Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Jmenovala se tak máma od bývalého. Chtěla ať ji říkám Zlato nebo Zlatko - takhle se oslovujeme s partnerem, takže mi to přišlo obojí divné. Jinak jméno hezké, ale zamyslela bych se, jak ji budou lidi říkat- ti ne úplně nejbližší.
Zlata se mi nelibi vubec.
Zita je hezci jmeno. Je par nadcasovych jmen a zrovna Zita mezi ne patri.
Znam zlatu mladou holku. A presne jak pises, mam pocit ze je to jmeno pro duchodkyni. Neco jako ruzena, bozena. Ale kdybych mela porovnat zita/zlata. Tak vice se mi libi zlata. Ale nedala bych ani jedno jmeno.
@Anonymní píše:
Nelíbí se mi to. Při jméně si představím starší dámu, rozhodně ne dítě. Zlato, Zlatičko, Zlatinko? V pubertě si užije. Známá má Aurelii. Její babička jí říká Zlatinko, doma je to Aura, Aurinka. Prvně chtěli taky zlatu
Jak jsem psala, chci vybrat jméno na celý život, ono je hodně hezkých jmen, ale pak znám plno dospělých Elišek, které jejich jméno štve, jedna se dokonce přejmenovala, pro dítě je krásné, jenže to je tak cca 12 let a co pak ![]()
Hele, já znám paní, co není spokojena se jménem Anna. Za mě krásné jméno, univerzální, mezinárodní, zní hezky zdrobněle i v původním tvaru, krásný význam, známé pozitivní „předchůdkyně“, časté, ale ne nejběžnější… Mně se víc líbí Zlata a to jméno je pro mě na stupnici líbivosti tak 6,5/10. Zita tak 4/10.
@Anonymní píše:
Za pár měsíců mám termín a pořád váháme nad jménem pro holku, pro kluka jsme vybrali bez problému, pohlaví vědět nechceme, takže potřebujeme jména pro obě pohlavíManželovi se moc líbí jméno Zlata a mně vlastně taky, ale pořád váhám, jestli tak dítě opravdu pojmenovat, nikoho toho jména neznám, tak nevím, jak jsou s ním jmenovkyně spokojené, neznáte nějakou a případně, jak se jim se jménem žije? Asi mi na tom nesedí, že oslovení Zlato je takové familiární a má i svůj význam (kov). Alternativu vidím ve jméně Zita, ale to se manželovi tolik nelíbí. Děkuji za názory
Mně se Zlata líbí, Zita moc ne. Z okolí vím o slovence Zlatici ale jak jí říkali už nevím.
@BlaZenkaB píše:
Jmenovala se tak máma od bývalého. Chtěla ať ji říkám Zlato nebo Zlatko - takhle se oslovujeme s partnerem, takže mi to přišlo obojí divné. Jinak jméno hezké, ale zamyslela bych se, jak ji budou lidi říkat- ti ne úplně nejbližší.
Tohle mám taky na mysli, jak jsem psala, přijde mi to takové familiární oslovení Zlato, proto nad tím váhám ![]()
@Kelsey píše:
Zlata se mi nelibi vubec.
Zita je hezci jmeno. Je par nadcasovych jmen a zrovna Zita mezi ne patri.
Navrhovala jsem, že zlato jí můžeme říkat, ať vybereme jakékoliv jméno, často se dětem říká i jinak, než je jejich oficiální jméno, jako broučku, sluníčko, zrovna tak se dá říkat i zlato, zlatko, zlatíčko ![]()
@Li.Lia.22 píše:
Jake mate jmeno pro kluka?
To si nechám pro sebe, shodli jsme se na něm a nemám o něm žádné pochybnosti, určitě se najdou lidi, kterým se nelíbí ![]()
Mně se jméno jakotakove líbí, ale nedovedu si představit, že by měli dítěti všichni říkali zlato. Tak si říkají mezi sebou partneři, rodiče dětem apod. Určitě ne cizí lidé. Já bych tento význam neprekousla, pokud vy ano jméno dejte. Ta Zita je v tomto lepší.
@TRG píše:
Hele, já znám paní, co není spokojena se jménem Anna. Za mě krásné jméno, univerzální, mezinárodní, zní hezky zdrobněle i v původním tvaru, krásný význam, známé pozitivní „předchůdkyně“, časté, ale ne nejběžnější… Mně se víc líbí Zlata a to jméno je pro mě na stupnici líbivosti tak 6,5/10. Zita tak 4/10.
Mám kamarádku Lauru (30 let) a taky nemá svoje jméno ráda, není s ním vůbec spokojená a zároveň znám několik dospělých žen, co jí tohle jméno závidí
Každý máme jiný vkus, já hlavně váhám kvůli familiárnímu oslovení Zlato, jinak se mi taky líbí Zlata o trochu víc než Zita ![]()
@chaela píše:
Mně se jméno jakotakove líbí, ale nedovedu si představit, že by měli dítěti všichni říkali zlato. Tak si říkají mezi sebou partneři, rodiče dětem apod. Určitě ne cizí lidé. Já bych tento význam neprekousla, pokud vy ano jméno dejte. Ta Zita je v tomto lepší.
Přesně jsi vystihla moje pocity, jméno se mi moc líbí, ale to oslovení ![]()
Ta mě ani nenapadla, přitom v dabingu ji mám moc ráda