Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den, holky. Předem chtěla bych se omluvit za moji češtinu jelikož jsem cizinka a zatím pořád dělám chyby….Každopádně jdu pro Vaši radu a chtěla bych vědět vaši zkušenosti.
Je mi 35 let a s manželem již přes rok se snažíme o druhé dítě. První společně dítě se nám narodilo v roce 2020. Otěhotnění a celé těhotenství bylo bez veškerých problém. V roce 2024 jsem otěhotněla po 2 měsících zkoušení, ale v termínu 5+7 MUDr. mně diagnostikovala zamlkle těhotenství, a musela jsem podstoupit farmakologickému přerušení těhotenství a následné revizi. Po uplynutí 3 měsíců začali jsme se snažit dál…ale… pořád nám to nejde. Objednali jsme se s do Care abychom zjistili příčinu našeho neúspěchu. Diagnostikovali mi subklinickou hypothyreozu (TSH 7.4, fT4 v normě) na podkladě autoimunitní tyreoiditidy (anti–TPO kolem 500 ) a k tomu všemu nízký AMH 0.4 (rezerva vaječníku). Zároveň MUDr. v Care na sonu uviděla 2 dominantní folikuly a řekla že možná něco z toho vyjde, napsala Rp na Ovitrelle (ale také v mém případě bylo to ni k čemu). Následující den jsem letěla k endokrinoložce, která mi nasadila Euthyrox 50 ug 1× denně, s protilátkami se nedá dělat nic, kontrolu mám až 07/2025, mezí tím půjdu na sono ŠŽ.
Chápu že, pravděpodobně, příčina mé neplodnosti je má hypotyreóza se kterou již se léčím ( již 20 dní), že díky ní jsem před rokem potratila a ona rozhodila můj cykl (předpokládám že mám nekvalitní ovulaci a/nebo mám problém s uhnízděním vajíčka). Manžela spermiogram je vzorový.
V čem je můj dotaz: má/měl někdo z Vás pobodnou situaci a za jak dlouho jste otěhotněly? Neměli jste náhodou komplikace v těhotenství? Mám zcela nízkou zásobárnu vaječníku a mám strach že moje štítnice rozhodila menstruační cyklus a již se to nespraví. Při tom MC mám pravidelně, ani bych neřekla že mam nějaký problém. V Caru mi řekli že moc žasu nemám, jinak se dopracujeme k darovaným vajíčkům, a to nechci. Že u mně je to pravděpodobně na embryotransfer, teda když se podaří získat vajíčka.. Já se tomu nebráním, ale mám obavu, že díky mé ŠŽ nedokážu otěhotnět přirozeně/či metodám asistované reprodukci a vynosit zdravé dítě. Díky všem.
Co se týče štítné žlázy, tak mám stejnou diagnózu jako ty, ale léčím se od puberty. Otěhotněla jsem třikrát, první těhotenství bez problému, druhé bylo zamlklé a teď budu za měsíc rodit.
Pokud bude štítná žláza dobře zaléčená a hodnoty v pořádku, nemělo by to působit problém s otěhotněním. V tom ostatním bohužel neporadím, přeju moc moc štěstí. ❤️
Ahoj, hypotyreózu mi diagnostikovali 10/2007. Bez autoimunity, ale nemohla jsem otěhotnět a prvním z kroků v CAR byl kompletní hormonální profil.
Dostala jsem Letrox 0.75. V lednu jsem měla hodnoty v pořádku, v únoru jsem byla těhotná