Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@veria jj. Ja mam fakt ten pocit. Od zacatku jsem nepochopila, co si na materske zensky uzivaji. Ja jen prezivam…je fakt, ze od toho leta, co chodila k babicce je to lepsi. A v lete kdyz jsme mohly byt cele odpoledne na zahrade to vubec bylo super. Ale ted uz mam zase pocit, ze na me vsechno pada. Mala si se mnou nic neuzije, nikam ji nevemu, pac se bojim ridit. A navic bych rekla, ze babicka ji zvlada lip nez ja. Ja s ni se vsim bojuju…
![]()
@LaternaM asi tak nejak. Jsem proste workoholik a tohle me ubiji. Necitim se vycerpana fyzicky. Ale mam plno zajmu, jsem rada mezi lidma, potrebuju praci k zivotu. Ja proste nejsem tip mamy, co bude od rana do vecera cukrovat nad ditkem. Ani to tak z domova neznam. Nevidim nic spatneho v tom dat ditko na dopol do jesli a pracovat. Jen kdyby tady byly…
@glogloglo mě hodně pomáhá běhání, nezkoušela jsi to? Na psychiku je to balzám a to, že jsem díky tomu štíhlá je jen příjemný bonus k tomu.
Hele, jak to tak čtu, tak bys měla svůj workoholismus napřít k tomu, aby ses naučila řídit. Když máš dítě u babičky (to já prakticky neznala a neznám doteď), tak si prostě zaplať pár lekcí a otrkávej se.
Protože promiň, ale když jsi někde na vystrkově a máš problém zabavit dítě, zatímco zjevně auto by bylo, tak to to opravdu bereš ze špatného konce. Sebemrskáš se, jak jsi „divná máma“, abysme Ti tu řekly, že nejsi, a přitom řešení je zcela nabíledni.
A jsem teda zvědavá, co budeš bez řidičáku (= furt doma) dělat se dvěma dětma… to už Ti úplně hrábne.
Každý to má jinak. Za mě trošku divná jsi.2 až 3 celé dny je malá u babičky plus někdy na noc, tatínek v půl 5 doma, tak času pro sebe máš dost. a jestli jsi znovu těhotná tak bude hůř.
Jo promiň, jestli jsi těhotná, tak asi běhat nepůjdeš, to jsem přehlédla. Ale holky mají pravdu v tom, že potřeba začít přemýšlet co dělat můžeš, než co dělat nemůžeš. Vždycky se něco najde.
A jak budeš jezdit do práce, když nemáš řidičák? Autobus nebo vlak vám tam asi jezdí, tak proč nejedete někam na výlet? S jednim dítkem se dá krásně, se dvěma to bude asi horší. Jinak hlídání na 2-3 dny v týdnu je paráda, to jen tak někdo nemá. Taky mám doma občas ponorku, těšim se do práce, ale jsem s dětmi pořád, hlídání tak 1× za měsíc.
@glogloglo píše:
@veria jj. Ja mam fakt ten pocit. Od zacatku jsem nepochopila, co si na materske zensky uzivaji. Ja jen prezivam…je fakt, ze od toho leta, co chodila k babicce je to lepsi. A v lete kdyz jsme mohly byt cele odpoledne na zahrade to vubec bylo super. Ale ted uz mam zase pocit, ze na me vsechno pada. Mala si se mnou nic neuzije, nikam ji nevemu, pac se bojim ridit. A navic bych rekla, ze babicka ji zvlada lip nez ja. Ja s ni se vsim bojuju…![]()
Musíš se opravdu naučit řídit. Já jsem taky na vystrkově, ale s autem a řídím, takže nikdy nebyl problém se kdykoliv kamkoliv vypravit. Chodila jsem s dcerou na hudebku, na cvičení, na návštěvy, do heren s kamarádkami atd. Jestli jsi odkázaná jen na místo, popr. dopravu busem, tak je to na palici, to uznávám.
@adam75 píše:
Jako že by roční dítě mělo být jenom s jedním člověkem, aby v tom nemělo hokej?
Myslím to jako reakci na to, že malá je ukňouraná a protivná s maminkou (která s ní není úplně ráda - jak přiznává), ale u babičky je hodná a také to s ní umí. A dovětek, že malá je u babičky 2-3 dny v týdnu i se spaním… Tak to mi přijde jako hokej u malého dítěte, protože to vypadá, že víc doma je u babičky (nic ve zlým, beru to z pohledu prcka). A až se narodí miminko, tak se rodina rozpadne, aby se mamka měla čas věnovat svým aktivitám??
@glogloglo Divná nejsi. Mě děti začali „bavit“ až tak od roku, kdy už se s nima dalo něco pořádného, pro mně zajímavého, dělat. A tím nemyslím stopadesáté postavení komínu a bác nebo přečtení jednoho krtka 10× za den.
Já jsem to vyřešila brzkým návratem do práce a po narození druhého jsme se starším chodila jednou týdně na baby cvičení a kroužky v MC, abychom trošlu rozstřelili ten stereotyp a já měla pocit, že doma jen nepřežívám.
A máš fakt štěstí, že máš pro dceru několikrát týdně hlídání. To bych si pískala a využila ten čas pro sebe nebo pro práci. U nás hlídání v podstatě nula již několik let.
@glogloglo Hele, upřímně, už mi to zavání trochu výmluvami. Ty bys sice chtěla vyžití, ale moc pro to neuděláš. Nechceš řídit? Tak si dojeď vlakem nebo autobusem. Já třeba jezdím za kamarádkou do takových kotěhůlek, které jsou sice cca 20km od našeho města, ale je tam spoj 2× denně tam a 2× denně zpátky s přestupem vlak - autobus. A jezdím to s dvěma dětmi a psem. Kamarádka zase jezdí za mnou, také bez auta, také se dvěma dětmi. Když se chce, jde to.
S chozením ven to samé. Že je zima a mokro? No je. ale venku se dá být v pohodě. My jsme venku každý den, mokro nemokro. Obě dvě děti mi začaly chodit v listopadu - nejblbější období na začínání s chůzí, jaké může být. Ale stačilo dát pogumované kalhoty a bundu, nepromokavé boty a rukavice a mohli si lézt. Že byli mokří a špinaví? No a co, doma se to svlíkne a vypere. Pořád lepší, než se doma kopat do zadku nudou u věže z kelímků.
Když je malá u babičky, sednu na vlak a dojedu si do kina, za kámoškou, zaplavat, do sauny…
Me taky hodne pomohlo, kdyz malej zacal na kazdy dopolednejezdit do stacionare, je tam 2hodky, pak dorazime domu, jde chrnet, spi tak 3hodky a pak uz je to mnohem snazsi ho na tech par hodin zabavit doma a na prochajde.ted kdyz byl doma protoze kasle, je to s nim strasne dlouhy… ![]()
@dedrichov píše:
Myslím to jako reakci na to, že malá je ukňouraná a protivná s maminkou (která s ní není úplně ráda - jak přiznává), ale u babičky je hodná a také to s ní umí. A dovětek, že malá je u babičky 2-3 dny v týdnu i se spaním… Tak to mi přijde jako hokej u malého dítěte, protože to vypadá, že víc doma je u babičky (nic ve zlým, beru to z pohledu prcka). A až se narodí miminko, tak se rodina rozpadne, aby se mamka měla čas věnovat svým aktivitám??
U babičky jsou děti hodnější, to je snad normální. Matka se může věnovat svým aktivitám stejně jako každý další člen rodiny, není snad důvod, aby se něco rozpadalo…
Máš děti???