Jméno Viky?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
544
28.4.22 11:01

Jméno Viky?

Ahojky, nevíte prosím zda jde dát jméno Viky? Nechceme Viktorii, jen krátce Viky, ale nevíme zda lze dát, zda to bude mít v rodném listě? Děkuji za odpovědí :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
24744
28.4.22 11:06

Děvče, jsou 2× Viky v ČR, v Praze a Litomyšli, viz. zde
https://krestnijmeno.prijmeni.cz/search.php?…
Je otázka, jestli to povolily tamější matriky, nebo je to jméno dovezené z ciziny, pokud by bylo dané v ČR, tak na něj „máte právo“
ale každý se tomu bude divit, když to dítě bude diktovat.. bude se ho/jí ptát, jak je to ale správně spisovně?
ještě bych si to na vašem místě rozmyslela…

jinak VIKI s -i je celkem pět v ČR, tam by to bylo v tomto tvaru určitě na matrice průchodnější
ale nic vám přece nebrání dát normálě Viktorii a Viki jí jen říkat? Bylo by to fakt rozumnější.. sama vidíš, že stejný nápad mělo v celé republice jen sedm matek ze všech.., to asi o něčem svědčí…

Příspěvek upraven 28.04.22 v 11:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
28.4.22 11:06

Pochybuju, patrně budete muset pro posudek ke Knapové nebo jejímu synovi.
A proč takovéhle neobvyklé jméno? To dítě není prodloužením vašeho ega, ale samostatná bytost. Viki? S tím jménem bude muset žít minimálně 18 let. Já jsem za individualitu, ale ne extrém za každou cenu.
Jednu dobu frčely jména jako Ivanka atd. (je to moje teta), stejně jí všichni říkáme Ivano.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14581
28.4.22 11:16

No hele, zvažte to ještě… Jestli se vám nelíbí Viktorie, tak co Vika? Sice taky odvozené, ale zní mi to aspoň jako základní tvar jména, ne zdrobnělina nebo přezdívka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24744
28.4.22 11:25

@Michelle_M ;) což není špatný nápad…
rozhodně to zní aspoň trošičku normálněji, ačkoliv jsou také jen dvě v ČR :-D ale jméno existuje (což mne u všech těch tří tvarů poměrně udivilo.. o existenci daného jména lze totiž na matrice žádost důvodně opřít)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12573
28.4.22 11:35
@Lucy75 píše:
Děvče, jsou 2× Viky v ČR, v Praze a Litomyšli, viz. zde
Je otázka, jestli to povolily tamější matriky, nebo je to jméno dovezené z ciziny, pokud by bylo dané v ČR, tak na něj „máte právo“
ale každý se tomu bude divit, když to dítě bude diktovat.. bude se ho/jí ptát, jak je to ale správně spisovně?
ještě bych si to na vašem místě rozmyslela…

jinak VIKI s -i je celkem pět v ČR, tam by to bylo v tomto tvaru určitě na matrice průchodnější
ale nic vám přece nebrání dát normálě Viktorii a Viki jí jen říkat? Bylo by to fakt rozumnější.. sama vidíš, že stejný nápad mělo v celé republice jen sedm matek ze všech.., to asi o něčem svědčí…

Příspěvek upraven 28.04.22 v 11:09

Souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8616
28.4.22 12:15

Pokud už to jméno někdo u nás má, tak ho dát můžete. Ale taky bych to nedělala. Super to bude tak do školky, možná první dvě třídy ZŠ, pak už to bude trapný. To miminko vyroste. Bude to třeba vážená paní, soudkyně, ředitelka nějaké společnosti… Já znám Elli, Ellie, Tom.. Tom je už dospělý a nadává hrozně…jen z účty k rodičům se nenechal přejmenovat na Tomáše, ale štve ho to od puberty. Ely jsou ještě malý, ale jedná je v první třídě a taky už to začíná řešit, ptát se… dejte Viktorii a Viky jí říkejte. Nebo najdete nějaké jiné jméno, které se vam bude líbit i v základu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9269
28.4.22 13:29

Mně to přijde divný :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2365
28.4.22 13:35

Výše navrhovaná Vika by byla tisíckrát lepší než Viky. Zdrobnělá jména podle mě nemají co dělat na rodném listu, navíc to takhle napsané i blbě vypadá. Do budoucnosti sice nevidíme, ale ty bys jednou chtěla být třeba vážená soudkyně nebo profesorka Viky Horáčková? Já teda ne. Navíc jméno by mělo sedět dítěti, mladé ženě i důchodkyni, což teda pro Viky podle mě neplatí.

Pro pořádek, příjmení jsem si vymyslela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.4.22 13:36
@ŠmolinkaJana píše:
Ahojky, nevíte prosím zda jde dát jméno Viky? Nechceme Viktorii, jen krátce Viky, ale nevíme zda lze dát, zda to bude mít v rodném listě? Děkuji za odpovědí :srdce:

Nedala bych dítěti jakékoli jméno, ke kterému musí dodat A píše se..
Vlastní zkušenost, celoživotní vopruz.

• Citovat
  • Upravit
np10021
28.4.22 13:38

Jeeeej, jenom ta představa 30 leté ženské, jak se bude na úřadě představovat Viky :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
15727
28.4.22 13:39

To je prostě takový problém dát dítěti normální jméno, aby mohlo i oficiálně slavit svátek, a oslovovat dítě přezdívkou, třeba Viki(y)? :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1532
28.4.22 13:52

Je to pěkně genderově neutrální jméno. Může si ho ponechat i když v budoucnu bude chtít projít změnou pohlaví. Tedy nedojde ke zboření identity… Kéž by více dětí mělo rodiče jako vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2033
28.4.22 13:52
@annali píše:
Výše navrhovaná Vika by byla tisíckrát lepší než Viky. Zdrobnělá jména podle mě nemají co dělat na rodném listu, navíc to takhle napsané i blbě vypadá. Do budoucnosti sice nevidíme, ale ty bys jednou chtěla být třeba vážená soudkyně nebo profesorka Viky Horáčková? Já teda ne. Navíc jméno by mělo sedět dítěti, mladé ženě i důchodkyni, což teda pro Viky podle mě neplatí.Pro pořádek, příjmení jsem si vymyslela.

Ale tenhle typ matek si nenechává příjmení Horáčková. Bude to nejmíň Horáček. Ale spíš Horáček Novotná. A pokud k tomu někdy stát dovolí přidat „von“, tak to tam přidá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24744
28.4.22 13:56
@HornyHippo píše:
Je to pěkně genderově neutrální jméno. Může si ho ponechat i když v budoucnu bude chtít projít změnou pohlaví. Tedy nedojde ke zboření identity… Kéž by více dětí mělo rodiče jako vy.
:zed: :mrgreen: chudák dítě.. už tak od třetí třídy jí to začne vadit.. tohle jsou tak strašně zbytečné rozmary…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze