Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Tak prestante chodit do restauraci, nejezdete lyzovat, omezte oslavy, kam to jde, jezdete busem nebo pesky…jak myslis, ze se zilo driv?
Plavani bych nechala, to je dobre na zada.
Nech si poradit u finančního poradce, sestaví ti finanční bilanci a nastaví hospodaření podle tvých požadavků. Velmi obecně pravidlo 50/30/20 - 50% výdajů na bydlení, 30% vlastní spotřeba, 20% spoření. Vzhledem k tomu, že třeba bydlení máte vlastní, tak tohle pravidlo úplně platit nebude.
A co je standard? Že by měla rodina příjem 80tis? Těžko říct. Na emimi budeš za socku, ale v reálným životě to je podle mě standard.
A potřebujete šetřit? My máme to samé co vy (jen to manžel vydělává sám, já jsem doma), úplně do puntíku včetně dětí, bydlení atd a žijeme krásně
a to ten barák ještě neustále opravujeme
a místo lyží tedy dovolená u moře, u nás nikdo nelyzuje
a jako nestezujeme si ![]()
@Anonymní píše:
Dobrý večer holky,
jsem financí analfabet.Ja vydelam 20tis. manžel 60tis. máme tři deti(školka, základní škola)Často nakupuji na Vinted. Potraviny v akcích(ale neomezujeme se),chodime o víkendech plavat, chodime na obědy, občas večeře. Velká rodina(tedy dárky, oslavy)v zime lyzujeme všichni.
- bydlíme v RD(vlastním)
- měsíčně odchází sipo 6000kc
- mame jedno auto+firemní manzelovo
- deti mají kroužky, které stojí cca 500kc měs. tedy 1000kc
- jidlo, drogerie a obleceni pro nás všechny.
Kde je možné ušetřit? kolik bychom měli měsíčně odložit, ušetřit? je to normální standart?
Píšeš anonymně, budu tedy taky.
Máte poměrně malé fixní měsíční náklady, takže úspory najdete snadno. A spoří se právě ve věcech, které nejsou fixní. Tzn nemusíte kupovat drahé dárky široké rodině, nemusíte jezdit lyžovat do nejdražších alpských středisek, nemusíte chodit na obědy a večeře a vařit můžete doma.
Je to snadné.
Tak já bych asi určitě omezila ty obědy v restauracích a široké rodině bych koupila max maličkost. Já třeba už rodině, jako mému bráchovi, ségře, tetě atd nekupuji roky nic a je to vzájemně. Akorát mě to stálo nervy a prachy. Kupujene pouze nám, rodičům a babičkám. A to jsou dárky tak pro každého max do tisíce. Každopádně máte tři děti, ty zkrátka něco stojí.
@Anonymní píše:
Dobrý večer holky,
jsem financí analfabet.Ja vydelam 20tis. manžel 60tis. máme tři deti(školka, základní škola)Často nakupuji na Vinted. Potraviny v akcích(ale neomezujeme se),chodime o víkendech plavat, chodime na obědy, občas večeře. Velká rodina(tedy dárky, oslavy)v zime lyzujeme všichni.
- bydlíme v RD(vlastním)
Kde je možné ušetřit? kolik bychom měli měsíčně odložit, ušetřit? je to normální standart?
Jo jsi finančně negramotna
@Anonymní píše:
Píšeš anonymně, budu tedy taky.Máte poměrně malé fixní měsíční náklady, takže úspory najdete snadno. A spoří se právě ve věcech, které nejsou fixní. Tzn nemusíte kupovat drahé dárky široké rodině, nemusíte jezdit lyžovat do nejdražších alpských středisek, nemusíte chodit na obědy a večeře a vařit můžete doma.
Je to snadné.
ona píše o jejich příjmech - a ty?
