Jsem na ÚP a mám zájem o brigádu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
619
10.10.24 14:08

Jsem na ÚP a možná brigáda

Ahoj, chci se zeptat, když jsem na ÚP, ale mam možnost nastoupit na brigádu, tak na co má člověk nárok? Myslim tim, kdybych na ÚP skončila a šla pracovat brigádně…započítává se to do důchodu? Je nárok na dovolenou popřípadě neschopenka? A jak to vlastně řešit s pracákem? Že to neni na HPP, ale brigáda?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
35605
10.10.24 14:19

Pokud z toho budeš mít odvody tak se to počítá na důchod. Stejně tak neschopenka. Nárok na dovolenou u dohod už myslím taky je.
Pracáku je to úplně jedno jestli jdeš na „brigádu“ nebo na hlavní pracovní poměr.
Pokud z toho odvody mít nebudeš tak se to na důchod nepočítá, musíš si platit zdravotní pojištění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
10.10.24 14:29

Nesmis mit DPP.
Muzes mit DPC ale jen fo urcite castky:

co je vlastně to nekolidující zaměstnání?
Je to činnost, kterou vykonáváš na základě běžné pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ). Během téhle činnosti si za měsíc nevyděláš víc než polovinu minimální mzdy. Od 1.1.2024 to znamená měsíční příjem do 9 450 Kč hrubého. Takže když se do téhle částky vejdeš, nic ti nebrání být současně v evidenci na Úřadu práce (není to příjem v kolizi s evidencí – proto je nekolidující).

Pokud ale tuhle částku přešvihneš, ÚP tě ze své evidence vyškrtne a přestane za tebe platit zdravotní pojištění, které si tak budeš muset doplácet sám prostřednictvím svého zaměstnavatele.

Pozor, od 29.7.2017 už si nemůžeš přivydělávat při evidenci na základě dohody o provedení práce (DPP). Navíc od 1.7.2024 je každý zaměstnavatel povinen nahlásit na ČSSZ a ZP všechny aktivní dohody a to i ty, na kterých není v daném měsíci žádný výkon práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2359
10.10.24 14:30
@JancaS84 píše: Více

Nesmi byt na DPP, kdyz je v evidenci UP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
10.10.24 14:35

Proto mě zajímá, když ukončim vedení na ÚP a půjdu brigádně na pokladnu, jestli mam stejné podmínky, jako zaměstnanec na HPP. Pracovala bych ranní-odpolední 8mi hodinové směny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
10.10.24 14:37
@Tereza Z píše: Více

A kolik by sis tam vydělala? Nevyšlo by to hodinově na poloviční úvazek?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35605
10.10.24 14:38
@jejjej píše: Více

Však pise, že by se odhlásila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35605
10.10.24 14:39

Ne, nemáš při DPP stejně podmínky jako zaměstnanec na HPP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
10.10.24 14:46
@Annonymní_007 píše: Více

Vydělala bych si tam stejně, jak prac. poměr na HPP, kolem 25tis. hrubého

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35605
10.10.24 14:48

Tak to je nesmysl to dělat brigadne. Proč ti nechtějí dát normální smlouvu?
Navíc na DPP můžeš mít jen 300h za rok, tak jestli budeš dělat cca 8h denně tak to máš za 2 měsíce vyflakany. Na DPČ můžeš zase dělat jen 20h týdně.

Příspěvek upraven 10.10.24 v 14:49

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2453
10.10.24 14:48

Tak ať ti dají HPP :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
10.10.24 15:12

Prý bych musela stejně na zkoušku na ty 3měsíce, že by mi smlouvu stejně hned nedaly. A že prý brigádník má úplně stejný nároky, jako zaměstnanec, tak nevim…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35605
10.10.24 15:24

Tak od toho je zkušební doba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
659
10.10.24 15:26

Je to nesmysl, neni sebemensi duvod, proc bys mela nastoupit na DPP. Pri nastupu na HPP je bezne 3 mesice zkusebni doba, takze pokud by ses neosvedcila, muzou te behem prvnich 3 mesicu kdykoli vyhodit.

Ja bych si tipla, ze tebou chteji vykryt dlouhodobou neschopenku, proto ti nechteji dat HPP - nemaji volne misto, na ktere smlouvu napsat. Tak to poresi DPP na dva mesice, pokud budes potreba i dal, da se nova smlouva na mirne pozmenenou pozici a jakmile se clovek z neschopenky vrati, muzou se te okamzite zbavit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
619
10.10.24 15:40
@HappyPotato píše: Více

Takže vlastně na prd

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...