Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nedavno jsme se vratili z dovolene s all in s detmi. Teda meli jsme to hlavne kvuli detem, mame zravou partu pubertaku, taky piti,,zdarma,, pri all in v tech vedrech se vyplatilo. Ja si leta snazim drzet vahu v kombinaci s pohybem a docela se dari. Ovsem letos jsem se diky nemoci hybat nemohla, vahu zuby nehty udrzela, mam uz nejaky vek. Rikala jsem si, je blbost drzet dietu na all in, ale je i blbost zbytecne se prezirat a pak se doma trapit shazovanim. Dopravala jsem si teda vejce, syry, salaty, olivy, ruzna masa, zeleninova jidla - to miluju, ovoce, minimum peciva a priloh, vubec jsem nestradala a na vaze se to nijak neprojevilo. I zmrzlina, nejake pivo bylo, vino kazdy vecer. Taky jsem dost plavala a rano chodila po plazi, kdy ostatni jeste spali. Predchozi all in jsem vzdycky pribrala… Ted jsem spokojena a uzila jsem si to - nejak jsem se prepnula.
Na AI dovolené nejezdím. Ale miluju bufetové snídaně. Dávám si vždycky nějaký sýr, šunku, slaninu, párek, ovoce, zeleninu, nekdy vajíčka, něco sladkého, kafe a džus. Většinou už se pak odejdu bez obědu. Dítě si nejčastěji dává slaninu, sýr, tvrdý salám, hromadu rajčat a něco sladkého, k tomu skleničku mléka.
Nepreziram se, nemusim ochutnat vse. To me uz davno nebere. Ruzne rauty, oslavy, pobyty v hotelich…mam to prilis casto. Spis ocenim kvalitu jidla, mne uplne staci, kdyz to, co nabidnou, je udelane opravdu dobre.
Zrovna se chystáme na snídani all inc
jako jím víc než doma, ale nijak extra. Spíše než množství se mi mění složení stravy, protože takovou pestrost doma nikdy mít nebudu.
Ovšem děti jsou jak pažravky, nechápu, kam to dávají.
Ale mam pravidlo - co si na ten talíř dáš, to sníš - nesnáším plýtvání jídlem. A to je drží trochu v mezích, respektive víc se zamyslí, než si začnou vybírat.
Ale na dovce nějaká kila neřeším a to, ze se občas nacpu mne netrápí
doma se to zase srovná
Hele kobylko, věř, že nejsi sama
my odlítáme zítra a ach můj bože, už se vidím v bufetu.
zas trošku jiná kuchyně. A mi hlavně největší radost udělá, když se ke snídani podává Mimosa
![]()
Já miluju dovolené all inclusive a služební cesty s noclehem na hotelích. Užívám si, že nemusím nic připravovat, vychutnávám si teplou snídani a rozmanitou nabídku. Ale nepřejídám se, naberu si tolik jídla, abych byla příjemně najezená. Nevedeme, že by se nabraly vrchovaté talíře jídla a většinu jsme nechali nedojedené na stole.
@Pitaya1 píše:
Na AI dovolené nejezdím. Ale miluju bufetové snídaně. Dávám si vždycky nějaký sýr, šunku, slaninu, párek, ovoce, zeleninu, nekdy vajíčka, něco sladkého, kafe a džus. Většinou už se pak odejdu bez obědu. Dítě si nejčastěji dává slaninu, sýr, tvrdý salám, hromadu rajčat a něco sladkého, k tomu skleničku mléka.
Jo fajn jsou jeste zampionky, gration bramburka ta placi ka, grilov. rajce a uzeny losos..k tomu vyborna kavicka, nejlepe vaslehane capuco uz jsem zazila po ranu i champane..no prima zrovna si jdu delat doma snidani..topinka na sucho s masl to jisti ![]()
Já se teď po dvou týdnech all inclusive dovolené vrátila se čtyřmi kily navíc… ![]()
@FlorenceF Jenkins píše:
Jj, v tech hotelech si ta traumatka vsichni léčíme![]()
Kazdopadne, jasne, ja se teda na navstevach, svatbach a hotelech nehlidam, nastesti co jsem stara, tak uz mam ty chute vcelku vyhraneny, takze si uz vybiram, tudiž nejsem takovej tank
Na jihu miluju zeleninu, grilovanou, nakladanou, vsechny ty lilky, vyborne kořeněné salaty, ty sýry, grilovane maso, mistni chleba, mňaaaaam. Jedine, ze nejim to, co mam doma, takže třeba rejži, brambory…
Pak jsou na hotelu vetsinou hnusne zmrzliny a vubec zakusky. Tak si dam tu bakhlavu, kterou miluju a sklenici vina. Po ctyrech dnech pololowcarb se dosladim (livanecky s čokoladou, croissaint, hodne chleba, klidne tu pizzu a colu) a zbytek uz dojedu zase na zelenine s masem a olejem
Jo, a pickels
Na navštevach zase vynechavam univerzalni šneky a tyhle levny pochoutky![]()
![]()
, jinak chlebíčky, zákusky, bramburky…nejsem liná žrát
Hele, jezdila jsem do exotických destinací s all inclusive dost často. Už mě to vůbec nebere, brala jsem to kvůli postiženému dítěti, které jen tak něco nepozřelo. Dneska se mi z podobných dovolených zvedá kufr. Normální člověk, který řeší svoje zdraví, nemá potřebu se přežírat jenom kvůli tomu, že je to zadarmo. Je to nechutné.
@Fee-bee píše:
Já se teď po dvou týdnech all inclusive dovolené vrátila se čtyřmi kily navíc…
Právě proto preferuji ve svém věku aktivní dovolenou, kde řeším, co sníst a co ne. Stejně jako kdekoliv jinde, po čtyřicítce už to většina lidí hlídat musí. Navíc při větší fyzické zátěží člověk může v rozumné míře doplnit i sacharidy, jde o to čím. Válení se a přežírání přenechám ráda mladším ročníkům.
@Anonymní píše:
Podle mě jsou za jakýmikoliv problémy s jídlem vždycky psychické potíže. Banální a mnohdy i velmi vážné. Nemluvím teď vůbec o poruchách příjmu potravy. Zděděné i skrze generační traumata, ale především je takový člověk odpojený sám od sebe. Klidně uvedu příklady. Třeba u traumatu zneužití z dětství si přeživší, který už je dospělý, získává tímto způsobem kontrolu nad vlastním životem. Pak jsem se s tím setkala u matky pečující o dítě-ležáka, které bylo krmené sondou a potřebovalo neustále polohovat, hlídat životní funkce atd. Předtím štíhlá a šťastná žena se péči o osobu blízkou dostala na 160 kg. Takže bych spíš pátrala po příčině, proč nedokážu mít základní sebekázeň a huntuju si zbytečně zdraví. Někdo třeba zajídá nedostatek lásky, kterou nedostal v dětství. Vždycky, když vidím někoho, kdo má větší nadváhu, tak přemýšlím nad tím, co se mu stalo.
Pod to se podepíšu. Starala jsem se o sestru s rakovinou, v posledním stádiu. Zažila jsem něco, co jsem dřív myselela, že je možné jen v hororech. Sestra už nemohla ani jíst, stále hubenější, pak nám ještě pomáhala zdravotní sestra z hospicu. Do doby než sestra onemocněla jsem ještě byla vegetariánka. Během péči o ni jsem se ze stresu a ze všech těch pocitů okolo té situace zase vrátila k masu a nějak jsem to přehnala i se sladkým, životospráva katastrofa. Přibrala jsem 10 kg. Pak sestra zemřela. Tak nějak jsem to čekala, ale stejně to byla pro mě obrovská rána a pořád mi chybí. Na druhou stranu to bylo vysvobození pro všechny. Toho utrpení bylo nějak moc. Postupně jsem se dávala dohromady a najela na zdravou životosprávu, i když to maso mi zůstalo, teď mám těch 10 kg zase dole. No i když bych radši 100 kg nadváhy, ale abych mohla dělat blbiny se svojí sestrou, která by byla zdravá. Ale je zajímavé, že s tím stresem se pojí extrémy v jídlech různého druhu. Když jsem třeba měla stresy ze svého bývalého přítele, který mě i dost dusil, tak jsem nemohla jídlo ani vidět a byla jsem zase naopak podvyživená.
@krecik.dzungarsky píše:
Hele, jezdila jsem do exotických destinací s all inclusive dost často. Už mě to vůbec nebere, brala jsem to kvůli postiženému dítěti, které jen tak něco nepozřelo. Dneska se mi z podobných dovolených zvedá kufr. Normální člověk, který řeší svoje zdraví, nemá potřebu se přežírat jenom kvůli tomu, že je to zadarmo. Je to nechutné.
bezva ![]()
@veria píše:
To vse do sebe narves na jednu snidani?Ja bych to do sebe nedostala ani kdybych chtela.
Tak za 2 za 3 nebo kousnout od souseda (partnera
). Když jsem viděla co si na dovolené byli schopni nastrkat na talíř Angličani…
nevěřila jsem, že to jde sežrat. Fazole, parky, dorty, ovoce, burgery, různé pečivo, několik kafi, cola, müssly, vajíčka. A pořád posílali děti pro další. No to byl
. Na takových dovolený např. Jde spíš o to že si danou dobrotu doma tak často neudělám, vlastně mám všechno pod nosem a nemusím se s tím připravovat. Kdo si denně chodí pro rohlíky? No já teda ne.