Chtělo se mi zakliknout anonym, že když vy, tak já taky, ale budu velká a odvážná holka. ![]()
@Azeretereza píše:
Nech si poradit u finančního poradce, sestaví ti finanční bilanci a nastaví hospodaření podle tvých požadavků. Velmi obecně pravidlo 50/30/20 - 50% výdajů na bydlení, 30% vlastní spotřeba, 20% spoření. Vzhledem k tomu, že třeba bydlení máte vlastní, tak tohle pravidlo úplně platit nebude.A co je standard? Že by měla rodina příjem 80tis? Těžko říct. Na emimi budeš za socku, ale v reálným životě to je podle mě standard.
S třemi dětmi 50,30,20 snad ani nejde ne?
To by z 80 měla 24 000 Kč pro vlastní potřebu. Při 3 dětech dost nereálné. To narve pomalu jen do nákupů + zajištění obědů, pokud má žravce a nemá vlastní zásoby ( ovoce, maso )
+ nějaká drogerie ( záleží na věku dětí).
A tedy už jen magor by šel do výdajů 40 000 Kč za bydlení.
Ale beru, že je to obecné pravidlo.
Zakladatelko. My se snažíme šetřit na těch nenutných výdajích a těch cca 20-30 procent z celku šetřime.
Náklady na bydlení nám dělají cca 1/5 příjmu ( hypo + poplatky ).
Příspěvek upraven 25.11.23 v 05:23
80 tisíc příjem pro pětičlennou rodinu, auto a rodinný dům mi naopak přijde jako minimální základ. Takže pokud si můžete dovolit sportovní aktivity pro celou rodinu, semtam restaurace, JSTE VLASTNĚ DOBRÁ hospodyně.
Problém vidím pouze v tom, že netvoříte rezervu pro horší časy či nenadálé události. A tady bych se spíš pokusil o zvýšení příjmů, než jít cestou omezení spotřeby běžných věcí.
Kvalitní jídlo, společné aktivity, dostatečný odpočinek jsou v životě moc důležité. Pokud něco z toho omezíte, riskujete že se vám to později vrátí(třeba poškozené zdraví) a náprava bude mnohem dražší než kolik jste úsporami získala(bohužel vlastní zkušenost).
Přeji, ať dostanete nápad, jak přivydělat aniž by to omezilo váš dosavadní život.
@Anonymní píše:
Dobrý večer holky,
- bydlíme v RD(vlastním)
Prosím vás, kdo ještě používá sipo???
@Aleriga píše:
Stejné konzervy co chodí platit slozenkama a za bankovní účty platí.
@Aleriga píše:
Co je na sipo špatně? My to tedy nepouzivame, navíc jsem si musela vygooglit co to vlastně je, protože to je takový termín, co jsem spis slyšela jako dítě a nerozumela tomu. 😅 ale po přečtení chápu, ze by třeba někomu mohlo vyhovovat spojit ty platby dohromady… je to nejak zpoplatnene?
Nejvíc stojí komerční zábava typu kino, dovolené, zoo atd.
Takové výlety si my odpouštíme. Jezdíme do přírody, na kole, na rozhledny, zámky, hrady. Pořád je to levnější než dát v kině 1000kc jen za lístky pro rodinu.
Dále je největší položka jídlo venku. Oběd pro dva ve Fast foodu je tak 500kc, 2× menu. Oběd v restauraci, polední menu bude tak podobně. Pro rodinu to je kolem 800 až 1000kc.
Když si vezmu jídlo z domu, i kdyby to měl být řízek s chlebem, tak to stojí asi 70kc pro 4 lidi, spíš méně.
Za 300kc udělám oběd i svačinu na celé odpoledne pro celou rodinu (těstovinový salát s masem, tortilu, pečivo s pomazánkou).
Jo dá to víc práce, ale za 4 takové akce za měsíc ušetřené minimálně 3000 za to co bych utratila v restauraci.
Za rok to máš 36tisic. Za takovou částku už si můžeš vymýšlet dost věcí…
Dobrý večer holky,
jsem financí analfabet.Ja vydelam 20tis. manžel 60tis. máme tři deti(školka, základní škola)
Často nakupuji na Vinted. Potraviny v akcích(ale neomezujeme se),chodime o víkendech plavat, chodime na obědy, občas večeře. Velká rodina(tedy dárky, oslavy)v zime lyzujeme všichni.