Ošetřování člena rodiny - kdo vystaví?

2292
5.6.16 21:54

Osetrovani clena rodiny-kdo vystavi?

Dobry vecer, mam dotaz..zlomila jsem si ruku a mame s pritelem 9 tydeni miminko ktere nemohu osetrovat, tudiz si pritel vezme paragraf akorat tedy nevim kdo ho vypise? Detska dr nebo moje prakticka? Dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5165
5.6.16 21:55

Vypíše tvoje obvodní na tebe, že nemůžeš pečovat o dítě, o které jinak pečujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
5.6.16 21:58

No jo ale jedna se preci o to dite a paragraf by mel byt vypsany na dite ne..?nejak se v tom neorientuji ale tohle mi logicky vyplynulo.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
5.6.16 22:01

Vypíše opravdu tvoje obvodní, v zimě měl manžel paragraf na mě, když jsem měla mega angínu a nemohla se o děti starat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4607
5.6.16 22:06

OČR to vypíše tvůj obvoďák :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1380
5.6.16 22:23

Mám to stejně, jen nohu :) OČR vystavil můj obvoďák. Jen si nejsem jista, jestli tam vyplnit i dítě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19071
5.6.16 22:31
@katule9 píše:
No jo ale jedna se preci o to dite a paragraf by mel byt vypsany na dite ne..?nejak se v tom neorientuji ale tohle mi logicky vyplynulo.. :nevim:

Diteti nic neni ;-) Takze opravdu vypise tvuj praktik na tebe ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35351
5.6.16 22:49
@katule9 píše:
No jo ale jedna se preci o to dite a paragraf by mel byt vypsany na dite ne..?nejak se v tom neorientuji ale tohle mi logicky vyplynulo.. :nevim:

Osetrovana budes ty, ty jsi nemocna a tim padem neschopna toho, co mas delat - pecovat o dite. Tedy tvuj obvodak, bude ten, kdo ma vypsat OCR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
j-p
11770
5.6.16 22:55

@katule9 bude to psane na tebe a vystavi to tvuj prakticky lekar ale je to jen 9.dni a pocita se do toho sobota i nedele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101804
5.6.16 23:23
@j-p píše:
@katule9 bude to psane na tebe a vystavi to tvuj prakticky lekar ale je to jen 9.dni a pocita se do toho sobota i nedele.

Je to na libovolně dlouhou dobu (dokud je to potřeba), pouze jen prvních 9 dní je placených.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
6.6.16 07:32
@j-p píše:

je to na jak dlouho bude potřeba.. zaplacených je jen 9 dní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
6.6.16 10:02
@mroe píše:
Osetrovana budes ty, ty jsi nemocna a tim padem neschopna toho, co mas delat - pecovat o dite. Tedy tvuj obvodak, bude ten, kdo ma vypsat OCR.

Se zlomenou rukou ošetřování nepotřebuje. OL vystaví paragraf na dítě s tím, že osoba, která o dítě jinak pečuje, utrpěla úraz.

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
a) ošetřování
1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo
2. jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo
b) péče o dítě mladší 10 let, protože
1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,
2. dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo docházet do školy, nebo
3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. (zákon o nemocenském pojištění)

Pokud ovšem lékař uzná, že potřebuje ošetřování matka, pak samozřejmě může vypsat ošetřovné na ni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2292
6.6.16 21:56

Dekuji moc za odpovedi… :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35351
7.6.16 15:53
@Raduš.ka44 píše:
Se zlomenou rukou ošetřování nepotřebuje. OL vystaví paragraf na dítě s tím, že osoba, která o dítě jinak pečuje, utrpěla úraz.

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu
a) ošetřování
1. dítěte mladšího 10 let, pokud toto dítě onemocnělo nebo utrpělo úraz, nebo
2. jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo
b) péče o dítě mladší 10 let, protože
1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,
2. dítě nemůže být pro nařízenou karanténu v péči školského zařízení nebo zvláštního dětského zařízení, popřípadě jiného obdobného zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo docházet do školy, nebo
3. fyzická osoba, která jinak o dítě pečuje, onemocněla, utrpěla úraz, nastaly u ní situace uvedené v § 57 odst. 1 písm. b) nebo c), porodila nebo jí byla nařízena karanténa, a proto nemůže o dítě pečovat. (zákon o nemocenském pojištění)

Pokud ovšem lékař uzná, že potřebuje ošetřování matka, pak samozřejmě může vypsat ošetřovné na ni.

Z daného ovšem jasne nevyplyva, na KOHO ma byt paragraf vystaven - jestli na dite nebo na osobu, ktera utrpěla uraz, nebo je nemocna. Nebo se pletu? Logicky by to mel byt ten, kdo je nemocny ( mel uraz).
A pokud bude vystaven na dite, na nez uz někdo jiny pobira RP, nebude proplacen. Takze podle me by mel byt vystaven na matku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
8.6.16 10:21

@mroe Bude proplacen, viz odpověď ze stránek ČSSZ.

„Budu mít nárok na ošetřovné z důvodu péče o nemocné dítě, na které manželka pobírá rodičovský příspěvek?
Nárok na ošetřovné by vám nevznikl, protože jiná fyzická osoba má nárok podle zvláštního právního předpisu na rodičovský příspěvek. To by neplatilo v případě, že by tato osoba onemocněla, utrpěla úraz, porodila nebo jí byla nařízena karanténa a nemohla tak o dítě pečovat (§ 39 odst. 3 ZNP).“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat