Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Vykaslete se na názory ostatních, tady v Česku ti schválí leda Aničku a Janičku apod. a jakmile chceš být originálnejší, klepou si na čelo ![]()
Tady u nás takto podivně pojmenovávají své děti naši snědí spoluobčané. Ribana, džesyka, Esmeralda…Jo džejd, nad tou se určitě nikdo nepozastaví ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všichni předem se omlouvám za anonym, ale někdo v okolí by nás mohl poznat.
S manželem čekáme holčičku a už začínáme uvažovat na jmény konkrétně na jménu Jade, toto jméno se nám velice zalíbilo a zajímalo mě jaký bude ohlas od vás, příjmení není české podotýkám. Moc se mi líbí i jeho význam a výslovnost se mi zdá v pořádku. Jaký však mate názor vy?![]()
Je to vaše dítě, vaše jméno.. Klidně dejte.. Mě se jako první vybavilo určité etnikum, sorry.. Ale oni jsou na to experti 😂
@Anonymní píše:
Ahoj všichni předem se omlouvám za anonym, ale někdo v okolí by nás mohl poznat.
S manželem čekáme holčičku a už začínáme uvažovat na jmény konkrétně na jménu Jade, toto jméno se nám velice zalíbilo a zajímalo mě jaký bude ohlas od vás, příjmení není české podotýkám. Moc se mi líbí i jeho význam a výslovnost se mi zdá v pořádku. Jaký však mate názor vy?![]()
Tak pokud máte cizí příjmení, nebude to jak pěst na oko. Ale myslela jsem, že je to mužské jméno.
Mně to přijde hezké, ale taky bych to v Česku nedala. Jestli chcete žít v cizině, tak ano.
Čeština jména prostě automaticky zdrobňuje a upravuje, budou malé holčičce říkat Jadulko a podobně. Jestli jste s tímhle v pohodě, i s tím, že bude muset pořád hláskovat své jméno, dejte ho. Je to vaše dítě ![]()
Osobne bych Jade nedala, pokud nehodlate bydlet v zemich, kde se hovori anglicky. Sama vyse zminene Janicky a Anicky nemusim, ale jmena budu vybirat tak, aby byla univerzalni a pouzitelna relativne vsude - tj. aby Jade nemusela vysvetlovat v Cesku, jak se pise, a aby to same zase nemusela vysvetlovat Libuse vsude krome Ceska a Slovenska.
Proč ne
hlavně aby se to líbilo vám. Za mě lepší Jude, miluju tu písničku od Beatles ![]()
@Tarlin píše:
Vykaslete se na názory ostatních, tady v Česku ti schválí leda Aničku a Janičku apod. a jakmile chceš být originálnejší, klepou si na čelo
ale proc? Vzdyt Terezku a Kacenku ji taky schvalily. Ale napriklad Elisku uz ne, protoze az jednou bude 60leta obezni babka, tak by mohla mit trauma z toho, ze se jmenuje jako mala holcicka.
@Anonymní píše:
nelíbí a v Česku je to jméno dost nepraktické. Lidi ho budou komolit, malá bude pořád muset vysvětlovat, jak se její jméno vlastně čte.
@Russet píše:
Tak pokud máte cizí příjmení, nebude to jak pěst na oko. Ale myslela jsem, že je to mužské jméno.
to spíš Jude…Naskočil mi Jude Law ![]()
A jak se to tedy vyslovuje? Džed, Žad, Žadé nebo nějak jinak?
@Afrikana píše:
Osobne bych Jade nedala, pokud nehodlate bydlet v zemich, kde se hovori anglicky. Sama vyse zminene Janicky a Anicky nemusim, ale jmena budu vybirat tak, aby byla univerzalni a pouzitelna relativne vsude - tj. aby Jade nemusela vysvetlovat v Cesku, jak se pise, a aby to same zase nemusela vysvetlovat Libuse vsude krome Ceska a Slovenska.
přesně tak, také nemusím Aničky a Elišky, ale dát v Česku jméno, které se jinak píše a jinak vyslovuje, je sebevražda, všichni to budou komolit a budou ji oslovovat nějakými patvary -já mám ráda cizí jména, ale taková, kde je jasná výslovnost
Hele, známí mají chlapečka Joshuu. Anglicky i česky umím myslím výborně, na nějaké předsudky moc nehraju, ale z huby mi to prostě nejde. Tak buď jednou žiju tady, tak asi dám místně snesitelné jméno. A nebo teda žiju v cizině a zase si dítě nepojmenuju Bořivoj, že jo. K příjmení to sice hezké být může, ale co z toho. Jestli máte cizí, bude dítě každému, ale lautr každému hláskovat jméno i příjmení a jejich výslovnost. Zbytečné, ne? Kdo říká, že v Čechách existuje jen Anička a Jakub? Vždyť je tolik málo používaných hezkých jmen. ![]()
@pomme píše:
A jak se to tedy vyslovuje? Džed, Žad, Žadé nebo nějak jinak?
nebo Džejd? Džeid? prostě nee, je to nepraktické a divné