Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Líbí se mi. Cizí jména v českém prostředí moc nemusím, ale zrovna jméno Amanda se dá lehce skloňovat, člověk nemusí přemýšlet, jak se píše, celkem fajn. Jen by to nemusela být Amanda Opičková.
@Veveří píše: Říkala jsem si, jestli se taky někdo vzpomene, je to už seriál pro pamětníky
Mně se líbil více jak Beverly Hills. BH jsem přestala sledovat po čtvrté serii.
Tak to já si vždy vzpomenu jen na Amandu z filmu Prázdniny (to prostě musí být každé Vánoce)
- hraje Cameron Diaz
a nebo na herečku Amanda Seyfried
Takže mně se líbí.
To je vždycky problém, každý když uslyší nějaké jméno a zná nějaké individuum s tím jménem, tak se už samozřejmě nelíbí to jméno, a naopak…
Pokud v příjmení nejsou samá „a“, klidně bych to jméno dala. Já jsem zase strašně alergická na jména Vanesa, Stella nebo Mariana, to mi přijde, že se moc nehodí do českého prostředí. Amanda je hezké jméno.
Proc ne? Kdyz se ti libi tak dej. Neni diktatura.
Davate cizi jmena (nektera jsou a nektera nejsou v kalendari) jako Laura, Diana, Edita, Alice, Ingrid, Tereza, atd.
@whitemirror píše:
Pokud v příjmení nejsou samá „a“, klidně bych to jméno dala. Já jsem zase strašně alergická na jména Vanesa, Stella nebo Mariana, to mi přijde, že se moc nehodí do českého prostředí. Amanda je hezké jméno.
Odbočím, sice vám se to možná nehodí, ale Mariana je třeba běžná už ve starých českých matrikách, akorát od 19. století trochu ustupuje do pozadí. Používá se u nás fakt staletí, několik mých pra-pra se taky tak jmenovalo - Mariana/Marianna. Za sebe nevím, proč by se to do našeho prostředí nehodilo, když vychází ze jména samotné Panny Marie a bývalo to jedno z těch nejběžnějších jmen… Je fakt, že velký návrat to jméno zažívalo v 80. letech, v mém věku znám, nekecám, asi osm Marian. Měla jsem se jmenovat původně stejně 😄Holt se mamka taky zamilovala do Sandokana. Vanessa se mi sem třeba fakt nehodí, ale Stella vychází opět z jednoho pojmenování Panny Marie, které se používalo i u nás. Mě třeba baví, jak se někdo holedbá tím, že je vlastenec a dá dítěti proto jakože české jméno, které je sice zaužívané, ale české určitě ne… Pokud by chtěl někdo fakt echt česká/slovanská jména, tak ať nedává ani Tereza, Anna, Jan, Matěj nebo Pavel. Většina jakože českých jmen jsou původně hebrejská, řecká nebo latinská… Správně by se každý druhý musel jmenovat Přemysl, Ludmila, Milan, Jaroslav nebo aspoň Vlastimil ![]()
@Anonymní píše:
Ahojte,čekáme čerstvě první miminko, takže ještě ani nevíme pohlaví, ale už přemýšlíme nad jménem. Zajímal by mě váš názor na jméno Amanda - ANO nebo NE? A jak byste ji oslovovali?
Je to spíše cizí jméno, není v českém kalendáři, ale líbí se mi, že se píše a vyslovuje stejně, prostě „Amanda“a není v ČR časté, moc to asi nikoho nenapadne (snad to tak zůstane, i když vzniká tento příspěvek
).
Tak co vy na to?Děkuji za vaše názory.
Amanda je dobré jméno. Mne osobně se líbí. Zdrobněle bych jí říkala Mandy, Amy (nikoliv „ejmy“), Amandine..
@Malči píše:
Odbočím, sice vám se to možná nehodí, ale Mariana je třeba běžná už ve starých českých matrikách, akorát od 19. století trochu ustupuje do pozadí. Používá se u nás fakt staletí, několik mých pra-pra se taky tak jmenovalo - Mariana/Marianna. Za sebe nevím, proč by se to do našeho prostředí nehodilo, když vychází ze jména samotné Panny Marie a bývalo to jedno z těch nejběžnějších jmen… Je fakt, že velký návrat to jméno zažívalo v 80. letech, v mém věku znám, nekecám, asi osm Marian. Měla jsem se jmenovat původně stejně 😄Holt se mamka taky zamilovala do Sandokana. Vanessa se mi sem třeba fakt nehodí, ale Stella vychází opět z jednoho pojmenování Panny Marie, které se používalo i u nás. Mě třeba baví, jak se někdo holedbá tím, že je vlastenec a dá dítěti proto jakože české jméno, které je sice zaužívané, ale české určitě ne… Pokud by chtěl někdo fakt echt česká/slovanská jména, tak ať nedává ani Tereza, Anna, Jan, Matěj nebo Pavel. Většina jakože českých jmen jsou původně hebrejská, řecká nebo latinská… Správně by se každý druhý musel jmenovat Přemysl, Ludmila, Milan, Jaroslav nebo aspoň Vlastimil
Marianu jsem myslela z jiného důvodu, spíš mi to nesedí do současného českého prostředí, prostě mi to zní jak z 19. století stejně jako třeba Marie (bylo mi jasné, že z mého příspěvku někdo vytáhne zrovna jméno Mariana, které je tam nejméně podstatné
). A jedna věc jsou jména vhodná do českého prostředí, druhá věc původem česká jména - nemyslím si, že by si někdo hrál na vlastence, když se zastává jmen jako Nikola nebo Tereza, ač třeba nejsou původem česká, jsou u nás běžně používaná.
Podle mě jsou do českého prostředí vhodná jména, která se stejně vyslovují jako píší (tak funguje čeština) a třeba u takové Stelly nebo Emmy/Emy by člověk nejspíš musel pořád vysvětlovat, kolik se tam píše L/M.
Amanda tuhle podmínku splňuje, takže do českého prostředí je to podle mě vhodné jméno.
@whitemirror píše:
Marianu jsem myslela z jiného důvodu, spíš mi to nesedí do současného českého prostředí, prostě mi to zní jak z 19. století stejně jako třeba Marie (bylo mi jasné, že z mého příspěvku někdo vytáhne zrovna jméno Mariana, které je tam nejméně podstatné). A jedna věc jsou jména vhodná do českého prostředí, druhá věc původem česká jména - nemyslím si, že by si někdo hrál na vlastence, když se zastává jmen jako Nikola nebo Tereza, ač třeba nejsou původem česká, jsou u nás běžně používaná.Podle mě jsou do českého prostředí vhodná jména, která se stejně vyslovují jako píší (tak funguje čeština) a třeba u takové Stelly nebo Emmy/Emy by člověk nejspíš musel pořád vysvětlovat, kolik se tam píše L/M.
Amanda tuhle podmínku splňuje, takže do českého prostředí je to podle mě vhodné jméno.
Tak v zahraničí jest běžné, že se musí hláskovat. ![]()
@Morrígan Ní_Boii Ne, já třeba vůbec nevím, o co jde
hlavně když někdo bude Amanda, tak bude prostě Amanda a ne jen Manda… Když bude chtít, tak ji budou říkat Ami a ne Mando. A pochybuju že nějaké děti, které dělají běžně ve škole z jmen fórky, tak budou znát nějaký význam „Manda“. A dospělí už se snad chovají jako dospělí…
![]()
@Anonymní píše:
Ahojte,čekáme čerstvě první miminko, takže ještě ani nevíme pohlaví, ale už přemýšlíme nad jménem. Zajímal by mě váš názor na jméno Amanda - ANO nebo NE? A jak byste ji oslovovali?
Je to spíše cizí jméno, není v českém kalendáři, ale líbí se mi, že se píše a vyslovuje stejně, prostě „Amanda“a není v ČR časté, moc to asi nikoho nenapadne (snad to tak zůstane, i když vzniká tento příspěvek
).
Tak co vy na to?Děkuji za vaše názory.
Ne, moc se mi nelíbí, ale je to vaše dítě takže záleží na tom, co se líbí vám. A, co se týče zdrobnělin, tak bych jí asi říkala Ami, Aminko,(možná ještě Mendy) nebo jen Amando, nic jiného mně nenapadá. ![]()
Příspěvek upraven 28.08.21 v 21:22