Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@gusica píše: @Elimin7 : kvalitni spanek je tezko. Mam miminko a vstavam min 4 krat za noc… mozna proto to je horsi ted. A cviceni? Jakoze sport nebo nejake relaxovaci? No prave jak to na me prijde tak se snazim se sams sebe presvedcit ze je vsechno dobre ale pak je to jeste horsi…neumim prelstit sama sebe! A dostanu paniku! Jak je to,, pohltit,, strasne dekuji!
Jestli takhle casto vstavas, tak to ma urcite znacny vliv. Cviceni myslim jako sport. Neco, co ti da fakt zabrat, takze dlouha prochazka na tohle fakt nic moc neudela.
A to hlavni, jak pisu, nepresvedcuj se, ze bude vsechno dobre, nijak se tomu nebran a i se snaz v tu chvili soustredit na ty nejhorsi myslenky a pripust si, ze se skutecne neco spatneho stat muze. Timhle zpusobem nad tebou postupne strach zacne ztracet kontrolu.
@Any83: taky tak, male ted rostou zuby ![]()
Jo zkusim to. Jen ja jsem strasny lenoCh.. ale potom si to zaslouzim co?
V zivote jsem nesportovala
asi je cas…
Ja jsem u prvni mela taky vetsi ataky, mela strach zase z als
ted uz jsem proste vycerpana a nekdy ztracim nadeji, v noci je to horsi, ve dne se zabavim ale jsem strasne unavena, i kdyz spim del… je to taky psychika? asi ano, ze…
@gusica já si nemyslím, že je to o víře v tělo… takové věci se prostě stávají, ať člověk svému tělu věří nebo ne. Kolega v práci, sportovec tělem i duší, vyznavač zdravého životního stylu, bodrý prima chlap, stále veselý, dostal mrtvici při surfování (bylo mu přes padesát). Prostě se to stát může… předpokládám, že o tom máš načteno všechno, co se načíst dá (to pomáhá mně, zjistit si o tom vše co lze, mít kontrolou alespoň nad znalostmi) a tak víš, že je to velice, velice vzácné a pravděpodobně tě to nepotká (pravděpodobnost je nižší, než že tě přejede auto nebo že tě okradou).
Chce to zaměstnat mysl jinak… ale na mateřské je to opravdu velký oříšek. Člověk má mnohem méně podnětů zvenčí, až příliš mnoho prostoru k dumání (ne, že by bylo málo povinností, naopak, u těch stereotypních se dumá nejvíc… ale prostě není mezi lidmi).
Raději bych se vyhnula lékům rychlým pomocníkům jako jsou lexaurin a spol. Pomohou, ale závislost vzniká velice rychle a pak se k tomu přidají ještě úzkosti jiného rázu.
Jednu dobu mi pomáhalo mít na papíru napsaná témata, nad kterými jsem mohla přemýšlet, když mě přepadaly špatné myšlenky. Papírek jsem měla u sebe a pomáhalo to (chce to si ta témata akorát dobře promyslet, aby tě uměla vtáhnout)
@Emimin7 : ou, tak to jsrm zvedava. Zkusim to! Nekde jsem to i cetla, ale jestli to bude tak jednoduche jak se to pise
a jak tobe dlouho trvalo, nez se to zlepsilo?
Myslis, ze uz mam i depresi?
@gusica vyčerpanost, vyhoření, únava, to všechno se podepisuje na psychice a psychika zase ovlivňuje kvalitu spánku. Jsou to spojené nádoby. Takový začarovaný kruh, ale vykročit se z něj naštěstí dá ![]()
na noční chmury mám u postele knížku z oblasti psychiatrie
to mě vždycky zabaví a dostatečně uspokojí ![]()
Ahoj, zkus L-tryptofan a Magne B6. Na moji uzkostnou poruchu mi to pomáhá víc než AD. Třeba by ti to taky pomohlo.
@Any83 : viru v telo tim jsem nemyslela mrtvici, ale ze kdyz neco ucitim, hned zpanikarim! A to ja citim vse, kdyz musim na zachod, zacne me simrat v hlave. To uz je extrem ne?
