Co je chudoba?
- Fotoalbum (47)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Každý má tu laťku někde jinde… ![]()
Já to beru tak, že pokud má člověk střechu nad hlavou a co do úst, tak chudobou netrpí.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
To, ze ma nekdo vysoke prijmy prece neznamena, ze ma byt nadseny z toho, ze jsou veci drazsi. Vyssi ceny proste ukousnou ty penize co by se daly vyuzit jinak.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No já bych zase v životě nevyšla se 20 tisíci, co máte vy. To by mi nezaplatilo ani bydlení, takže pro mě by to chudoba byla. Ale spokojenost není o tom, co máme, ale jak si toho umíme vážit
Máme příjem domácnosti ještě o dost vyšší, než zmínění přátelé, a taky mě štve, jak se všechno zdražuje, to se nijak nevylučuje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak lidí s vyšším příjmem mají i vyšší výdaje, mají třeba vysokou hypo atd. Ne vždycky, to je jasný. Jinak chudoba je pro mě to, když se musí počítat každá koruna, nemůžeš si koupit kdykoliv co je zrovna potřeba, nebo jen proto že to chceš. Musíš kupovat nejlevnější jídlo atd. Ale každý to má jinak. Věř tomu, že když budeš mít 80tis měsíčně, tak budeš vědět co s nima ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Těch definic chudoby je spousta: jiná bude pro Afriku, jiná bude ve střední Evropě:
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chudoba je pro mě neschopnost zajistit základní potřeby v rodině - potřebuješ bydlet, teplo, vodu, elektřinu, relativně zdravé jídlo, ošacení.
Chudoba je pro mě taky situace, kdy musíš uvažovat nad úplně každou korunou. Nekoupíš si jogurt, jaký chceš, nikdy si nemůžeš nic dopřát (zmrzlinu, dětem hezký dárek, jet na výlet, kroužek).
20 tis. je podle mě velká chudoba, protože tolik my dáme jen za jídlo. Nevím, kolik vás je, ale ze 20 tis. rodina vyžít nemůže. Jen energie vyjdou třeba na 5 tis. měsíčně a jídlo min. 15 tis. A kde je zbytek, jako jízdné, léky, oblečení, drogérie atd.?
Příspěvek upraven 10.10.24 v 10:03
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jak reaguji na takové řeči? Nijak. Nereaguji. Jedním uchem tam, druhým ven. Řeči se mluví a voda teče. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zmatka Souhlas, my jsme 4 a za jídlo dáme možná i víc, než 20
Jenom jedna zdravější večeře třeba ryba, brambor, zeleninový salát, a jsi v tom za litr ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@unuděná píše: Více
To se mi zdá dost, kolik těch ryb k večeři zbaštíte? Já tedy nepočítám, kolik utratím za jídlo, ale podle mě mnohem míň. Ale je fakt, že se stravuju zdravě a to bývá paradoxně o dost levnější, než běžné české stravování.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rmot píše: Více
No tak každej prostě filet, cca 200g? Takže beru většinou kilo, pokud to není nějaký losos v akci, ale třeba čerstvá ryba z trhu, tak klidně za 600-700.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rmot A nevím teda, zdravá strava mi levná nepřijde. Jen to ovoce a zelenina, to jsou prostě pecky, k tomu mléčné výrobky, kvalitní maso
My bohužel nemáme žádný sklep nebo tak něco, abychom mohli brát hodně netrvanlivých věcí do zásoby, to mě mrzí zvlášť u té zeleniny, co se dá v sezoně nakupit levně (květák, brambory, mrkve apod.).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A co teda kupuješ? Já taky nejím ty klasický český jídla, jím hodně zeleniny, maso, ryby atd, a to není zrovna nejlevnější. Jen cena té zeleniny je masakr. My jsme dva, a týdně dám za nákup cca 3 - 4 tisíce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Chceš slyšet, kdy jsem si připadal nejchudší? Když jsem si v roce 2002 koupil počítač za 30 tisíc, na vkladní knížce jsem měl 33 tisíc, takže po koupi mi zůstaly na knížce 3 000. Nemělo to vadit ničemu, studoval jsem střední, živili mě rodiče, ale ta představa, že já sám jsem chudý jako kostelní myš, byla hrozná a několik dní jsem měl migrény. Ty přestaly, když mi ho taťka přivezl a já ho zapnul…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky už delší dobu přemýšlím nad tím. Co je bráno jako být chudý v dnešní době?
Mám více známých co mají hodně velké příjmy. No a právě ti se litují jak je všechno drahé.
Jak reagujete na takové řeči? Říkala jsem kamarádce že mít 80 měsíčně tak nevím co s tím. Máme sotva čtvrtinu na stejný počet lidí. Je přece důležité že máme kde bydlet a co jíst.
Nechápu takové řeči od lidí co se podle mě mají hodně dobře. O sobě bych ale neřekla že jsem chudá.