Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat těch co mají holčičku se jménem Ema nebo Elen. Vybrali jsme tato jména a nevíme zda dát Ema nebo Emma a Elen nebo Ellen. Podle čeho jste rozhodovali, zda dát se zdvojeným písmenem nebo jedním? Vy co máte se zdvojeným, prudí vás že musíte pořád hlásit, že tam jsou 2 MM nebo 2 LL?
Dotaz vkládám za kamarádku, která žije polovinu roku v cizině, proto to rozhodování, jestli víc „po česku“ nebo mezinárodně. Příjmení, ale mají rize české.
Děkuji za komenty k věci ![]()
Ja chtela Elen, ale doma mi to neproslo, kazdopadne krasne jmeno podle me:-) Dve pismena bych nedavala, otrava kazdemu vysvetlovat a opakovat
me osobne staci, ze pokazde musim kazdemu pismenkovat ci opakovat slozity nazev v adrese bydliste:-D
Nelíbí se mi ani jedno, ale když už, tak Elen (já bych dala Elena). S jedním L. Ale ono je to jedno, jsou rozšířené oba dva tvary, takze buď bude hlásit dvě m/l nebo jedno m/l, tak jako tak se jí nejspíš budou ptát…
Mě se moc líbí jméno Ema, měla jsem ho vybrané pro holčičku. ![]()
Pěkný jsou obě, sestra má Elen. Ale Emicek a Elenek je ted tolik. Dává to každý druhý.
@tina.rs Ahoj, ja mam Elen. Chtela jsem puvodne Elena, ale partnerovi to jmeno prislo tvrdy, tak jsme skrtli,,a” a bylo to. Kazdopadne je s jednim L a stejne se nas porad nekdo pta, jestli je s jednim nebo s dvouma 😂
Já bych asi dala Elen protože mám pocit že už je nějak přeemováno
ale je to jen takový můj pocit třeba má někdo opačný pocit zrovna ![]()
Máme Emu s jedním M, protože máme ryze české (a tříslabičné) příjmení a jde to k tomu podle mě lépe. U doktorů se mě většinou ptají, jestli s jedním nebo se dvěma, protože i ta dvě jsou častá.
A jak se říká, že je jich všude plno, tak dcera byla jak ve školce, tak i teď ve škole ve třídě třeba jediná
Ale v okolí jich samozřejmě pár je.
Příspěvek upraven 28.01.22 v 09:18
Za mne určite ELEN
protože je dost přeemičkováno a navíc „Ema mele maso“ ![]()
jedno L je lepší, kratší, snazší..
Mám doma Emu, s jedním m, chtěl to tak partner, ať nemusíme všude hlásit dvě, ale opravdu to vyjde na stejno, neb se všichni ptají ![]()
Máme Emu, chtěla jsem Emmu, ale pak jsem si napsala Emma psacím písmem a bylo rozhodnuto ![]()
Syn měl ve školce dvě spolužačky, jedna byla Ema a jedna Emma. A napsáno Emmička mi přišlo vždycky divné, stejně jako Emmča. Emma s ním pokračuje ve škole, a je fakt, že na trénink grafomotoriky a horního oblouku je to skvělé jméno ![]()
Osobně se mi líbí Elena, a je to i mezinárodní, pohádka Elena of Avalor je přesně takto psaná.
Souhlasim, ze psat Emmicka, Emmca, Ellenka, Elli je divne. Stejne tak souhlasim, ze u jmen Ema/Emma, Elen/Ellen se vas stejne budou porad ptat, s kolika l/m se to jmeno pise. Nase dcera se jmenuje Elena a je jasne, ze je s jednim l. A take souhlasim, ze obe jmena jsou ted velmi casta u malych holcicek. Ja vybiram jmena, ktera se mi libi, az potom hledim na jejich oblibu. Ema/Emma se mi vubec nelibi. Pro me je lepsi Emily.
Takze z vaseho vyberu mi prijde nejlepsi Elen.
Jo je to vopruz vsude říkat, že tam jsou 2 M. Máme Emmu a teď bych dala Emu.