Jsem máma introvert

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7
31.3.25 09:19
@VendyWů píše: Více

A neřekla bych, že neumím konverzovat, protože jsem tak jiná, ale protože už na to nejsem zvyklá a jsem z toho nervózní 🤷‍♀️

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34473
31.3.25 09:20

To chápu, já bych bez kamarádek umřela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
31.3.25 09:48
@terien píše: Více

A děkuju vám, za váš komentář. Už jsem si říkala, že jsem asi nenormální, když bych ráda kolem sebe měla aspoň malou společnost 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1532
31.3.25 10:06

Rozlisila bych dve veci - to, ze jsi introvert, nevyhledavas velkou spolecnost a staci ti jedna - dve kamaradky a to, ze mas problem zavolat lekari, bavit se s ucitelkou ve skolce a pod.
To prvni je vrozene nastaveni a je treba si v tom najit sve pohodli a zaridit se podle toho, to druhe je nedostatek treningu a z toho pramenici neobratnost a nizke sebevedomi/chyba ve vychove/fobie/jina diagnoza…ktera te limituje v beznem fungovani.

Znam podobnou maminku - dite to stalo nabeh na astma protoze neresila s doktorkou dlouhotrvajici respiracni potize a znacnou socialni neobratnost a neoblibenost v kolektivu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
31.3.25 10:42
@starfish_at_night píše: Více

Chtěla jsem přesně tohle napsat :)
Ostatně jsem toho zarnym příkladem. Stačí mi pár blízkých, silu čerpám že samoty, potrebuju občas utéct i tem nejbližším.
V 15 jsem mela problém pozdravit v obchodě, dneska je moje práce koordinace lidi a většinu dne mám schůzky, online, offline..
Na firemni trambuilding pojedu, do nového kolektivu se zaclenim a je to všechno dane dlouholetým tréninkem a vystavování se nekomfortnim situacím.

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
31.3.25 10:52
@Svetluska55 píše: Více

Naučit se to dá, to je bez debat, ale třeba já to pro sebe nepotřebuju.
U doktora, kdekoli si zařídím, co potřebuju, s tím problém nemám, ačkoli je pravda, že preferuju spíše online variantu, čili tu, kde komunikace s lidmi je nejlépe žádná. Pokud můžu cokoli koupit nebo objednat se k doktorovi přes internet, spíš volím tuto opci.

• Citovat
  • Upravit
15183
31.3.25 11:23

@VendyWů Taky se považuju spíše za introverta, energii čerpám samoty. Moje dcery byly jako mele extrémní extriverti, takže kvůli nim jsem musela vystoupit ze své komfortní zóny. dcery byly komunikativní, navazovaly všude na kroužkách, hřištích, hernách, kontakty a mě nezbývalo než se bavit s maminkama :lol: Diky tomu jsem patřila do různých partiček maminek z okolí, ze školky, pro dcery to bylo fajn. Přiznám, ale ze jsem rada, ze mladší dceri už je 10 a pro svůj společenský život, me už tolik nepotrebuje :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Svetluska55
31.3.25 11:30
@Mango_Lassi píše: Více

Ale vždyť jo, moje preferované nastaveni je vsechno objednat online a nikoho nevidět:)
Ale v práci se precvaknu do řešícího komunikačního modu a vím, že to v pohodě zvládám. Nemusí se člověk nechat omezit osobnostním nastavením a pracovat jen o samotě.

• Citovat
  • Upravit
Mango_Lassi
31.3.25 11:32
@Svetluska55 píše: Více

Kvůli svému nastavení jsem si právě hledala práci, kde vidím lidi nejmíň. Teď jsem dvakrát týdně v ofisu a mám pocit, že na mě je to dost. Klidně bych to omezila na jednou týdně.
Meetingy mě uspávají

• Citovat
  • Upravit
17829
31.3.25 12:36

Nemusis byt introvert, muze to byt neco jiny, treba socialni fobie?
Introvert neznamena vzdy nekomunikativnost, jsem introvert, komunikativni, nemam zadny problem s navazovanim vztahu, kamaradsvi, kontaktu… jen si nedrzim desitky povrchnych kamaradstvi, ale mam par blizkych kamaradek, kterym muzu plne duverovat. Ale jsem ve spolecenskem kontaktu se spoustou lidi.

Zjdenodusene receno, introvert potrebuje pravidelnou davku samoty, aby si v samote dobil energii a pak muze jit mezi lidi. Extrovert ma problem byt sam, dobiji se v kontaktu s lidmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2633
31.3.25 14:14
@My Melody píše: Více

To je přesně ono. Bohužel se stále točíme v kruhu. Kdy se už malým dětem, které mají problém v sociální oblasti dá nálepka introverta a dále se s ním už nepracuje. Mnohdy potom rodiče říkají, že to dítě podědilo po nich. Ale realita je taková, že jen nechtěně dítěti předali stejný model sociální neohrabanosti jako mají oni. Introvert totiž není člověk, který má problém komunikovat, navazovat vztahy a najít si své místo v kolektivu. Introvert jen potřebuje více svého osobního prostoru a energii čerpá o samotě. A tudíž introvert, který nemá problém v sociální oblasti v běžném životě funguje úplně bez problému. Má jen tolik přátel o kolik jich stojí. Účastní se jen tolika akcí kolik je mu komfortní. Ale určitě nemá problém se třeba seznámit s někým novým, nebo dokonce zavolat lékaři.
Tady se prostě zaměňují dva pojmy. Sociální fobie/nezdatnost s introverzí.
Takže pokud třeba dítě o své místo v kolektivu stojí ale nedaří se mu zapadnout. Neznamená to, že důvodem je introvertní povaha. Ale nějaký hlubší problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
31.3.25 21:14

@My Melody @Karinkas
Introvert bezesporu jsem. Nejvíce mě dokáže vyčerpat, když je hodně lidi pohromadě, hlavně hluk, to mi je kolikrát až fyzicky zle, potřebuju klid, být sama. Až načerpám energii, můžu zase pokračovat. Nejlépe to vidím, když je dcera hodně akční, vyžaduje pozornost atd, jsem úplně hotová, unavená, nemůžu nic… když si ji manžel na chvilku vezme a já jsem chvíli sama, můžu se jí pak zase věnovat, hrát si s ní, běhat..jsem zase v pohodě. Všechny ostatní “problémy” jsem přisuzovala mé povaze, taky se to tak občas prezentuje, nějaká sociální fobie mě nenapadla, ale opravdu by to mohlo něco takového být. Dříve jsem totiž mezi určitou partou lidí byla akční, oblíbená… Teď prostě nedokážu navázat ani kontakt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2633
31.3.25 23:18

Tak to, že si introvert a zároveň máš nějaký problém v sociální oblasti se určitě nevylučuje. Každopádně pokud ten problém vnímáš a začíná tě omezovat. Možná by stálo zato popřemýšlet o nějaké terapii. Nebo alespoň začít pomalu trénovat nekomfortní situace. Když se na to zaměříš určitě to zvládneš. A nakonec si dokážeš najít i přátele. Chce to zkrátka s tím vědomě pracovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
105955
1.4.25 17:06
@PinkiePieCutie píše: Více

A v čem jsi tak jina, že nemáš přátele?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1243
1.4.25 17:36

Když už se bavíme o tématu introvert vs sociální fobie, já si pro tohle téma používám označení: Úzkostný introvert - ten který ačerpá energii o samotě, ale bojí se sociálních interakcí
Introvert bez úzkosti - čerpá energii o samotě, ale nebojí se sociálních interakcí Úzkostný extrovert - často zaměňovaný za introverta, potřebuje společnost lidí, ale bojí se sociálních interakcí
Extrovert bez úzkosti - potřebuje společnost lidí a sociálních interakcí se nebojí

Já jsem úzkostný extrovert, užívám si pobyt ve společnosti lidí, ale mám trochu sociální fobii, jsem nervózní a neohrabaná v komunikaci :mrgreen:
Většina lidí si stále myslí, že jsem introvert.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová