Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Krome toho, ze mam jizvu po cisari, tak mam jeste i jizvu na prsu po chirurgickem odstraneni abcesu. Ta jizva po cisari mi nijak nevadi, v podstate mi pripomina narozeni syna, takze jsem s ni psychicky srovnana
ale ta jizva na prsu me celkem stve, i kdyz je mensi a min vyrazna. ne ze bych chtela chodit nahore bez, to jsem nedelala nikdy, ale prece jen mi to co chvili padne do oka a ta mi zadne positiva teda nepripomina…
Rana nebyla sita, mela jsem tam „diru“, ted mi zbyl takovy spis flek nez klasicka jizva. Je to vysouple a tmavsi nez kuze okolo. Pomoze na zmirneni neco?
Necekam, ze se necim parkrat namazu a budete to pryc, ale aspon trochu pomoc bych tomu chtela.
Nejake dobre zkusenosti s mastickama atd?
Slysela jsem, ze je dobre domaci sadlo, ale zkusenost nemam.
@Ali-Ali píše:
Krome toho, ze mam jizvu po cisari, tak mam jeste i jizvu na prsu po chirurgickem odstraneni abcesu. Ta jizva po cisari mi nijak nevadi, v podstate mi pripomina narozeni syna, takze jsem s ni psychicky srovnanaale ta jizva na prsu me celkem stve, i kdyz je mensi a min vyrazna. ne ze bych chtela chodit nahore bez, to jsem nedelala nikdy, ale prece jen mi to co chvili padne do oka a ta mi zadne positiva teda nepripomina…
Rana nebyla sita, mela jsem tam „diru“, ted mi zbyl takovy spis flek nez klasicka jizva. Je to vysouple a tmavsi nez kuze okolo. Pomoze na zmirneni neco?
Necekam, ze se necim parkrat namazu a budete to pryc, ale aspon trochu pomoc bych tomu chtela.
Nejake dobre zkusenosti s mastickama atd?
zkus galvanickou žehličku
já ji zkusila a docela jsem překvapená, jak rychle nastal hojící proces u akné ![]()
Mně i dceři hodně pomohl hema gel, malá je půl roku po operaci a jizvy jí už skoro nejdou vidět ![]()
Záleží jak dlouho už to je. pokud je už zhojená tak se dá docela dobře odstranit laserem. jinak se můžeš zkusit poradit na kožním. tam určitě budou vědět. dobré je sádlo (nesolené!), měsíčková mast, existují i speciální krémy na jizvy, ale není to nijak laciný…
@Jemys @paola white
no laser nechavam jako posledni moznost. o sadle jsem slysela, ale jsem v zahranici a moc teda nevim, kde bych ho tu vzala, ale muzu zkusit nekde najit ![]()
contractubexem se mazu uz nejakou dobu, ale zatim zadnou zmenu nevidim.
@Ali-Ali můžeš zkusit i konopnou nebo měsíčkovou mast, většinou bývají v sádle nebo vazelíně
Taky je třeba dodat, že zásadní k tomu mazání je předevěším samotné masírování - tj. něco mastného (sádlo, či masti) a promazávat, masírovat. čím mladší jizva, tím lepší výsledky. masíruj denně, když nemáš u ruky zrovna mast, ale máš mast, klidně masíruj i jen tak.
(krémy a gely bývají méně mastné, ale je fakt, že zas některé mohou obsahovat vhodné látky, tak to je o zkušenosti).
dvě konkrétní zkušenost: ještě mi kamarádka doporučila lioton 10000 smíchaný s bromhexinem (bromhein netuším, jaký by měl mít účinek, možná je spíš ve funkci pojidla+ alkohol, to nevím. Ale osvědčilo se mi to.
a druhá je jalovcová mast od justu- taky dobrá zkušenost, hodně prokrvuje.
U obojího je ale zásadní tím jizvu masírovat, ne jen potřít.
@Ali-Ali Contractubex je na nic, po něm jsem nepozorovala výsledky žádný. Nemůžeš si sádlo vyškařit sama? Já si ho škvařila s měsíčkem. A proč laser až jako poslední možnost?