Jméno Ráchel

Napsat příspěvek
Velikost písma:
724
23.9.17 14:20

Ahoj, já mám Ráchel a říkám jí Ráchelko, Ráchy, Ráchelinko. A jsem moc šťastná, že jsme jí to jméno s manželem dali. Židé nejsme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
23.9.17 14:29

Dokážu si představit, že jí ostatní děti budou říkat Rachejtle. Aby pak nesmutnila. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1979
23.9.17 14:48

Taky přemýšlím o Ráchel, první dcera je Ester a taky nejsme židé, ale mám takový jména ráda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
23.9.17 14:53
@Emimin7 píše:
Dokážu si představit, že jí ostatní děti budou říkat Rachejtle. Aby pak nesmutnila. :)

My říkáme dospělé švagrovce z legrace „Rašelino“ :oops: :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23.9.17 23:58

Jméno bych nedala, páč nejsem Židovka. Ale je to pěkné staré jméno. Dalo by se jí občas říkat Cheli, Chel,…
V Litomyšli žije jedna Ráchel Smetanová. Jestli se jí někdo posmívá, to fakt nevím. Jmenuje se tak i slepá zpěvačka Ráchel Skleničková.
 http://www.rozhlas.cz/…hel--1390767

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
24.9.17 09:19
@Morrígan Ní_Boii píše:
Jméno bych nedala, páč nejsem Židovka. Ale je to pěkné staré jméno. Dalo by se jí občas říkat Cheli, Chel,…
V Litomyšli žije jedna Ráchel Smetanová. Jestli se jí někdo posmívá, to fakt nevím. Jmenuje se tak i slepá zpěvačka Ráchel Skleničková.
http://www.rozhlas.cz/…hel--1390767

To je mi důvod! :) Většina obyvatel naší malé, české, většinově ateistické kotliny nosí jméno původem z jiné kultury a jiného náboženství. Pro příklad: typická židovská (v našem přepisu, samozřejmě) jména jsou třeba Anna nebo Jan.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1979
24.9.17 09:32

@SlečnaDahlia a do taková Sára, těch je strašně moc a je to klasické židovské jméno :-) Mslím, že je důležitý aby se hodilo k příjmení a líbílo se :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
24.9.17 10:33
@Cudanka píše:
@SlečnaDahlia a do taková Sára, těch je strašně moc a je to klasické židovské jméno :-) Mslím, že je důležitý aby se hodilo k příjmení a líbílo se :-)

Jsem si teď schválně jen tak pro zajímavost vyjela pět nejčastějších ženských jmen v ČR a jejich původ:

Marie - původ hebrejský/egyptský
Jana - původ hebrejský
Eva - původ hebrejský
Anna - původ hebrejský
Hana - původ hebrejský

Až po nich následuje z hlediska četnosti typicky slovanská Věra, v první patnáctce ženských jmen je pak ještě několik s hebrejským původem. Takže mi argument „Ráchel bych nedala, protože nejsme Židé“ přijde fakt takový úsměvný :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
24.9.17 16:06

No myslím, že to tak úplně nechápete. Jedna věc je, jestli jméno má hebrejské kořeny, a druhá věc je, jestli je „vnímané“ jako židovské.

Jasně, že na tom není nic zlého - ale když mi někdo řekne, že má dcery jménem Sára a Rebeka, tak se zeptám „a vy máte židovské kořeny“? (Ta jména mi přijdou „deklarovaně“ židovská.) Podobné je to s Ráchel, Ester, Rút, Juditou, Abigail, Áronem, Eliášem, Samuelem, Noahem (to spíš v cizině) a dalšími jmény.

Příspěvek upraven 25.09.17 v 06:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
24.9.17 16:47
@Slečna Ferka píše:
No myslím, že to tak úplně nechápete. Jedna věc je, jestli jméno má hebrejské kořeny, a druhá věc je, jestli je „vnímané“ jako židovské.Jasně, že na tom není nic zlého - ale když mi někdo řekne, že má dcery jménem Sára a Rebeka, tak se jí zeptám „a vy máte židovské kořeny“? (Ta jména mi přijdou „deklarovaně“ židovská.) Podobné je to s Ráchel, Ester, Rút, Juditou, Abigail, Áronem, Eliášem, Samuelem, Noahem (to spíš v cizině) a dalšími jmény.

Já myslím, že to chápeme. Jméno Anna je úplně stejně židovské jako Ráchel nebo Rút, podivujeme se tady proto nad argumentem „nedala bych ho, nejsem židovka“. Do jaké míry kdo vnímáme jedno jako zcela obvyklé a druhé jako „židovské“, přestože obě jsou židovská úplně stejně, je už jiná věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
24.9.17 16:49

@Slečna Ferka A myslím, že to hezky dokazuje třeba ten Samuel. Čím více jich je (a že jich teď mezi prcky je), tím méně „židovsky“ je vnímáno (a zase - Samuel je úplně stejně židovské jméno, jako je židovský Jan).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
24.9.17 16:57

Jo, myslím, že tímhle už dost prošla i třeba Sára.

Ale to neznamená, že kdybych zvažovala dát jméno Ráchel, tak že si toho nebudu vědoma. Neřekne si to každý, ale třeba polovina lidí jo - a pak bych přemýšlela o tom, jestli chci, aby moje dcera musela polovině lidí vysvětlovat, že není Židovka. (V cizině je to jinak, ale tady to holt takto je.) Já to nechci, proto bych to jméno nedala.

(PS: Sam je stejně jméno pro psa :mrgreen: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6118
24.9.17 17:14
@Slečna Ferka píše:
Jo, myslím, že tímhle už dost prošla i třeba Sára.

Ale to neznamená, že kdybych zvažovala dát jméno Ráchel, tak že si toho nebudu vědoma. Neřekne si to každý, ale třeba polovina lidí jo - a pak bych přemýšlela o tom, jestli chci, aby moje dcera musela polovině lidí vysvětlovat, že není Židovka. (V cizině je to jinak, ale tady to holt takto je.) Já to nechci, proto bych to jméno nedala.

(PS: Sam je stejně jméno pro psa :mrgreen: )

Sára taky :D A víš, jak to vzniklo? Ono totiž kdysi bylo zakázáno dávat zvířatům lidská (tj. typická křesťanská) jména, tak se to krom Mourků a Ťapin obcházelo i jmény, která dávali svým dětem příslušníci židovské menšiny. Ta pod zákaz nespadala :) Proto se tak vžilo pro psa „Áron“, „Sam“ i „Azor“ (z židovského Ezra/Ezru).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
724
25.9.17 11:20

Ráchelka a Sárinka

Ahoj, jak tu píšete o Sáře, tak má druhá dcera se jmenuje Sára :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
84
27.12.20 12:57

Já mám kamarádku Rachel (americká verze) a říkáme jí normálně tak jak se jmenuje ale občas jí někdo řekne „Ray“ ;) :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze