Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky, je mi 17 let a jsem naprosto zdravá ale přijde mi že mám hrozně krátkodobou paměť, kamarádky ve třídě jsou jako encyklopedie a já se něco naučím a za týden to nevím a když se po mně někdo chce pomoc zase vím prd. Připadám si jako ve zpomaleným filmu, nad vším dlouho přemýšlím, v jednom kuse zapomínám jako hlupák, připadám si vázně hrozně, holky si musí říkat že jsem blbá a mě to dost trápí ale nevím co s tím, dřív jsem takové problémy neměla ale teď mám pocit že cokoliv udělám je špatně a cítím se jako nejhloupější člověk na světe. Kolikrát nevím ani základní věci. Chtěla bych najít něco v čem nebudu jen průměrná nebo podprůměrná a chtěla bych být chytrá
To je normální stav, že se něco učíš, a pak si myslíš, že si to zapoměla, mohl bych vyprávět o své maturitní zkoušce, kde sem šel s tím, že nic neumím, nakonec sem prolezl nějak, ale já se neučil, ale spolužáci a spolužačky se šprtali a taky říkali že nic neumí, jenže oni měli jedničky, dvojky, já byl rád za 3,4. No nějak sem to prolezl, a život jde dál
, řekl bych, že ve tvém věku je to normální.
No stress čaje ![]()
Paměť lze podpořit různými výživovými doplňky. Jinak v 17 málokdo věděl, čím se jeho život bude ubírat a nebo v čem bude dobrý. A koneckonců nemusíme každý v něčem vynikat, nejsem si vědoma, že bych v něčem vynikala. Nehraju na žádný hudební nástroj, nejsem v ničem nějak nadmíru dobrá. V dospělosti jsem si dodělala studium podle svého gusta, na to jsem třeba pyšná. Ale jinak nejsem ani úspěšná podnikatelka, spisovatelka, sportovkyně, nedokážu šít krásné věci, jaké vidím na internetu apod. A přesto žiji nějaký standardně šťastný život. Buď sama sebou a cesta se ti ukáže
Jseš ještě hodně mladá. Na to v čem jseš dobrá, co ti opravdu jde, na to přijdeš časem. To pochybování o sobě patří k věku, a má to tak být. Ano, s pamětí, pokud máš pocit, že ti učení neleze do hlavy, že zapomínáš, pomůžou potravinové doplňky, třeba rybí tuk, ginko biloba a podobné. A když nepomůžou, neuškodí. A taky hodně čti, lušti křížovky, kvízy, tím trénuješ paměť. A choď hodně ven, hýbej se, nezapomeň na pitný režim a pořádně spi. Vy mladí na tyhle „prkotiny“ často zapomínáte a ono je to důležité. ![]()
A nejsi ve stresu? Už jen to, že si myslíš, že jsi hloupá a všechno zapomínáš, může způsobovat nátlak a stres. Pokud je dlouhodobější, pak už ho ani nevnímáme. Ale když tam je, člověku se ta paměť začne horšit. A není hloupý. Je prostě vystresovaný…