Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, dneska jsem našla tento článek:
http://www.magazinzdravi.cz/jogurt-a-astma
jsem na konci těhotenství a tich jogurtů jsem snědla nespočetně, včetně jogurtových nápojů. Takřka denně…
Jaký je váš názor, co si o tom myslíte, co doporučujete?
Děkuji
Sportka
Clanek nemam cas cist, ale reknu ti to takhle. Jogurty nejim od sveho posledniho tehotenstvi, kdy jsem diky tomu, ze jsem je jedla, plus hodne sladkeho, trpela jako blazen. Napuchla jsem, vsude mi naskakala vyrazka, proste hnus. Dokonce to bylo tak zly, ze se lekari bali, ze mam cholestazi.
Aha, ted koukam, ze se jedna o NIzkotucny jogurt. No, tak to je vubec hnus. Ono vsechno nizkotucne je v podstate odpad.
Jogurty mam moc rada - jakékoli. V obou těhotenstvích jsem je jedla ve velkém a oba kluci zdraví jak buci ![]()
Temto studiim neverim. Sice zkoumany vzorek byl pomerne velky, ale tech vlivu okolniho prostredi je tolik, ze prisuzovat neco pouze jogurtum je troufale.
Jogurty skoro nejím, nejedla jsem a kluk je astmatik.to je zase studie
kdo přijde na to, že zrovna toto bude zkoumat ![]()
Obecně mléko a mléčné výrobky zahleňují organismus. Takže kdo je často zahleněný by se měl těmto výrobkům vyhýbat. Jestli to souvisí s astmatem těžko říct. ![]()
Já jím Bio jogurty, Jogobelly, Jogurt s podmáslím, žádné light 0,1% tuku. To ne, to je umělý hnus. Tak ted nevím, co je nízkotučný jogurt, jestli se mezi ně řadí i ta Jogobella, Skir nebo jogurt s podmáslím kde přirozeně je 0.6% tuku. Jogurtové nápoje jsou na tom podobně.
@sportka jestli je to pravda a nebo není, to nevím, myslím si, že každý z nás si musí vytvořit svůj vlastní názor sám a mít svou vlastní zkušenost.
Já mohu říci za mě, že co jsem přestala s mléčnými výrobky, tak již nemám opakovaný zánět průdušek, který jsem měla pravidelně od dětství 2× ročně a zahleňování úplně.
Mohu říci, že se cítím a lépe se mi žije bez mléka, které patří telátkům, jedině, že bych si myslela, že jsem kráva
![]()
@sportka Těžko říct jestli je to pravda, já tedy mléčné výrobky nemám ráda, jogurty nejím, nejedla jsem a moje děti nemají astma ani alergie.
Podle mě to je dost individuální, každý reaguje na mléčné výrobky jinak. Třeba mně se hrozně ulevilo, když jsem je konzumovat přestala. Loni v září jsem omezila mléko i dětem, takže ho mají už jen ve školce (plus doma občas jogurt nebo sýr, ale spíš výjimečně) a přestaly tolik marodit. Do té doby jsem řešila věčné virózy, rýmu kašel, atd. Je teda pravda, že jsem omezila i sladkosti, bílou mouku, přidala zeleninu, luštěniny, atd. takže jenom mlékem to asi nebylo.
Jsem ve 29.tt, proto jsem na to chtěla upozornit, protože od začátku těhu není den, kdy bych si nedala jeden dva jogurty nebo jogurtový nápoj, protože na nich ujíždím. Radíte, že je mám raději vynechat? Mám vápník doplnit mlékem a sýry? Jogurtů mám plnou ledničku, kdo to ted bude jíst? Nemohla jsem tedy tímto ublížit (potenciálně vyvolat alergii či astma) miminku v bříšku? Dost mi na tom záleží ale díky jogurtům nemám potíže se zácpou, což v těhu taky bývá. Prosím poraďte holky. Děkuji Sportka
Mléko konzumujeme přímo od krávy, jako takové ho syrové nepijeme, ale ve formě ledové kávy, kakaa, caro, koktejly z ovoce a pod ano. Konzumovala jsem ho před těhu, během celého těhu, při kojení, teď už ho moc nemůžu, ale děti ho takto konzumují normálně, včetně tvarohu, bílého jogurtu, sýrů… Nikdy žádný problém. Akorát jsem jim do roka nedávala pít kravské mléko, ale bílé jogurty a tvaroh ano.
@sportka píše:
Jsem ve 29.tt, proto jsem na to chtěla upozornit, protože od začátku těhu není den, kdy bych si nedala jeden dva jogurty nebo jogurtový nápoj, protože na nich ujíždím. Radíte, že je mám raději vynechat? Mám vápník doplnit mlékem a sýry? Jogurtů mám plnou ledničku, kdo to ted bude jíst? Nemohla jsem tedy tímto ublížit (potenciálně vyvolat alergii či astma) miminku v bříšku? Dost mi na tom záleží ale díky jogurtům nemám potíže se zácpou, což v těhu taky bývá. Prosím poraďte holky. Děkuji Sportka
Vždyť je to blbost, bílej jogurt obsahuje živé kultury, které chrání střevní mikrofloru a naopak může chránit před různými typy alergií. Měla by ses řídit rozumem, vždyť opečenej buřt či chemií postříkaná zelenina a ovoce nadělá víc paseky, včetně vyvolání alergie, to už je jogurt totálně bezpečnej.
@sportka na internetu se da najit clanek ci studie podporujici jakykoli nazor. Zalezi, jak reaguje vas metabolismus, jestli mate nejakou intoleranci nebo primo alergii.
V zadnem pripade bych nevynechavala mlecne vyrobky, pokud prospivaji a chutnaji. Sama vypiju cca pullitr denne + jogurty, syry, antibiotika jsem mela naposledy tak pred 15lety, nemocna nebyvam v podstate vubec. Vypovida to o mne, o nikom jinem, generalizovat se neda.