Ošetřování člena rodiny - kdo vystaví?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Osetrovani clena rodiny-kdo vystavi?
Dobry vecer, mam dotaz..zlomila jsem si ruku a mame s pritelem 9 tydeni miminko ktere nemohu osetrovat, tudiz si pritel vezme paragraf akorat tedy nevim kdo ho vypise? Detska dr nebo moje prakticka? Dekuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Vypíše tvoje obvodní na tebe, že nemůžeš pečovat o dítě, o které jinak pečujes.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No jo ale jedna se preci o to dite a paragraf by mel byt vypsany na dite ne..?nejak se v tom neorientuji ale tohle mi logicky vyplynulo.. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vypíše opravdu tvoje obvodní, v zimě měl manžel paragraf na mě, když jsem měla mega angínu a nemohla se o děti starat
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám to stejně, jen nohu
OČR vystavil můj obvoďák. Jen si nejsem jista, jestli tam vyplnit i dítě?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katule9 píše:
No jo ale jedna se preci o to dite a paragraf by mel byt vypsany na dite ne..?nejak se v tom neorientuji ale tohle mi logicky vyplynulo..
Diteti nic neni
Takze opravdu vypise tvuj praktik na tebe ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katule9 píše:
No jo ale jedna se preci o to dite a paragraf by mel byt vypsany na dite ne..?nejak se v tom neorientuji ale tohle mi logicky vyplynulo..
Osetrovana budes ty, ty jsi nemocna a tim padem neschopna toho, co mas delat - pecovat o dite. Tedy tvuj obvodak, bude ten, kdo ma vypsat OCR.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@katule9 bude to psane na tebe a vystavi to tvuj prakticky lekar ale je to jen 9.dni a pocita se do toho sobota i nedele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j-p píše:
@katule9 bude to psane na tebe a vystavi to tvuj prakticky lekar ale je to jen 9.dni a pocita se do toho sobota i nedele.
Je to na libovolně dlouhou dobu (dokud je to potřeba), pouze jen prvních 9 dní je placených.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j-p píše:
je to na jak dlouho bude potřeba.. zaplacených je jen 9 dní.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe píše:
Osetrovana budes ty, ty jsi nemocna a tim padem neschopna toho, co mas delat - pecovat o dite. Tedy tvuj obvodak, bude ten, kdo ma vypsat OCR.
Se zlomenou rukou ošetřování nepotřebuje. OL vystaví paragraf na dítě s tím, že osoba, která o dítě jinak pečuje, utrpěla úraz.
(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
a) ošetřování
1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo
2. jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo
b) péče o dítě mladší 10 let, protože
1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,
2. dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo docházet do školy, nebo
3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. (zákon o nemocenském pojištění)
Pokud ovšem lékař uzná, že potřebuje ošetřování matka, pak samozřejmě může vypsat ošetřovné na ni.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Raduš.ka44 píše:
Se zlomenou rukou ošetřování nepotřebuje. OL vystaví paragraf na dítě s tím, že osoba, která o dítě jinak pečuje, utrpěla úraz.(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
Pokud ovšem lékař uzná, že potřebuje ošetřování matka, pak samozřejmě může vypsat ošetřovné na ni.
a) ošetřování
1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo
2. jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo
b) péče o dítě mladší 10 let, protože
1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,
2. dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo docházet do školy, nebo
3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. (zákon o nemocenském pojištění)
Z daného ovšem jasne nevyplyva, na KOHO ma byt paragraf vystaven - jestli na dite nebo na osobu, ktera utrpěla uraz, nebo je nemocna. Nebo se pletu? Logicky by to mel byt ten, kdo je nemocny ( mel uraz).
A pokud bude vystaven na dite, na nez uz někdo jiny pobira RP, nebude proplacen. Takze podle me by mel byt vystaven na matku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mroe Bude proplacen, viz odpověď ze stránek ČSSZ.
„Budu mít nárok na ošetřovné z důvodu péče o nemocné dítě, na které manželka pobírá rodičovský příspěvek?
Nárok na ošetřovné by vám nevznikl, protože jiná fyzická osoba má nárok podle zvláštního právního předpisu na rodičovský příspěvek. To by neplatilo v případě, že by tato osoba onemocněla, utrpěla úraz, porodila nebo jí byla nařízena karanténa a nemohla tak o dítě pečovat (§ 39 odst. 3 ZNP).“
- načítám...
- Citovat
- Zmínit