Jsem finančně negramotná!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
25.11.23 11:22

Hele promiň, teda taky anonymně, ale to máš plný úvazek a za to 20 tisíc? V dnešní době? Nevím z jakého jsi kraje a jaká je tam nezaměstnanost, jakou máš kvalifikaci, ale není na čase najít si něco lépe placeného?

• Citovat
  • Upravit
15867
25.11.23 11:31

SIPO? Ano, to je známka finanční negramotnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.23 11:32

Není třeba se tady rozčilovat, rejt a pod. Proste mám sipo leta pane a nejak mě to netrápí. Jsme schopni ušetřit bokem.Jen bych spis potřebovala tipy, kde se sa třeba usetri víc. Jak hodpodarite vy.
Nejedeme od výplaty k výplaty, jen si dat nejake limity.
Pracuji na částečný úvazek kvůli nejmladšímu dítěti. Takže dočasně. Mám středoškolské vzdělání. Ale dělám na dobre pozici.
Uvedla jsem průmer cca-měsíčně máme hrubého 100tis.(oba dva)
Nemame žádné půjčky. Dům vlastní, plně zařízený.

• Citovat
  • Upravit
9085
25.11.23 11:33
@Zumpa píše:

Nechte toho, máme SIPO a opravdu finančně negramotná nejsem. Taková blbost, řešit tu 18 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
25.11.23 11:37
@Anonymní píše:
Není třeba se tady rozčilovat, rejt a pod. Proste mám sipo leta pane a nejak mě to netrápí. Jsme schopni ušetřit bokem.Jen bych spis potřebovala tipy, kde se sa třeba usetri víc. Jak hodpodarite vy.
Pracuji na částečný úvazek kvůli nejmladšímu dítěti. Takže dočasně. Mám středoškolské vzdělání. Ale dělám na dobre pozici.

Omezte dárky, stejně to nikdo nechce a dávají se blbosti. Dává se to jen ze zvyku a divné povinnosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.23 11:38

@šklíbakočka jsem stejného názoru. Ale je to jejich názor, který mi žilou nehejbne:)

• Citovat
  • Upravit
10869
25.11.23 11:55
@Anonymní píše:

No mne prijdes negramotna v tom, ze ani nenapises, kolik usetrite ted a jakou mas predstavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
25.11.23 11:56
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
437
25.11.23 11:57
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.11.23 12:15

Začni si to psát! Jako vážně. Vloni jsem přišla na to že jsem v listopadu utratila víc než vydělala. Téměř nevedu hotovost, takže vše kartou, otevřela jsem internetové bankovnictví a začala psát. Jasně bylo to ovlivněno nákupem na Vánoce ale třeba mimo jiné:

• 2 x plná nádrž u auta, takže s tím se dá něco dělat! MHD, pěšky atd.
  • oblečení pro sebe i syna, funkční kombinéza do školky je nutnost, ale moje legíny od nejmenované značky stály přes 1000 a zbytečně
  • pak restaurace s kámoškami udělali několik tisícovek! Jako člověk potřebuje vypadnout mezi lidi, ale krevety si pokaždé dávat nemusím…

Vše je o prioritách!

• Citovat
  • Upravit
6942
25.11.23 12:30
@Anonymní píše:
Začni si to psát! Jako vážně. Vloni jsem přišla na to že jsem v listopadu utratila víc než vydělala. Téměř nevedu hotovost, takže vše kartou, otevřela jsem internetové bankovnictví a začala psát. Jasně bylo to ovlivněno nákupem na Vánoce ale třeba mimo jiné:
  • 2 x plná nádrž u auta, takže s tím se dá něco dělat! MHD, pěšky atd.
  • oblečení pro sebe i syna, funkční kombinéza do školky je nutnost, ale moje legíny od nejmenované značky stály přes 1000 a zbytečně
  • pak restaurace s kámoškami udělali několik tisícovek! Jako člověk potřebuje vypadnout mezi lidi, ale krevety si pokaždé dávat nemusím…
Vše je o prioritách!

S restaurací souhlasím. Oblečení si radši koupím kvalitní, které vydrží, tam mi líto peněz není.
Ale na pohonných hmotách fakt neušetřím - MHD využiješ ve městě, ale ne v Horní Dolní, kde potřebné spoje dost často prostě neexistují. Moc ráda bych třeba jezdila do práce na kole, ale nemůžu si dovolit tím zabít 2 hodiny denně :nevim: Pěšky můžu jít tak akorát do Jednoty nebo do školky, nic dalšího už pěšky fakt nevyřídím. Rodinné výlety se nám taky vyplatí jet autem, vlak vyjde výrazně dráž i se všema slevama (4 děti, z toho 3 platící).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5926
25.11.23 12:31
@Zumpa píše:

Co to meleš, moji rodiče to mají celý život, jsou na to zvyklý, a finančně negramotní nejsou. Prostě nemají zájem mít internetové bankovnictví. Jednou za měsíc jdou na poštu. No a co.Pro mě je finančně negramotná zakladatelka a ji podobní co utrácejí bezhlavě. Platba SIPA s negramotností nemá nic společného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
25.11.23 12:38
@Lily-of-the-valley píše:
Co je na sipo špatně? My to tedy nepouzivame, navíc jsem si musela vygooglit co to vlastně je, protože to je takový termín, co jsem spis slyšela jako dítě a nerozumela tomu. 😅 ale po přečtení chápu, ze by třeba někomu mohlo vyhovovat spojit ty platby dohromady… je to nejak zpoplatnene?

Před pár měsíci to zpoplatnili 5 Kč. Ale i tak je to stále pohodě, že si stáhnout plyn, elektřinu, poplatky atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
25.11.23 12:39
@mamule42 píše:
Co to meleš, moji rodiče to mají celý život, jsou na to zvyklý, a finančně negramotní nejsou. Prostě nemají zájem mít internetové bankovnictví. Jednou za měsíc jdou na poštu. No a co.Pro mě je finančně negramotná zakladatelka a ji podobní co utrácejí bezhlavě. Platba SIPA s negramotností nemá nic společného.

Já s žádným SIPEm nikam nechodím, stáhne se mi to účtu. Jen nemusím řešit jednotlivé úpravy. To je celé. F. gramotná jsem nadprůměrně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30316
25.11.23 12:40
@mamule42 píše:

Já si o sobě nemyslím, že jsem finančně negramotná a SIPO používám také. Stahuje se mi to samo z účtu, já jsem kouknu, zda je vše OK, když mi přijde mailem. Nemusím řešit změny záloh, upraví si to sami.

Pardon, dala jsem jinou citaci. Hlavně to mělo být k tomu co jsi citovala ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný