Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj potřebujeme radu jak naučit našeho pejska naučit se venčit venku pejsek má 7 měsícu když jsme si ho od chovatelky brali měl něco z nohou a musel ina operaci takže potom vubec nechodil a jak byly ty veliké mrazy tak jsme hotaky ven nebrali aby ještě nenastydl bral antibiotika a vlastně se pořádně rozchodil cca v polovině března no a od te doby s ním chodíme pořád ven ale on se vyčura a vykaká jen doma když máme štěstí a potká se s jiným psem tak se počura u toho jak se očuchávají nebo když ho někdo cizí začne drbkat jak byl doma tak měl podložku a chodil na ni jenže tet ji začal roztrhávat no zdá se mi že to tet teprv začlo být to hravé štěně.
Jako s malým štěnětem - po jídle, po spaní, čekat venku tak dlouho, až se vyčůrá, mega chválit.
Podložku doma zrušit.
Berte ho všude možně, zvykejte na cizí psy a lidi, ulici, auta, MHD a tak, není normální, aby se počůral při setkání s jiným psem. Neuškodil by třeba i cvičák, no a co, že je malý… Tady mají „hodiny“ základní poslušnosti a ovladatelnosti právě pro obyčejné domácí psy, aby z nich nebyly asociální trosky.
Nebo cvičit i doma…
no právě mužem snímbýt venku i 2 hodiny a pokud nepotká psa tak se nevyčura ale povely základní zvláda i venku.
Tak s ním buďte tři
Jinak se to nevyřeší… Domluvte se s někým, kdo má psa a choďte spolu (lehko se řekne, hůř provede, vím…)
Samo za „počůrání“ nechválit, jen za vyčůrání.
On ten pejsek je hodně chytrý a čistotný, čůrá a kadí tam, kam jste ho to naučili a jinde to nedělá - jen jste ho to bohužel naučili blbě.
A úplně mimo - proč jste si koupili nemocné štěně?
bylo mi ho líto ono to totiž ani nevypadalo tak blbě jak to je.paní chovatelka nám řekla že jen trochu kulhá rychle nám ho skoro doslova hodila do ruky vzala si kč byla to ale směšná částka a předala pp a šla no a mě to nedalo a druhej den jsme ho vzali k vet a ten udělal rehgen a zistil že má rozdrcenou čéžku v koleni tak měsíc jsme to skoušeli bez operace a pak se rozhodlo pro operaci tet muto srostlo to je sice fajn ale na opačnou stranu takže má obrácené koleno (noha pořád rovná) ale chodí už v pohodě jen až mu bude rok tak mutam dají šrouby sešroubujou a nechají tak ale už tet je mu dobře.
On má PP? jaká chov. stanice probůh? ![]()
No i když to je i jedno, už ho máte a předpokládám nedáte…
Takže poctivě chodit ven, doma zrušit podložku a místo vyčistit, navonět něčím, aby nebylo cítit (ani pro psa) a zapracovat na tom kontaktu s cizími psy a lidmi… (klidně ať nějaký známý přijde, pohladí, odejde, přijde, pohladí, odejde a tak dokola, dokud pes nepřestane reagovat…)
To nebude za dva dny, ta změna… Bude to hodně práce.
Jak píše Pipet, courat s ním venku tak dlouho, dokud se nezadaří…případně, protože má tu podložku už tak zafixovanou, vzít malý kousek podložky ven a položit na trávník, jestli mu to docvakne
Jo a štěně můžete u chovatelky „reklamovat“ a požadovat část ceny zpět, pokud ve smlouvě není výslovně uvedeno, že pes má zranění takové a makové…v podstatě vám prodala „vadný výrobek“. Anebo upozornit poradce chovu (protože s chovatelkou asi bude těžká domluva, usuzuju z jejího přístupu)
etcetera78: Jo to nám radil i veterinář ale já ho už nevrátím je to člen rodiny jako děti které taky dokáži zlobit
. Tak zkusím i tu podložku ven vyzkouším všechno ale vrátit už bych ho nemohla.