![]()
Prave ze tohle me desi, clovek nikdy neni sicher
ale proc me to driv nedesilo? Asi mam opravdu jak rikas moc casu na premysleni…
Hlavne se bojim, ze me chytne neco a nebudu schoona zavolat pomoc.. a co ty male? Kdyz je tady manzel jsem v pohode, ale on jezdi jen o vikendu! Az budou deti starsi asi to bude lepsi, az budu vedet, ze budou vedet co delat kdyby… ![]()
S tim papirkem zkusim!
@Luc20 : dekuji, poptam se v lekarne. A kde jste na to prisla?
@gusica píše:
@Emimin7 : ou, tak to jsrm zvedava. Zkusim to! Nekde jsem to i cetla, ale jestli to bude tak jednoduche jak se to pisea jak tobe dlouho trvalo, nez se to zlepsilo?
Myslis, ze uz mam i depresi?
Rekl bych par dni pro minimalni zlepseni a pak pomalu mesic za mesicem lepsi a lepsi. Tyhle stavy jsou ale nestabilni, takze jeden den se pak muzes citit skvele a ten dalsi zas hrozne a v takovy den to nesmis vzdat, i kdyz ti bude pripadat, ze se to nemuze zlepsit. A jestli mas depresi nevim. O tom by ses asi musela vic rozepsat.
@Mmsg píše:
Myslím, že hypochondr je ten kdo předstírá nemoc, aby nemusel pracovat a mohl čerpat nějaké výhody. Pokud máš strach z nemoci, tak je to psychický problém nebo deprese a jednou z možností, jak se ho zbavit je právě to sportování, čtení a nebo přidání PRÁCE, aby nebyl čas na přemýšlení o blbostech.
Omyl, hypochondrie je nemoc, jmenuje se to hypochondrická porucha, řadí se mezi úzkostné poruchy. Osoba předstírající nemoc nebo její příznaky je simulant, nikoliv hypochondr. ![]()
@Emimin7 @Any83 : ani nevite, jak jste mi pomohli ( i ostatni ) ofotila jsem si to a dam na vase rady
musim… chci! Ted ale musim jit spat, mala se urcite brzy vzbudi! Moc dekuji! Zvladneme to
vzdyt je to krasne byt na tom svete
dobrou noc
Jinak já mám hypochondrickou poruchu s panickými atakami už přes deset let. Někdy bylo líp, někdy hůř a musela jsem brát antidepresiva. Sertralin se může i při kojení nebo těhotenství a doslova mě vrátil do života. Je dobré zkusit úpravu životního stylu, psychologa atd. ale když to někdy nestačí, je na místě psychiatr a léky. Není to ostuda ani slabost, je to podobné jako třeba s vysokým tlakem nebo cukrovkou. Někdy pomůže změna režimu, jindy se to bez léků neobejde. Tvoje stavy mají příčinu v rozkolísané biochemii v mozku (zejména nedostatek serotoninu), což je stejně seriózní nemoc, jako ta cukrovka a zaslouží si léčit, pokud nic jiného nepomohlo. Proč nechceš antidepresiva? Jestli kvůli zdraví, tak on ten stres co máš bez léčby bude horší (vyplavuje adrenalin, kortizol atd) a kdybys měla třeba ten vysoký tlak, tak taky budeš odmítat léky? AD nejsou o nic horší nebo lepší, než jiné léky… Kdyžtak napiš SZ, vím jaké to je. ![]()
A do třetice, závislost na antidepresivech nevzniká, nejsou návyková. Pozná se to mimo jiné tak, že lidé berou dlouhodobě stejné dávky a pořád na ně působí. Naproti tomu u anxiolytik, což je ten výše zmíněný Lexaurin ta závislost je, tj. když se berou moc často, tělo si zvykne a musí se zvyšovat dávka a už to jede. Že AD někdo nemůže vysadit, protože se mu vrátí např deprese není o závislosti, ale o závažnosti nemoci. Léky na krevní tlak, cukrovku atd berou lidí i půl života nebo víc a nikdo tomu závislost neříká.
Kvůli negativnímu pohledu na AD se hodně lidí zbytečně trápí. Ale chápu, že kdo to nezažil, nepochopí, že od určitého levelu to vůlí a prací fakt překonat nejde…
Nepremlouvam nikoho do prášků, ale pokud nepomáhá nic jiného, je na ně čas.
@gusica Podle mne psychiatra - úzkostné stavy. Ta panická ataka tomu odpovídá…jsi prostě úzkostná. Poradila bych se, je podle mne lepší zvládnout první fázi léky a pak psychoterapií.