Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
letíme v červenci s prckem k moři-bude mu 5 měsíců.Jaký faktor mu mám pořídit a jaký krém?Kromě Daylongu.
Díky Gabka a Štěpánek
Ahoj, děti do 1 roku na sluníčko nesmí a u moře už vůbec ne. Takže ho drž ve stínu. Správně se do půl roku nemají používat ani opalovací přípravky, ale když už tam jedete, tak kup Weledu. Je přírodní bez jakýchkoli chemikálií. Daylong určitě nedávej pro děti není vhodný. Více o tomto tématu si přečteš v diskusi miminko. Nejlepší by bylo zeptat se dětské dr. nebo přímo na kožním, aby ten pobyt u moře prckovi spíš neublížil. Kůže má totiž paměť a všechno si v sobě střádá, tak dej velký pozor ať ho nespálíš. Lucka
Čau Gabko,
taky se chystáme k moři a malé bude 9 měsíců. Výčitky z toho roz¨hodně nemám ![]()
Záleží na tom, kam jedete a jak moc v té době tam sluníčko pálí, popř. jestli oblast znáte.
Já se určitě poradím ještě s dětským doktorem, ale rozhodně koupím dětský krém s vyšším faktorem a zkusím chodit ještě tady na sluníčko, aby si pokožka trošku navykla a pak se tam opravdu nespálila.
Mám ale pocit, že zrovna jarní slunko u nás je občas škodlivější,než někde v mírném pásmu u moře (asi bych podle osobních zkušeností nejela třeba do Řeckých pařáků
).
Pak tipuju ještě krém po opalování, pro jistotu na zklidnění pokožky (bepanthen) a asi další milion přípravků do lékárničky pro Barču. Samozřejmě bude částečně ve stínu.
Doktor určitě poradí a neboj se, maminky s dětmi jezdí k moři velmi často. Co mají asi „chuděrky“ dělat, když u moře bydlí a nejsou to domorodky? ![]()
Ať vám dovolená pěkně vyjde
Veronika
Ahojky,
ja jsem stejneho nazoru, do pul roku mimco na prime slunicko nesmi!!! Nemeli by se pouzivat zadne bezne detske opalovaci kremy v tomto veku.
Takze drzet malou maximalne ve stinu.
My zijeme od Honzikovych 9. mesicu na Floride takze slunicka azaz, a mazeme 50 faktorem od pul roku.
Asi bych se zeptala doktora nejlepe dermatologa co na malou muzes pouzit, protoze i kdyz bude ve stinu slunicko se na kuzi urcite dostane. Misa
Ahoj,
já mám jednu nepříjemnou zkušenost z letošního ledna, kdy jsme trávili dovolenou na Mauriciu. Opaluji se vcelku dobře a můj manža taky, používali jsme faktor 25, ale oba jsme na na některých místech dost spálili. Museli jsme zavolat místního doktora a ten nám doporučil faktor 50 a pro děti ještě větší. Vím, že se vyrábí i 120 a dá se koupit především v lékárnách. Cena je dost vysoká, ale co bychom pro mimi neudělali. Ale stejně s tím opalováním opatrně.
Ahojky,
letíme do Bulharska,na stejné místo jako vloni.Je mi jasné že malého dávat na přímé slunce nebudu-koupili jsme plážový stan a kojit budu pod slunečníkem.Ale přesto-i v kočáru se na něj nějaké paprsky dostanou-proto mažeme pusinu už tady 20 od SebaMed.
Zeptám se pediatra,jaký krém doporučí a jaký faktor.
Pa a dík.
Gabka
ahoj Gabko,
mi také letíme na dovolenou (v červnu, to bude malé 6 měsíců). Konzultovala jsem to s doktorkou a ta to schvaluje. (Příští týden jdeme na očkování, tak se ještě zeptám na krém atd. a potom dám vědět (asi do deníčku listopadek
)
Je jasné, že neabudeme nechávat miminka na sluníčku, ale budeme ho maximálně chránit. (a je pravda, že to jarní sluníčko bývá horší, a to většina maminek miminko nechrání - což mi potvrdila dětská doktorka).
IVULE: vy jste byli v Lednu na Mauriciu? Tam my se právě chytáme… Píšu Ti SZ, jestli by jsi mi nemohla dát nějaké info. V květnu tam začíná zima, tak je tam prý 18 - 25 stupňů, což asi bude míň než tady
.
(Nebo můj mail je kdyžtak pemm@seznam.cz, moc by mi to pomohlo). Díky předem ![]()
Katka a Julinka (4,5m)
Ahoj,
loni v létě (malá měla 5 měsíců) jsme byli u moře, na internetu jsme vybrali apartmán s velkou zahradou, slunečníky, stromy, bazénem. Malou jsem natírala neparfemovaným krémem Photoderm MAX, ochranný faktor 100, přesto na přímém slunci prakticky nebyla, souhlasím s názorem, že sluneční záření je pro kojence velmi nebezpečné, jejich citlivá pokožka se nedokáže bránit a následky za několik desítek let mohou být strašné (nelze dát na rady babiček, že dítě slunce potřebuje a že oni a i my jsme na slunci také bývali, sluníčko je bohužel stále agresivnější a maligních melanomů a karcinomů kůže pribývá). Ale dovolenou jsme si moc užili, bylo tam více dospělých, kteří ochotně mimčo pohlídali, když jsem si šla zaplavat, v bazéně jsme řádívali i v noci, bylo to pro mě velké odreagování (před několikaměsíčním studiem na atestaci). Hlavně si to moc užij a miminko chraň před paprsky.
Jendys
Ahoj,
loni jsme byli na přelomu června a července v Chorvatsku se synem 11m.Dětská i kožní doktorka (máme lehký atop. ekzém) doporučily Daylong 25 .Stačí natřít jednou denně min. půl hodiny před koupáním. Jedno balení 100ml nám vystačilo na 14dní u moře i na zbytek léta u nás.Mám s ním dobrou zkušenost - doporučuji.Přes poledne malej venku nebyl a snažili jsme se, aby byl aspoň v polostínu.
Markéta