Co je chudoba?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3428
10.10.24 10:56
@Anonymní píše: Více

Vy máte sotva 20 tis. na kolik lidí? Nás je 5 a minimálně těch 20 projíme. A to nepočítám jídla ve školce a škole. Kde máš náklady na bydlení, oblečení a další?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
10.10.24 10:57

@unuděná Na litr se nedostaneme ani když si k večeři děláme hovězí steaky pro čtyři lidi i s přílohou a vínem. To máte ústřice, ne :mrgreen:
Jinak souhlas s tím, že chudoba je strašně subjektivní a nelze ji vyčíslit nějakou laťkou, že od této částky je to chudoba. Strašně záleží na nákladech a na standardech dané rodiny. Někdo potřebuje každý rok dovolenou za 200tis, jiný je spokojený na rodinné chalupě v Beskydech. Potřeba dovolené je naplněna a míra prostředků je nesrovnatelná. V podstatě asi bych nenazvala chudobou stav kdy bydlím, v obchodě nemusím nakupovat zboží zlevněné vlivem blížící se expirace, děti nemusím ochuzovat o kroužky, můžu si dovolit zaplatit ve školce i škole mimo aktivity - plavání, lyžák, škola/školka v přírodě…, občas koupit něco pro radost (divadlo, wellness pobyt, něco na sebe), aniž by to zatížilo měsíční rozpočet a mít něco našetřeno pro strýčka příhodu.
Zdražování všeho v poslední době štve i mě a to jsem s přihlédnutím k mému měřítku viz. předchozí odstavec, bohatý člověk :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.10.24 11:02

@baracudas Jo, tak možná jsem to trochu přepálila, uznávám :lol: Ale třeba když dělám panenku na pánvi, musím koupit dvě, a to bývá jen to maso za 500,–. Pak připočti nějakou přílohu, zeleninu jíme skoro ke každému hlavnímu jídlu, no a jsi určitě na sedmi, osmi stovkách. A to vůbec nepočítám věci jako olej a koření, které se ale logicky taky musí průběžně kupovat ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
10.10.24 11:05

Já bych řekla, že člověk by měl mít ( v ideálním světě, samozřejmě) takový příjem, aby mohl slušně bydlet bez podpory státu. Aby měl na jídlo, nemusel otáčet každou korunu a kupovat laciné šmakulády, aby zaplatil bez problémů dětem obědy ve škole. Aby mohl sobě a dětem koupit slušné oblečení, boty, kdykoliv je to potřeba. Aby mohl zaplatit dětem nějaký kroužek, dopřát si jednou za rok dovolenou, i když ne nutně drahou a u moře, občas jít ke kadeřnici, do divadla, na kafe. Aby měl zajistěnou alespoň minimální rezervu, když mu odejde pračka, lednice, aby si nemusel hned brát půjčky. Toto bych řekla, že je takové minimum. Jasně, ten kdo bydlí s dětmi někde v azyláku nebo na ubytovně a večeří pytlíkovou polívku a suchý rohlík, taky hlady neumírá a v zimě nemrzne, přitom bych o takovém člověku neřekla, že není chudý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15331
10.10.24 11:05

Jak čtvrtinu? Mate 20 tisíc pro celou rodinu? 80 tisíc pro rodinu mi připadá takový průměr. Chudoba je kdyz není na základní věci bydlení, jidlo, internet, oblečení, kroužky, hračky pro děti..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8126
10.10.24 11:06
@unuděná píše: Více

Tak ono to je hodně o tom, že lidé mají různé názory na to, co je to zdravá strava. Já třeba skoro vůbec nejím uzeniny, salámy a tak. Přitom spousta lidí bere, že žije zdravě, když si kupuje šunku a libové salámy. A jen za to se nechá utratit balík peněz. Maso až na výjimky jím tak, že si koupím prostě nijak neupravenou flákotu masa a tu si sám připravím. Je to to nejzdravější a přitom paradoxně nejlevnější. Pečivu také moc nedám, to si raději udělám rýži nebo těstoviny. Ovoce a zelenina mi přijde levná, pokud nekupuji cherry rajčátka a podobné mlsky, ale základní suroviny jako cibule, mrkev, zelí, banány a tak. No a to skladování udělá hodně. Vajíčka nekupuji za ty současné nesmyslné ceny, ale když jsou v akci plato za 70, tak vezmu klidně 4 plata, protože mám kde v chladu skladovat potraviny. Cibuli a brambory kupuju často po pytlích od pěstitelů. Rýži přestože kupuju jasmínovou, basmati atd, tak mě vyjde levněji, než klasická, protože ji kupuji také v minimálně pětikilových pytlích. Jednak ušetřím a hlavně nemusím každou chvíli do krámu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Missinecka
10.10.24 11:06
@arinecka píše: Více

My jsme taky dva a týdně dáme za nákup cca 1.500 Kč - a to teda jíme řekla bych dost zdravě… hodně vajíček, zeleniny, masa, ryb…
Já myslím, že je to hodně o tom u toho přemýšlet, plánovat, sledovat akce a dá se to i levněji.

