Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Valentina zni zdrobnele uz jako Valerie. Valentinu znam jen jednu, byla to ukrajinka, nedokazu posoudit, ale to je vec nazoru. Tereza zni tvrde, Sandra zase nejde zdrobnit a spatne se vyslovuje. Neumim si predstavit jak 3-4 lete dite ve skolce zvatla ze se jmenuje Sandla.
Valentina je hezké jméno. Oslovení Valino by mě v životě nenapadlo, zní jako urážka. To se snad používá, jen když dotyčná někomu leze na nervy, ne? Valentinu bych oslovovala Val, Vali nebo Valinko.
Tereza ani Sandra se mi moc nelíbí, obě jména jsou na mě moc tvrdá. Tereza je navíc hrozná tuctovka.
Valentina je hezké. Mi se nelíbí oslovení Valča atd. Pokud to tobě nevadí.
Sandru a Klaudii jsme měli ve výběru u třetího. Ale máme kluka.
Sandru znám a říkali ji Sandruška když byla malá nebo Sany. Také Sandri, Sandrijka se dá.
Moje dcera je Valentýna (i když jsem hodně uvažovala nad Valentinou, ale nakonec jsem se přiklonila k víc české verzi). Říkáme jí Vali, Valinko, Valentýnko, Valuško, někteří kamarádi jí říkají Val. Valina/Valuna je příšerné oslovení, ale ještě jsem se nesetkala s tím, že by ji tak někdo oslovil. U nás v rodině to rozhodně nehrozí. Stejně jako neméně příšerná Valča, tak se jí pokoušeli oslovovat ve školce, ale sama se ohradila, že Valča není, takže ji oslovují tak, jak si přeje. Ono v podstatě na každé jméno jde vymyslet nějaké hloupé oslovení.
Zvukově se mi Valentina libí, ale nedala bych. Vadí mi, že to je dost ruské a navíc to bude Týna, stejně jako Leontýna, Kristýna…
Nikdy nebude jméno, které se bude líbit všem a vždy se najde nějaké oslovení ke jménu, které se ti nelíbí a když žádné nenajdeš, najde ho někdo jiný. Jméno Valentina se mi líbí. Dala bych ale spíše Valentýnu, přece jen jsem Češi a jméno zní stejně. Dcera by pak musela vždy hláskovat, že je s měkkým a krátkým ![]()
Jinak víš kolik oslovení se dá vymyslet na klasickou Markétu? Když jsem byla dítě : Maki, Mako, Makyno, Makulo, teď mě budoucí tchyně oslavuje Maťo, no co lidi vymyslí je fakt hustý ![]()
@Anonymní píše:
Anonym, děkuji.
Líbí se vám jméno Valentina? Mně se začalo líbit. Ovšem zdrobnělina Valina mi trhá uši. Oslovení zkráceně Valča by mi nevadilo.
Ještě se mi líbí jméno Sandra a Tereza.
Zajímají mě vaše názory, ano, rozhodnutí je zcela na nás.
Děkuji.
Valentina se mi libi, ale obe zdrobneliny jsou hrozne, ale taky nevim jak bych ji rikala..Terez je silene moc..snad kazda holka 90 l a Sandra je priserne.
@lilith1 píše:
Valentina se mi libi, ale obe zdrobneliny jsou hrozne, ale taky nevim jak bych ji rikala..Terez je silene moc..snad kazda holka 90 l a Sandra je priserne.
Mozna Tinko, ále nevim ![]()
@Anonymní píše:
Anonym, děkuji.
Líbí se vám jméno Valentina? Mně se začalo líbit. Ovšem zdrobnělina Valina mi trhá uši. Oslovení zkráceně Valča by mi nevadilo.
Ještě se mi líbí jméno Sandra a Tereza.
Zajímají mě vaše názory, ano, rozhodnutí je zcela na nás.
Děkuji.
Valentina nic moc. Sandra hezké jméno.
Máme Valentinu v rodině a nikdo jí za celý život Valino neřekl - ani v rodině, školce, škole, mezi dětmi v kroužcích, nikdy tato varianta na ni použita nebyla
Jinak jméno klidně dejte, je pěkné, má hodně variant delšího i kratšího oslovení ![]()
Mám dceru Valentinu a jsem Tereza ![]()
Valentina je nádherné jméno, naše Valentinka je s ním spokojená a jméno se k ní hodí. Nejčastěji je oslovována „Valentinko“ nebo „Vali“, občas „Valinko“. Pro větší slečnu je hezké i oslovení „Val“. Valinu nikdo nepoužívá..
Mně se moje jméno zas až tak moc nelíbí, přijde mi tvrdé a moc nemusím ani oslovení „Terko“ nebo „Terčo“. A navíc Terezek je spousta. Valentina je originální ![]()
I kdyz je to Italske jmeno, tak ho pouzivaji vic v Rusku. A matek Terez je plno.
Valentina se mi líbí. Moje dosud svobodná dcera tvrdí, že jí bude jednou mít.
Tak jo, s tím nemám problém.