Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte, třeba má někdo stejnou zkušenost. Po roce braní ha jsem ji vysadila. 4 měsíce vše v normálu a pak přestala ms chodit. Již před HA jsem měla problémy, ale nikdo to nechtěl řešit i po opakované změně lékaře.
4 měsíce jsme se s manželem radovali, že snažení o miminko může začít. A pak znovu ms zmizela. A dr čekala a čekala a čekala. Zašla jsem tedy po 5 měsících bez ms na kliniku, udělali testy, kde vyšel jen lehce zvýšený testosteron, předtím se nasadil norethisteron, aby se dali testy udělat, pak etruzil a pak ovitrelle. Další měsíc už ms přišla sama, takže jen etruzil a ovitrelle a znovu a znovu. 4 měsíce bezchybné ms. A teď najednou nic. 1.4. poslední den ms. Test min týden vyšel negativní. Byla jsem dneska na klinice na ultrazvuku, sliznici mám 5mm, dr se se mnou moc nebavila. V ordinaci jsem byla přesně 6 min i s ultrazvukem. Jediné co mi nabídla je test na imunitu na spermie a průchodnost vejcovodu. Nikdy jsem neměla bolestivou ms, ultrazvuky a stěry jsou čisté. Manželův spermiogram taky v normálu. Po dnešní návštěvě na klinice jsem tak trochu mimo, protože vlastně nevím jestli pro mě někdo může vůbec něco udělat.
nemám nadváhu, snažím se žít zdravě, říkám si že kdybych měla neprůchozí vejcovody tak snad mám třeba bolestivou ms. Vážně nevím.
Je lepší se nechat vyšetřit důkladně, než někde pochybit…nás doktor nejdřív poslal na imunobiologii, zda si s partnerem „nevadíme“, jestli nemám celiakii a podobně. Testy v pořádku. Následně mě poslal na průchodnost vejcovodů, kde se zjistilo, že levý mám neprůchozí, ale doktoři mě uklidňovali, že není všem dnům konec. Následně šel partner na urologii, zda není ještě někde nějaký problém. A pak společně jsme zašli na genetiku. Tohle všechno trvalo poměrně dlouho, ale jsem ráda, že jsme to absolvovali. Než jsme stihli dojít pro výsledky z genetiky, tak jsem zjistila, že jsem konečně po více jak dvou letech snažení těhotná 🙂
Hodně mi pomohla změna práce na klidnější, více odpočinku, péče mého gynekologa (to na té psychické pohodě dělá hrozně moc) a také kapky na hormonální nerovnováhu (ač z krve vše ok, kapky mi pomohly s mnoha problémy), které byly od klučiny, který je na FB jako Moravský bylinkář Víťa - dělá to s láskou, rozumí bylinkám a s více jeho věcmi mám skvělé zkušenosti, tak možná zkus kontaktovat jeho, jestli chceš zkusit nějakou alternativu
My díky němu čekáme jednovaječná dvojčátka, přestože doktoři nakonec nedávali šanci na umělé oplodnění kvůli mé endometrióze čtvrtého stupně. A pozor, ta potvora není na UTZ vidět (jen hodně zkušení doktoři to umí diagnostikovat díky tomu, jak se pohybují vnitřnosti, když do nich UTZ šťouchají - je to hrozně divný pocit, ale lepší než operace), mnoho žen ani neví, že ji má, protože nemají bolesti. Zkus zajít na tu průchodnost, je to sice nepříjemné, ale přežít se to dá.
Zkrátka - vyzkoušej alternativy, zajdi na doporučená vyšetření a snad budeš moudřejší 🙂
Přeji hodně štěstí a ať se brzy zadaří! 😊
@CatOnTheMoon díky moc. Je prostě těžké cítit naději a ne chaos, když vás doktor hned po vstupu vyžene na lehátko, nic se vámi neprobere a rovnou strčí do ruky papír. Minule navíc jakoby jsem byla na lehátku tak mi říká Už budete konečně těhotná? Přijdu si jako bych ty doktory obtěžovala. Prvni návštěva tam byla super konečně to někdo bral vážně, ale když se nám nepodařilo první měsíc otěhotnět začala mít tyhle poznámky. O tom vyšetření mi prakticky neřekla vůbec nic. Všechno si musím dohledávat abych věděla jestli mám mít sebou doprovod, vzít si volno. Včera mi tak odsekla a už otevírala dveře.
Změnila jsem právě práci před půl rokem, holky jsou tam fajn a myslím že mi to i jde
,ale samozřejmě že každá práce ma i svůj stres. Jsem teď objednaná k paní doktorce, ktera se soustředí na čínskou medicínu a akupunkturu. Bylinkami věřím, měla jsme v Brně skvělého pána. Bohužel už tohle nedělá (90let). Uvidím dnesja co a jak tady s tou lékařkou. A pak se začnu objednávat na ty vyšetření. Nevadí mi absolvovat všechny testy, ale ten přístup doktorů. Kdybych byla kuřák, přejídala se a každý týden chodila pít tak neříkám, ale snažím se cvičit, jíst zdravě.
Každopádně moc děkuji za odpověď
. Mám kamarádky s endiometriozou, obě právě docela dost problémů s tím. A jen jedna má dítko taky tak šťastnou náhodou. Naději tedy neztrácím jen je prostě někdy hrozně těžké udržet hlavu nad vodou.
A na jakou kliniku chodíš? Jinak já mám zkušenost s endometriózou (4 laparoskopie), polycystickými vaječníky, netvořením progesteronu, více než 5 lety marných snah o otěhotnění. Byla jsem ve stavu, kdy podle lékaře ani nemělo smysl zkoušet IVF. A nakonec jsem počala přirozeně (ale s pomocí léku), těhotenství mě vyléčilo a mám 4 děti během 6,5 roku.
@Janča6 ty jsi moje inspirace ![]()
Moc moc děkuji. Znáte ty hormony a ženskou hlavu, hned všechno zpochybňuje a vzdává a když ani doktor nepomáhá a nepodporuje, tak je těžké se stále soustředit na ten hlavní cíl a nevidět to černě.
Chodím na Reprofit v Ostravě.
@Andy880 Ano, za hlava dělá hodně a u nás se podařilo ve chvíli, kdy jsem se v prosinci totálně psychicky zhroutila (co když nikdy nebudu moct mít děti?!), hezky jsem se předvedla před známými ve sklípku 😏 Ale pak jsem si ráno řekla, že teď se budu soustředit na svatbu, užila jsem si všelijaké předvánoční večírky a na Nový rok jsem zjistila tu krásnou novinu. Nevím, jestli jsem až tak moc rezignovala, že hlava prostě povolila, protože jinak myšlenky byly skoro denně hodně nepříjemné a vtíravé. Ale dobrý pocit z doktora je hodně důležitý, takže pokud se tvá lékařka chová takhle, hledala bych jinde. Škoda, že nebydlíš ve Středočeském kraji, hned bych doporučila svého doktora - sice na mě působí jako autista (nejspíš je nějaké lehčí formy 😀), ale na všechno jde tak, že hledá příčinu a teprve pak navrhuje léčbu. Sehnat takového doktora je skoro zázrak, ale dá se, tak snad i u vás najdeš někoho s laskavým přístupem! 👍🏻 Hlavně nedávej na dobré recenze od těhulí, jako jsem to v minulosti udělala já u jedné kliniky…ono o těhule se starali dobře, to jo, ale jak tam šel někdo s nějakým jiným problémem, tak přístup úplně hrozný…
@CatOnTheMoon takže říkáš opít se a neřešit…
ne jasně chápu, jsem ráda že mi konečně někdo rozumí. Kamarádky mají děti a u všech to byla vlastně náhoda. Když jim vykládám čím si procházím prostě mají takové ty rady - nestresuj se, nemysli na to. Jenže ono to tak jednoduché není. Už zkouším meditace (nesnáším je) začínám s cvičením mojžišové teď ta akupunktura. Změnila jsem jídelníček. Neustále vitamíny dle rad pani doktorky. Teď už nezbývá než si projít těmi testy a pak se modlit. ![]()
Jsem ráda, že vám to holky dobře dopadlo a snad se brzo přidám s dobrými zprávami i já.
Nemas treba podvahu? Neresila bych ted tehotneni, soustredila bych se na obnovu zdraveho menstruacniho cyklu.
@Hibou to ne,
holka krev a mliko
![]()
No ja se snažím právě dopátrat příčiny, ale gynekologové, kromě těch posledních testů, prostě mávli rukou nad tím. Až teď na té klinice teda se tak nějak snaží. Víš co, když mi řeknou endometrioza, pcos nebo jinou věc tak aspoň budu vědět. Teď jsem totiž v takovém meziprostoru, kdy nevim vůbec nic. ![]()
O miminko se usilovat budeme, ono v 32 letech jen tak se přestat snažit je docela těžké. Samozřejmě prvním bodem je vypátrat tu příčinu, ale pokud se povede zázrakem někde během toho otěhotnět budu velmi ráda ![]()
Já jsem při pokusech o otěhotnění měla podváhu (BMI 16,5, tedy až na období hormonální léčby, kdy jsem za 2 měsíce přibrala 20 kg na BMI 23), ale cyklus pravidelný. Jen se mi netvořil progesteron, ale to s hmotností nesouviselo.