• Citovat
  • Upravit
2998
10.10.24 11:07

Příjmy nemáme špatně, ale tvrdím taky, ze je všechno drahé jako blázen.
Chudoba by pro mě znamenala nemožnost koupit dítěti napr. dobrý jogurt nebo nesezonni ovoce, protože to stojí moc penez. Nemožnost zaplatit ve škole obědy nebo nemít na boty na zimu, protože dítěti rychle vyrostla noha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.10.24 11:11

@rmot To jíme podobně, jen mi prozraď, co si dáváš ke sváče? Já zjistila, že svačiny (speciálně dětí) nám lezou do peněz příšerně. Když jim nechceš cpát rohlík s ramou, ale trochu to vyvážit, tak je to mnohem dražší, než uvařit normální hlavní jídlo. Třeba dcera včera jen za odpoledne kaiserku s lučinou a plátkem sýra, vanička cherry rajčat (máme ještě svoje, takže to je dobrý), jogurt, kus domácí buchty a v šest už ječela, že má hlad :lol: A o pubertálním synovi pomlčím. Ten přišel, dojedl kopu rýže, co mi zbyla od oběda, pak dvě housky, jablko, banán, kus buchty a půl litru mlíka :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2589
10.10.24 11:24

Podle mě se myšlená chudoba odvíjí od prostředí, ve kterém žiju. Pokud jsou všude kolem sakra bohatí lidé, protože je to dobrá lokalita, bude si člověk připadat chudý i s průměrnou mzdou. To samé, pokud je z bohaté rodiny, a má podprůměrný výdělek. Pak je samozřejmě to srovnání s Afrikou, že my i splachujeme pitnou vodou a tak. Ale to si člověk může uvědomovat a přesto si přijít kvůli okolí chudý. Zajímavá je otázka, jestli by ho třeba neměl změnit, aby se cítil jinde mezi lidmi lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.10.24 11:26
@arinecka píše: Více

Ta rodina žádnou hypotéku nemá. Mají bydlení od rodičů a druhé pronajímají. No jen ta představa mít tolik je pěkná. :lol: Jen to se mi stát nemůže.

• Citovat
  • Upravit
8126
10.10.24 11:28
@unuděná píše: Více

No já bych vypadal asi divně, kdybych připravoval dětské svačiny, protože už mi potomstvo odrostlo do dospělého věku :) Takže v tom už představivost nemám. No a pro sebe svačinkuju tak, že si udělám protejňák, dám si trochu jogurtu s vločkama nebo třeba nastrouhanou mrkev s jabkem. Věci doslova za pár korun a hlavně mi to chutná. Ono je to hodně i o porcích. U sourozence nakupují pro rodinu týdně tak za desítku, ale to množství, co oni sní, by mi roztrhalo žaludek :D A to sleduju skoro všude, že lidi za den sní neskutečné množství jídla. Jsem sportující chlap, co má docela velké energetické výdaje, mám přes osmdesát kilo a u hodně lidí, pokud jsem pozvaný na oběd, mám problém vůbec dojíst hlavní chod, jaké si všude dávají lidé porce. A to si na to potom často dají ještě nějakou „tečku“ za jídlem v podobě nějakého zákusku. Nechápu, kam to nasoukají :D A to vůbec nemluvím o celodenním uzobávání sušenek a různých dobrot. V tom se mi líbilo, když kdysi dávali v tv pořad „jste to co jíte“, jak jim vyskládali na stůl všechno jídlo, co za den sní a lidi se divili, že to není možné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.10.24 11:30

S takovým závistivým přístupem opravdu ne, k tomu, aby člověk hodně vydělával, se taky musí studovat, pracovat, kariérně postupovat ;) Ty jim vidíš do kasičky? Jak můžeš vědět, kam cpou peníze? Opravdu je to tak, že čím vyšší plat máš, tím ti rostou i náklady. Najednou si můžeš dovolit dát děti na tenis, po kterém touží, tak to uděláš a utopíš 20k ročně jen v tomto :nevim: Založíš všem stavebka a dětem spoření, sobě na důchod. Příklady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
10.10.24 11:31
@rmot píše: Více

Sportující chlap s 80kily a stačí mu za celé odpoledne nastrouhaná mrkev s jablkem? To jsi teda spíš rarita opravdu ty :lol: :lol: Já reálně taky moc nesvačím, ale ty děti jsou jak kyseliny, pořád mají hlad :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11714
10.10.24 11:32

Já jsem si koupil cca pred rokem šunku z přeštíka, kilo vycházelo na 700. Koupil jsem si ji čtvrt kila (NAŠE MASO, Kšána).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat