Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Prosím kdo je z Brna, jak je zk a jizdnym pro mě, děti rok, 4 a 8? chystáme se na výlet a nevyznam se v tom
diky
Dospělá jízdenka základní hodinová 25kč, dítě 8 let hodinovou 12kč, roční a čtyřletý neplatí. Kdybys ročnímu zřídila „šalinkartu doprovod dítěte do 3 let“, tak neplatíš ani ty.
Občas, tak dvakrát do roka jedeme do Brna. V tramvaji pípnu platební kartu, při výstupu taky. Je to za těch 25, jak bylo napsáno. Zkoušela jsem si to koupit v automatu, které mají u nádraží, ale nebyly funkční. Už jsem se radovala, že jsem našla jeden co funguje, když se kolem toho motal chlap, pak jsme si všimli, že je to bezďák a hledá drobné. ![]()
@EvaDDD Děti od 6 do 10 let jezdí zadara, pokud mají doklad vystavený veřejnou institucí obsahujícím jméno, příjmení a datum narození dítěte (OP, CP). Jízdní doklad v elektronické podobě s bezplatným kuponem nezmiňuji, když nejste z Brna ![]()
@Sylvania 333 taky možnost, pokud nepotřebuješ přestupovat. Platí pouze v daném voze, nejde přestoupit na jinou linku.
@HankaHK píše:
Dospělá jízdenka základní hodinová 25kč, dítě 8 let hodinovou 12kč, roční a čtyřletý neplatí. Kdybys ročnímu zřídila „šalinkartu doprovod dítěte do 3 let“, tak neplatíš ani ty.
Máš to špatně, děcka do 10 let neplatí… Jako doklad stačí kartička pojišťovny, občanka, pas…
Údaje o jízdném v městě Brně jsou tady: https://www.dpmb.cz/cs/jizdne. Protože z hlavního nádraží k výstavišti trvá méně než 15 minut, volíte jízdenky pro tuto dobu - lze koupit v automatech.
@EvaDDD píše:
Ahoj. Prosím kdo je z Brna, jak je zk a jizdnym pro mě, děti rok, 4 a 8? chystáme se na výlet a nevyznam se v tom
diky
Zkusím ti to jako Brňák vysvětlit. Spoléhat se na pípání kartou je riskantní - dneska to nefungovalo, věčně to taky nefunguje a musíš na konci (nebo při každém přestupu pípnout.) To pípání je prostě otravný - a že to nefunguje je tvoje smůla, revizora to nezajímá a musela bys to zacálovat, měla sis cvaknót papírové lístek. Lístky MHD jsou udělané tak, abys neměla šanci se v tom vyznat ![]()
1. Pokud bys jela v sobotu / neděli / svátek ve více lidech, tak se může vyplatit jednodenní jízdenka pro Brno (zóny 100 a 101), za 90 Kč - v tyto dny na ni můžou jet až 2 dospělí a 3 děti: https://www.idsjmk.cz/…izdenky.html. Nejlepší je tuto jízdenku třeba odpoledně ještě někomu prodat
(třeba za 20 kč místo jeho hodinové).
2. Jak se dostaneš na Rolu? Přijedeš córákem někde z Jižní Moravy? Pak se ti vyplatí „Univerzální jízdenka za 156 Kč“. Je to taková dlóhá jízdenka (pro sviště za 78Kč, ale až od 10 let). Odpočítáš si zóny a čas, na toto můžeš jezdit i po Štatlu. https://content.idsjmk.cz/…verzalni.pdf. Takže pro cestu Rola - Vystec by sis cvikla 3 pole, to je 2 zóny / 45 minut (za cenu 19,50 místo 25 Kč). Pozor, musíš ji přehnót a hůř se to láduje do cvakače. Pokud bys jela vlakem (třeba z Břeclavi) a pak šalinó na Vystec, tak to máš na jednu jízdenku a zase je to levnější. (opět odpočítat zóny a čas).
3. SMS jízdenky nezmiňuji, to je „za moc peněz moc málo muziky“
U Roly dávé majzla na morgoše a jiné existence ať tě nevobtáhnó vo love a nemáš blato na hřišti a nemusíš balit dekle. ![]()
zacálovat = zaplatit
Rola = budova Hl. nádraží
córák = vlak
svišť = dítě Štatl = Město Brno
morgoš = cikán
vobtáhnót vo love = připravit o peníze
mít blato na hřišti = posrat se
balit dekle = utéct
Ještě mě napadlo, pokud budeš pipat kartou, tak za den se ti ne odečte víc než celodenní jízdné, peníze půjdou na kartě do blokace, ale po půlnoci to udělá vyúčtování a odečte se ti max celodenní jízdné.
Jinak teda, pokud se bavíme o cestě z hlavasu na výstaviště. Koupila bych klisicky papírový jízdenky na hlavasu, nějaký automat určitě fungovat bude, je jich tam dostatek. Jízdenku jen pro tebe. Na hodinu za 25 Kč nebo na 15 minut za 20.
@debra.morgan tak to se omlouvám za mystifikaci, to je nově, ještě před 3 lety jsem musela mladšímu zřizovat šalinkartu, aby jezdil do 10 let zdarma a říkala jsem si, jak pražáci mají super, že jim stačí jakýkoliv doklad a nemusí mít přímo šalinkartu.