Jsem k sobě moc přísná?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Většinou ti, kteří se nejvíc ohlíží na ostatní, jsou nejvíc „bití“. U práce, kde jsou směny na 12 hodin, si neumím představit, jak takovou práci skloubit s rodinou s malými dětmi, vyzvedáváním dítěte (příp. dětí) ze školky. Tedy, pokud muž nemá takovou práci, že by mohl vyzvedávat on. Osobně bych asi spíš počítala s tím, že se do takovéto práce vracet nebudu, raději bych jinou práci, která půjde lépe skloubit s rodinou a péčí o dítě. Tudíž bych neřešila, jestli čekat x let na smlouvu na dobu neurčitou. Kdoví, co bude. Ovšem čím později dítě, tím vyšší zdravotní rizika. I proto bych se ohlížela na sebe a raději si pořídila dítě takto mladá, kdy je větší šance, že těhotenství proběhne hladce a nenastanou nějaké nepříjemnosti či komplikace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wevik Napíšu Vám to takhle. Umění není stihnout s odřenýma ušima PPM z ochranné lhůty, ale mít se po RD kam vrátit.
Ve 22 letech se s přítelem zabezpečte, najděte práci která vás bude bavit a pak plánujete rodinu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka práci, která mě baví, tu mám. Jenže s rodinou prostě skloubit nejde.
a nebudu do 30ti v této práci, která mě zajistí (budu si šetřit) a pak mít po 30tce rodinu, kterou třeba taky nemusím mít nebo až za dlouho. Ale beztak si i po těch x letech budu tu práci muset najít jinou? Takže? Nemám se kam vrátit…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
První dotaz - máš smlouvu na dobu neurčitou?
a přítel má už alespoň za sebou zkušební lhůtu?
Pokud oboje ano, tak kašli na to co si oni budou myslet. Je to tvůj život, tvé tělo, tvé rozhodnutí a rozhodně by jsi se neměla ohlížet na to, co zaměstnavatelka na to.
Je to naprosto normální, že mladá žena chce dítě a odejde na nějakou dobu na mateřskou.
22 je pro většinu lidí sice mladý věk na dítě, ale pokud vám to dobře klape, máte vše co je potřeba zajištěno, cítíš se připravená a partner taky, tak je to naprosto v pohodě.
Z lékařského hlediska je lepší mít dítě mezi nějakýma 20-27 let tuším ![]()
A jak jsi sama podotkla - taky se to nemusí povést hned ^^
Jediné, co je pak důležité - neoznamuj vše v práci hned, až budeš po prvních třech měsících, ty jsou nejrizikovější na samovolný potrat a bohužel se to občas stane. Tak není třeba čeřit vodu zbytečně brzo.
Pokud máš nějakou namáhavější práci máš právo si pak v těhotenství zažádat i o přeložení k lehčím pracem
a vyhodit tě nesmí, musí ti podržet místo, to je zákonem dané ![]()
a upřímně, pokud nejsi vysloveně v nějakém kolektivu závistivých bab nebo šílených chlapů tak ti to budou přát a ne ti to dávat sežrat. To by jsi fakt musela mít velkou smůlu na lidi kolem sebe ![]()
A vedoucí to taky v pohodě přežije, jak říkám, musí s tím počítat, že ženské prostě mívají děti a mateřskou ![]()
(nečetla jsem celou debatu, jen dotaz, tak jestli někoho opakuji pardon ^^)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shana moc děkuji, smlouvu mám na dobu určitou. Je to u nás normální - ale mám 12ti hodinové směny, což s dítětem těžko skloubím.
Přítel je ještě ve zkušebce, ale vysadit bych chtěla až koncem roku. Takže to už bude mít normálně na dobu určitou, ale bude no..
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wevik na dobu určitou je to asi složitější s tím, jak by to pak bylo až by jsi chtěla z mateřské zpět ![]()
ale ty 12ky - to je právě to, na co máš právo změnit - máš právo požádat o kratší směny ![]()
a hlavně se i můžeš pak dohodnout kdy odejít na mateřskou - ono se dá odejít i dříve než těsně před porodem )
a nebo pak je další varianta, ne až tak 100% čestná ale jde taky. Když by jsi měla pocit, že v práci opravdu nevzdáváš, dá se domluvit s doktorem, že ti doporučí rizikové a klid doma - nemocenskou
já to sama neřešila, ale kamarádka byla takhle „nucena“ to udělat, protože její zaměstnavatel byl zrovna dost na zabití a chtěl jí ty poslední měsíce znepříjemnit. Tak proč to na druhou stranu neznepříjemnit naopak jemu ![]()
ale pokud máš fajn šéfku a pracuješ dobře, možná by se dalo dohodnout, aby ti dali smlouvu na dobu neurčitou, ne? Třeba i s tím, že by jsi jim vysvětlila situaci, že se tam chceš vrátit atd… (to už je fakt na tobě, podle toho jak šéfovou znáš
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rozhodně na sebe nejsi přísná, to vypadá jinak a týká se jiných věcích.
Neumíš říct ne, postavit se za svoje zájmy, možná problém se sebevědomí, hledíš na to, co si kdo myslí…to ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shana třeba by řeč byla, ale změnit si směny? To bych musela chodit od rána do odpoledne a dítko nechávat ve školce, ale dlouho by mi to netolerovala, jestli vůbec. No teď mi bude prodlužovat a zas na rok. To tam budu rok a půl, takže na další rok prodlouží.
Jenže nevím, jestli se nerozhodne, že mi prostě tu smlouvu pak neprodlouží a tak… je to složitý.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shana Myslíte jako říct šéfovi, hele potřebuji smlouvu na dobu neurčitou, abych mohla jít na PPM, čerpat dovolenou mezi PPM a RD a pak se měla mít kam vrátit? To je hodně naivní představa.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sojkka není, to strašně záleží na člověku. Když jsem pracovala u soukromníka, tak by něco takového neexistovalo, ale když jsem byla ve velké společnosti, kde je vedení někde v Anglii, tak český vedoucí mi rád vycházel vstříc protože to nebylo „z jeho“
je to trochu podlé, ale jde to
ale proto píšu, že hodně záleží na tom jak šéfovou zná a jaká je situace ![]()
@wevik já tedy myslela změnit směny v těhotenství aby jsi nedělala 12ky a nevyčerpávala se zbytečně moc ![]()
pak se vracet zpět - co znám ženské, co dělají 12ky tak se obvykle buď střídají s manželem a nebo mají babičku či někoho jiného, kdo jim dítko vyzvedává z práce a je s ním než dodělají práci
není to pohodlné ale jinak to ani moc nejde no :/
předpokládám, že děláš krátký-dlouhý s těmahle směnama, že?
A nebo pak úplně jiná varianta - nešlo by si najít třeba jinou práci, kde by po zkušební lhůtě byla právě smlouva na dobu neurčitou (nevím v jakém jsi oboru, jasně, že to ne vždy jde jednoduše, proto se ptám
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Shana já hlídání nebudu mít ani náhodou, s tím vůbec nepočítám. Budu to muset zvládnou sama s přítelem. Ano, mám krátký-dlouhý týden s 12ti hod směnama.
Do jiné práce bych nastoupit mohla, ale nevím, zda bude taková jako je teď. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@wevik hele, teď bych vyřešila ať máte něco našporovanýho pro strýčka příhodu když budeš na mateřský, v únoru bych se vrhla na mimino a kam se vrátit bych řešila v průběhu rodičáku, ono možná to zní nezodpovědně, ale mě se dost v životě osvědčilo, že vše má svůj důvod, a i když jsem byla hotová z věcí co se staly, tak mě to posunulo vždycky někam dál, nepřijdeš mi jako člověk co by nechtěl pracovat a takovéhle lidi mají zaměstnavatelé rádi a kdoví jaká situace bude za 3 roky. Takže ty chytrý řeči že máš mít nejdřív smlouvu na dobu určitou hoď za hlavu, tu ti dneska nikde nedají, já jsem se svým mužem od 22let, 7 let jsem pracovala na dobu určitou a pak jsem odešla, protože klima už se tam nedalo snést, nastoupila jsem do jiné práce, naprosto super a po necelých 2 letech nás zrušili a pak jsem nastoupila právě tam co jsem tady, první dítě jsem porodila ve 33, na podzim jsem znova neplánovaně otěhotněla(říkala jsem si že po 35 už jsem na další stará) a v práci byly nadšený jak je to super, že to fakt vyjde že nastoupím až kolegyni vyjde nástup do důchodu a v době kdy mi zrušili místo v tý předchozí, jsem byla na prášky. Takže pokud se cítíš na dítě teď a teď máte kde bydlet, nemáte dluhy, jdi do toho
- načítám...
- Citovat
- Zmínit