Ale zkus toho poradce chovu a aspoň mu to řekni, třeba si na „chovatelku“ posvítí. I když nevím, jaká situace je u jorků.
Pokud ten PP je FCI mě tak napadá ![]()
Teda, co to bylo za chovatelku? To snad nemůže být ani pravda.. ![]()
Asi bych to jen tak nenechala. Taky bych chodila, co nejvíc ven. Prostě dokud se nevyčůrá, nevykaká.. bude to chtít velkou trpělivost.
@brouček123 píše:
a co je FCI?
Mezinárodní kynologická federace (nebo tak nějak), je největší a tak nějak „dozoruje“ na chov a výstavy a tak.
Je ale víc organizací, napadá mě UCI, IBC, které zas mají jiná pravidla…
Moc se o to zas nezajímám.
Však jestli budeš chtít, google ti poradí. ALe fakt bych to aspoň nahlásila tomu poradci chovu třeba.
To je jasné, že ho nevrátíš, je to už váš miláček
Ale když to nahlásíš poradci chovu, tak by s chovatelkou měli provést nějaké kárné řízení a možná by ti musela aspoň zaplatit část výloh za veterináře. A i kdyby ne, tak aspoň by z toho měla mít nepříjemnosti, aby jí to zkrátka jen tak neprošlo.
(Jorkšíři se nejspíš budou združovat v několika různých klubech, zkus pogooglit a pak je kontaktovat postupně, jestli je paní v některém členem)
Koukám, že u vašeho pejska neproběhla absolutně žádná socializace, takže okamžitě začít se správnou socializací, nebo vám ze psa vyroste agresivní labilní nervák, se kterým nebude život pohoda ale peklo. A bude to jedině vaše vina. Píšeš, že pes má PP ( btw, zajímalo by mě, z jaké CHS pochází … ), takže máš možnost vše ohlásit a řešit přes ČMKU, pokud ještě neuběhla šestitýdenní lhůta od koupě, psa můžeš vrátit ( reklamovat a část peněz získat zpět nebo si nechat proplatit náklady za veterinu apod. ). Jak psaly holky, štendo po nakrmení vzít, letět ven a chválit a chválit za vyvenčení se venku, když se nehoda stane doma, přejít to bez řevu nebo mlácení a trestání, jen zvýšit hlas a říct, že takhle teda ne. A když se zadaří venku, dělat divadlo a obrovsky chválit, držím palce, je to ještě prcek, takže máte čas zachránit, co jste dosud po .. kazili.
@brouček123 píše:
Ahoj potřebujeme radu jak naučit našeho pejska naučit se venčit venku pejsek má 7 měsícu když jsme si ho od chovatelky brali měl něco z nohou a musel ina operaci takže potom vubec nechodil a jak byly ty veliké mrazy tak jsme hotaky ven nebrali aby ještě nenastydl bral antibiotika a vlastně se pořádně rozchodil cca v polovině března no a od te doby s ním chodíme pořád ven ale on se vyčura a vykaká jen doma když máme štěstí a potká se s jiným psem tak se počura u toho jak se očuchávají nebo když ho někdo cizí začne drbkat jak byl doma tak měl podložku a chodil na ni jenže tet ji začal roztrhávat no zdá se mi že to tet teprv začlo být to hravé štěně.
taky mám tuhle zkušenost ,nakonec jsem ho naučila na bedýnku a na kočkolit,kdyby byl 5hod . venku tak to držel dokud jsme nepřišli domu
,myslím si ,že to bylo tim pejskem ,protože byl nějaké nedochůdče a chovná stanice ta by potřebovala zákaz působení dle veterináře ..dali jsme za pejska 9tis bez PP a další 3tis. jsme strčili do léčení
Zlepšilo se to až o hodně později ,ale bedýnku doma měl pořád a pořád jí využíval..povely vše zvládal ,ale nikdy jsem si nebyla jistá na návštěvě jestli něco neudělá i starší .. ![]()