Otěhotněla jsem s BMI lehce pod 18,5, ovšem díky Utrogestanu. A určitě to nebylo tak, že bych na to nemyslela. Naopak, tehdy jsem partnerovi řekla, že mám ovulaci… Po prvních dvou porodech jsem cítila ovulaci a opět jsem na otěhotnění myslela. Na čtvrté otěhotnění jsem také myslela, a hodně. Ne že bych šílela a testovala několikrát za měsíc, to ani po těch 5 letech nezdarů. Ale určitě nemůžu říct, že jsem na otěhotnění nemyslela.
Jinak jsem chodila do pražského Gennetu. Ale jen na vyšetření. O IVF pak mluvil lékař ze soukromé kliniky, který mi prováděl tu 4. laparoskopii. Zakladatelko, určitě u vás máte jiné CARy. Ten, kam chodíš, pro Tebe není dobrý. Zkus najít jiný s lepším přístupem ![]()
Jinak moje problémy několik lékařů bagatelizovalo. První gynekoložka neřešila 3 roky trvající silné bolesti. Na operaci jsem si došla sama, bez jejího doporučení. Další lékaři mi nevěřili silné ovulační krvácení. Při ovulaci jsem omdlévala a začala špinit, krvácení se zesilovalo tak, že začátek MS jsem poznala jen podle MS bolestí. Krvácela jsem tedy 3 týdny v měsíci. A když to trvalo přes 4 roky, tak mě praktická lékařka poslala na gynekologii, protože jsem měla opakovaně záněty močových cest. Vzpomínám na slova gynekoložky: “Ale děvče, vy krvácíte!” Já udiveně: “No, to je to ovulační krvácení, o kterém jsem vám říkala.” Doktorka se zhrozila: “Takhle silné? Vždyť to nemůžete vydržet, tak krvácet každý měsíc.” Prostě mi nevěřila. A pak se moc divila.
@Janča6 no tak to mám ještě vlastně dobrý jak tak koukám. Moc mě mrzí čím si prošla. Já chápu že doktoři jsou taky jen lidi, ale vybrali si tuhle práci a tento obor tak by měli k lidem přistupovat s určitým respektem a pochopením. Nemyslím si, že bychom měli zažívat zrovna tohle a ještě v tak těžkém období.
Dneska jsem byla na první akupunktuře a právě jsme tam taky ten přístup lékařů řešili. Tak snad to k něčemu bude.
V případě podstupovani IVF bych asi opravdu šla jinam. ![]()
Moc děkuji za podporu a probrání a taky uklidnění, že není všemu konec a zázraky se dějí ![]()
@Andy880 Jo, možná i ten alkohol pomohl, ale zas se to nesmí přehánět s nějakou pravidelností 😃
A to s těmi kamarádkami chápu - jedna takhle měla tři „omyly“ za sebou, prostě se na ni ten její podíval a byla v tom. Další to měly po pár měsících a mě už připadalo, že musím být jediná, kdo ještě děti nemá. A pak se na FB v přátelích začaly objevovat i holky lehce po dvacítce, kterým to šlo také samo, holky, které se nesnažily, holky, které si prošly vážnou nemocí a stejně se jim povedlo přirozeně otěhotnět, holky, které děti ani nechtěly, v Praze jsem vídala těhotné feťačky,…co budu povídat, s každým dalším těhotenstvím v okolí jsem byla víc a víc v háji. Rodina se snažila uklidnit mě, ale všichni už měli děti, takže to pochopit nemohli. Připadalo mi, že jsem jediná a že mě nikdo nechápe…
Co taky hodně pomáhá, tak mluvit o tom s někým blízkým, kdo si prochází nebo procházel tím samým. Jak se říká - sdílená radost, dvojnásobná radost, sdílená starost, poloviční starost. Je na tom hodně pravdy 🙂
„Nemysli na to“, to je hrozná ptákovina, většinou z úst těch, co s neplodností neměli vůbec co dočinění. Jasně, pokud jsi zdravá, chlap ok, tak možná.. Ale jestli je tam nějaká diagnóza, nepomůže Ti uvolnění mysli ani dovolená na druhý konec světa ani pořízení si psa. Vyzkoušeno během letité cesty za dítětem.
Změň CAR a držím palce ![]()
@CatOnTheMoon @Lojzísek moc děkuji, máte naprostou pravdu, hlavu prostě člověk zastavit tak snadno nedokáže.
Mám to úplně stejně s kamarádkami. Nemám jich moc, ale všechny otěhotněly velmi rychle velmi snadno, bez pojidani vitamínů, dokonale stravy, píchání injekcí. Dovolenou jsme zkoušeli, a zatím co já byla konečně uvolněná, manžel byl tak ve stresu, že jsme prakticky ovulační týden promarnili a to ne že bych mu to pořád říkala
tak třeba pokud se mi vrátí cyklus nám to vyjde na té příští. Na akupunktuře mi doporučila Ashwagandhu na uvolnění stresu a řekla jsem, že si min každý měsíc dopřeji relaxační masáž.