zlepšoval. Během těhotenství jsem se kožního ptala i na elidel, ale řekl mi, že pro těhotný není vhodný a další problém je, že sto stojí asi 500 Kč a doktoři musí vypisovat nějaké prohlášení pro pojišťovnu, že jsi vyzkoušela všechno a to nepomohlo, musí to obhajovat, jako by člověk mohl za to, že má ekzém. Taky jsem se promazávala indulonou, to bylo bez omezení. Tělová mléka během těhotenství jsem taky zkoušela různá, jediný omezení bylo u excipialu, tak jsem se mazala jen jednou denně a ne bříško. Snad jsem ti trochu pomohla. M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
930
20.4.05 21:09

:)

Ahoj Neffy,

je mi 21 let a od narození trpím atopickým ekzémem ale děsným.Když jsem byla malá vypadalo to jako řezné rány po celém těle :( a okolo 17 let to bylo uplně nejhorší…obličej hrůza :( Tekla zemně taková vodička hnis hrůza nemohla jsem se ani oblíknout šílený :( určitě víš o čem mluvím.Je to na dlouhý vyprávění a teď už se občas objeví na nohou rukou a občas zádech.Už jsem vyzkoušela snad všechno hodně mi pomáhá solárium ale v těhotenství je zakázano a kortikoidy taky teď zrovna chceme začít pracovat na miminku.Takže asi jediný co mi pomáhá a taky to můžeš zkusit je homeopatie ta v těhotenství nevadí.V 17 letech mi DR. dal hormony na ekzém že zmizí a budu mít pokoj přibrala jsem 6 kg ale učinek žádný spíš horší :( podstoupila jsem několik vyšetření,lečitelé,.....a nic mám ekzém pořád nemůžu pomalu absolutně nic dělat vždy se ekzém zhorší…Jinak v těhotenství se většinou prý ekzém zhorší ale okolo 3 měsíce zmizí tak to měla známá v podstatě myslela na své miminko a né na ekzém a asi zázrakem už ekzém nemá.
Vím o čem mluvíš kdyby jsi měla chuť klidně mi napiš na e-mail a můžeme pokecat a předat si zkušenosti.Odkud jsi? Marketa.Puskasova@seznam.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
25.4.05 11:22

Ahoj, tak jsem po čtvrtstoletí konečně dostala první nekortikoidní mast - Protopic a když nezabere, dostanu Elidel (tedy dostanu předpis, v lékárně mi ho prodají). Tak jásám, že mi konečně necpou kortikoidy, které nechci. Ale nemám o těchto mastech a jejich účincích žádné informace. Jediné, co mi doktorka řekla - je to imunologická mast. Nevím, co to znamená. Máte někdo víc informací? Je skutečně důvod se radovat? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
25.4.05 11:57

Ahojky,
já trpím atopickým ekzémem od dětství. Používala jsem už hodně druhů mastiček atd.
Jinak v poslední době mám ekzém v klidu, od 16 let požívám flucinar, ale opravdu jen když je nejhůř jedna tuba mi vystačí déle než na rok.
Teď se s manžou také chceme snažit o mimčo, tak jsem flucinar odložila a zašla za kožní lékařkou, kterou mi doporučila známá.
Předepsala mi nehormonální Protopic a je úplně úžasnej. Za tři dny to mám v klidu.
Také jsem se jí ptala na používání kortikoidů v těhotenství a docela mě uklidnila. Říkala, že bych se tím musela denně mazat od hlavy až k patě silnou vrstvu, aby to škodilo v těhotenství. Do krve toho proniká přes kůži minimum. Tak, kdyby bylo nejhůř a ekzém se mi podstatně zhoršil, tak klidně můžu použít kortikoid i v těhotenství.
Jinak na Protopic se doplácí cca 340 ,– Kč, jeho celková cena je necelých 1300,– Kč
Všem Vám přeji , aby Vás ekzém v těhotenství netrápil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46
25.4.05 12:12

Ahojky Neffy a Ivule,
tak nevím, taky trpím od narození AE, moje sestra ho zdědila zároveň s astmatem po taťkovi. Po prvním dítěti se jí ekzém úplně ztratil, je pravda že když se vdávala, to byla 4.měsíce těhu, tak měla docela dost flekaté ruce, ale pak už o ničem nevím, a dcerku má absolutně bez problémů. Já se taky snažím nepoužívat kortikoidy, a je pravda, že se změnou počasí je to hrůza. Nakonec jsem skončila u jedné výborné paní doktory v Bohunicích, ve fakultce. Ona zná můj odpor k používání kortikoidních mastí, tak mi dala letáček právě o Protopicu, říkala, že Elidel je spíš pro děti, a je do 18-ti let plně hrazen pojišťovnou, pak že se doplácí a na Protopic že se doplácí určitě. Řekla, ať si letáček prostuduji a příště ať jí řeknu, jestli chci Protopic napsat. Byl docela obsáhlý i s obrázky, kam se maže atd. ALE, byly tam napsány kontraindikace a doslova tam bylo napsáno, že pokud je žena těhotná, nebo v nejbližší době hodlá otěhotnět není doporučeno Protopic používat. Tak jsem se na to zeptala paní doktorky, že je napsáno, že by se při plánování otěhotnění neměl používat, a ona mi řekla, že by se skutečně používat neměl. Tak jsem z toho opravdu blázen. Má ještě někdo další zkušenost, díky Mirka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
25.4.05 12:35

Zatím těhotná nejsem a nepracujeme na tom. Kortikoidy používat nechci už teď. Jenže co teda mám dělat, když už se to nedá vydržet? Snažím se to uklidnit ještě před těhotenstvím. A co tedy používáš Ty? Já ty kortikoidy výjimečně - mám je, pro sichr. Ale nespotřebuju ani malou tubu za 2 roky. Ale stačí namazat malinko jednou, uleví se mi, ale už druhý den mám kůži spálenou a loupe se. Tedy další důvod proti užívání. Jenže fakt co teda používat, když je fakt zle?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
25.4.05 13:03

Ahoj Mirunko,
v příbalovém letáku u protopicu je psáno, že by se měl používat v těhotenství až po dohodě s lékařem jinak neužívat.
Já jsem hned obrátila na moji známou kožní DR, jak to tedy je a výsledek jsem psala výše, že bychom se s tím musely mazat od hlavy až k patě a to měla na mysli kortikoidy, které jsou horší něž protopic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
25.4.05 13:41

Aha, tak to jo…akorát doktorka, když jsem jí řekla, že bych chtěla mimčo, tak mi řekla, že mi to psát nebude… kortikoidy se mažu opravdu jen v případu nejvyšší nouze, když mi manžel začne nadávat :lol: Jinak používám na sprchování 2-3× do týdne Linolu nebo Balmeum Hermal olejíčky. Snažím se kupovat sprchové gely na suchou pleť, třeba Menalind nebo Dove. A jednou za čas, když už je opravdu krize tak se naložím do vany do mořské soli a pořádně se vydrbu lufou, docela to pomáhá. Na obličej maximálně Advantan mléko, ale to bylo kolem vánoc, zkombinovala jsem více věcí dohromady ( med, medovina, a čistící prostředek na vany), hrozně jsem se osypala v obličeji, celé tváře my mokvaly, nemohla jsem v noci spát, tak mi Dr. napsala tohle, že se to dává i mimčům, od té doby jsem se snažila to nepoužívat, když se mi udělá nějaké ložisko, tak to mažu zinkovým olejíčkem, a používám lipobázi, kterou se proměšťuji, pak krém Vichy Nutrilogie 2, ten je docela mastnej ( jak obsahově, tak finančně :?

• Citovat
  • Upravit
46
25.4.05 13:45

Tak jsem byla za anonyma, Mirka :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1182
29.4.05 10:31

Tak už jsem sehnala a mažu Protopicem. V žádné lékárně v okolí ho neměli na skladě (v Praze), jen na objednávku. Hlásali cenu 330-340, ale nakonec stál 270. Mažu asi třetí den, docela zabírá, ale zatím nemůžu přestat, protože se to hned vrací. Tak jen doufám, že časem nezjistím, že to je stejný neřád jako kortikoidy.
Rady od Mirky vyzkouším.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky