Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jestli to dobře chápu podle těch protilátek, máš autoimunitní chronický zánět štítné žlázy…? To mám taky a když jsem se svého endokrinologa ptala na to, jestli teď v těhotenství nemám brát jód, tak mi řekl, že ne. Prý paradoxně jód u žen, které mají autoimunitní zánět ŠŽ, vede ke zhoršení. Takže mi říkal, že jestli normálně solím a dám si třeba 1-2× týdně nějakou rybu, ať to vůbec neřeším.
A jinak si myslím, že je dobře, že o tom takhle uvažuješ a neděláš slepě, co ti doktor řekne. Já osobně bych tu vincentku nepila, toho jódu se mi zdá fakt hodně.
Ověřila bych si někde informaci, že tvoje ft4 souvisí s nedostatkem jódu. Zkus konzultaci u jiného endokrinologa. Klidně bych šla k soukromému a za tu jednu konzultaci zaplatila.
Obepsala jsem zatím pár endokrinologických poraden a čekám na odpověď, ale předpokládám, že to bude marné
U toho jódu záleží asi na hodnotách, které jsou rozhozené. U některého snížení funkce ŠŽ se jód brát právě má. Měla jsem to tak i u prvního těhotenství, ale tam stačilo pouze, že jsem brala jen těch 150 mikrogramů jodidu a bylo to ok. No a před druhým mi doktorka nasadila 0,5 tbl. letroxu ob den a co jsem těhotná tak každý den. Plus ten femibion. Ryby právě moc nejím
Jinak mimo plánování
a těhotenství jsem ani ten letrox nebrala. Tak se v tom moc nevyznám. Právě u té vincentky mě vyděsilo, že běžná denní dávka jódu se doplní jedním douškem, tedy asi 20-25 ml. No jde mi z toho hlava kolem..
Jo, určitě u některých poruch ŠŽ je jód vhodný. Ale u toho autoimunitního zánětu dle mého endokrinologa to vhodné není. Těžko radit, chtělo by to fakt zkonzultovat s jiným odborníkem.
Ahoj holky, snad se najde někdo, kdo by mi poradil.
Momentálně jsem v 33.tt, chodím na endokrinologii kde až doteď vše ok. Beru 0,5tbl. letroxu 50 a femibion 2, který obsahuje 150 mikrogramů jódu. Byla jsem teď na krvi a vyšly mi tyto hodnoty: TSH 0,610; fT4 10,76, antiThyreoglobulin 24,6 a antiTPO 35,510.
Nižší hodnota fT4 je prý dána nedostatkem jódu a mám k tomu pít ještě 2dcl vincentky. A teď mi jde o to, že ta vincentka je, co se týče jódu, celkem nálož. Nerada bych se předávkovala. Má někdo prosím podobnou zkušenost? Co jsem tak koukala, tak by měla být denní dávka jódu u těhotných tak 250 mikrogramů. Ale s tou vincentkou to jsou šílený čísla. Jestli dobře počítám, tak jen na 100 ml je obsah jódu něco okolo 600 mikrogramů
Předem díky za reakce.