Jsme finanční negramoti!
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
Mléko i pleny nakupovat do zásoby a v akci. Hlídat si malé nákupy za zbytečnosti. A jeden měsíc si poctivě schovávat účtenky ať vidíš kde vám utíkají peníze. A taky je dobrý si dát část peněz na stranu hned po výplatě. My taky hazíme do kasičky 50,za rok je tam vždycky docela slušná částka.
- Citovat
- Upravit
My teda děti nemáme, ale taky jsem musela změnit přístup, protože jsme půlku výplat projedli. A jedu už v tomto módu přes měsíc a super. Začali jsme s přítelem jíst zdravě a nakupovat pořádně jen jednou týdně. Bydlíme teď daleko od obchodů, což je dobrý, protože nemám nutkání chodit do. obchodu každý den kupovat blbosti.
Pro dva tedy kupujeme na týden, a vařím denně: zeleninu, ovoce, 3 druhy masa, nějaké testoviny, kuskus, rýže basmati, brambory, pití nekupujeme - pijeme vodu, bílé jogurty, šunku, žervé, vajíčka, mléko, žitný chléb, zdravé pochutiny, pak tak různě, co mi padne do oka. Zatím jsem každý týden pro dva utratila v průměru 700 Kč. Což je 3000/měsíc oproti 7000 předtím. Takže já jsem spokojená, jíme zdravě, hodně vařím, nejíme blbosti, jednou týdně pak jdeme ještě do obchodu pro něco navíc třeba za 200 nebo si o víkendu zajdeme na oběd do restaurace. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@pikola 18tis.jim zbývá na jídlo a utrácení, když poplati vše, co potrebuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@AudiH píše:
@pikola 18tis.jim zbývá na jídlo a utrácení, když poplati vše, co potrebuji
NO ja se prave ptam, jestli je to jen jidlo, nebo i obleceni, benziny zabava, vylety atd. To mi neprijde zas tak tragicke, otazka je kolik je jen to jidlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Prosím o zachování anonymity, protože přeci jen jsou tu choulostivé údaje, které nepotřebují lidi kolem vědět.Mám takový „problém“. S přítelem nám zbývá kolem 18tis, když vše poplatíme (nájem, internet, telefony, školka atp) a nejsme schopní s tím normálně vyžít a něco ušetřit, přitom si myslím, že je možné ušetřit aspoň 5 tis měsíčně. Máme dvě dcery - jedna 6 let a jedna jeden rok. Nejvíce asi dáme peněž do té mladší, stále se v noci budí a pije umělé mléko, které nás vyjde na cca 1000 měsíčně + plínky + kvalitní přesnídávky atp. Nakupujeme kvalitní šunku a jídlo, ale zase hledáme správný poměr kvalita/cena. Takže nenakupujeme šunku za 30 Kč/10 dkg, ale stejně se nám ztrácí šílené peníze v jídle.
Je pravda, že vařím denně, snažím se v mezích zdravě, takže nedělám omáčky atp a většinu věcí ani nejde udělat na 2 dny, tak možná tohle bude dost problém.
Prosím, mohly byste někdo napsat jak hospodaříte s penězma, abychom se konečně probudili a začali šetřit a něžili jak finanční negramoti?Jsem z toho dost zoufalá.
To bys musela napsat ty výdaje trochu podrobněji - bydlení, auto, stravování
Myslím si, že s 18 tis. se to prostě bude šetřit blbě, máš podle mě nereálné očekávání.
Za jídlo ve čtyřech určitě 10-11 tis. dáte a nemusíte se nějak extra snažit. Hygiena, obuv, výlety, domácnost a je to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Prostě si to minimálně jeden měsíc piš - poctivě, všechno. My to tak děláme už dlouho a není to nějaká velká obtíž - v obchodech si beru účtenky, večer nebo třeba v tramvaji si napíšu vše za uplynulý den, než to stačím zapomenout, a na konci měsíce se podívám, kolik z toho bylo jídlo, kolik něco jiného. (Píšu např. nákup Albert, potraviny - 224 Kč, ne že bych rozepisovala každý rohlík, to fakt ne)
18 tisíc mi přijde hodně, možná uvidíš nějakou položku, kam ti to utíká - časté jsou různé svačinky, zmrzliny, kafe, co si člověk dává jen tak mimochodem, ani si to neuvědomí, ale když si vezmeš třeba 60 Kč za den (a to jsou třeba kafe s sebou i daleko dražší), tak to máš hned skoro 2 tisíce měsíčně. Nebo něco jiného - časopisy, hadříky
Tohle ti umožní to zjistit a analyzovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak v první řadě, to chce vzít tužku a papír a třeba fakt poctivě dva měsíce zapisovat, co kupuju, abys měla přehled, za co vlastně utrácíte, pak už lze si k tomu sednout a říct si kde peníze tečou zbytečně atd. my za jídlo utratíme cca 10 tis. (zdravá strava) ale je nás 6 a z toho dva dospělí, dva puberťáci a dvě předškolní děti
z 18 ti by ti mělo jít opravdu ušetřit těch cca 5 tis. v pohodě ![]()
- Citovat
- Upravit
Safra, tak než jsem tu ten příspěvek sesmolila, tak už tu ta rada je… No nevadí ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mně to třeba přijde pro 4 jako solidní částka. Nás je pět a zbyde nám na jídlo, drogerii, zábavu, hadry apod. mnohem méně.
Založila bych si spořící účet, kam bych začla posílat třeba 1k/měsíc a pokud bych vyšla se zbytkem, částku bych zvýšila. Jinak jak je psáno výš, vše zapisovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ZAKLADATELKA
Tak já právě četla nějakou diskuzi tady, co psalo hodně rodin, že vyžijou s o hodně méně penězma než my. ![]()
Odpovědi na otázky, snad nic nezapomenu: Na výlety jezdíme, ale vlakem, auto zatím nemáme, ale rádi bychom na to ušetřili.
Těch 18tis je po splacení všech výdajů - takže nájem, telefony, školka, splátky atp. Takže 18 tis zbývá na jídlo, drogerii, oblečení a zábavu.
Mléko a pleny kupuji Babylove, takže nejsou v akci, ale jsou i tak dost levné. Nekouříme, nepijeme, nic. Jednou měsíčně si zajdeme jako rodina do restaurace, takže tam většinou těch 800 necháme. Za sladkosti atp asi tak závratná částka nebude, protože moc netláskáme, ale i tak se snažím to omezit.
- Citovat
- Upravit
Taky se sakra vyplati kupovat pliny v polsku a destskou vyzivu a sklenicky v nemecku, oboje tam stoji polovinu co u nas, jestli to nemas za jedny nebo druhe hranice daleko. Nechodte do restauraci a var doma, hlavne omacky a polivky. Minutkovy jidla z masa se dost prodrazi. I ty destke presnidavky se daji delat doma, neni nutny je za draho kupovat a jeste si muzes byt jista, co v nich je. Nakupuj v lidlu nebo v penny. V albert, globus apod jsou dost drahe obchody. Ved si domaci ucetnictvi. Kdyz je to cerne na bilem, tak je hned videt, co bylo uplne zbytecne ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
ZAKLADATELKATak já právě četla nějakou diskuzi tady, co psalo hodně rodin, že vyžijou s o hodně méně penězma než my.
Odpovědi na otázky, snad nic nezapomenu: Na výlety jezdíme, ale vlakem, auto zatím nemáme, ale rádi bychom na to ušetřili.
Mléko a pleny kupuji Babylove, takže nejsou v akci, ale jsou i tak dost levné. Nekouříme, nepijeme, nic. Jednou měsíčně si zajdeme jako rodina do restaurace, takže tam většinou těch 800 necháme. Za sladkosti atp asi tak závratná částka nebude, protože moc netláskáme, ale i tak se snažím to omezit.Těch 18tis je po splacení všech výdajů - takže nájem, telefony, školka, splátky atp. Takže 18 tis zbývá na jídlo, drogerii, oblečení a zábavu.
Tak on kazdy vyzije s tolika penez, z kolika musi. Pokud vetsina rodin tady ma podprumerne prijmy, tak kouzli z niceho. Takze treba 6 tis za jidlo pro rodinu mi prijde opravdu jako scifi na hranici bidy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pajka89 Nemám to tak daleko do Německa, občas se svezu s kámoškou. Nad těma přesnídávkama, že bych si dělala doma už dlouho přemýšlím. Nakupujeme většinu v Lidlu.
- Citovat
- Upravit
Prosím o zachování anonymity, protože přeci jen jsou tu choulostivé údaje, které nepotřebují lidi kolem vědět.
Mám takový „problém“. S přítelem nám zbývá kolem 18tis, když vše poplatíme (nájem, internet, telefony, školka atp) a nejsme schopní s tím normálně vyžít a něco ušetřit, přitom si myslím, že je možné ušetřit aspoň 5 tis měsíčně. Máme dvě dcery - jedna 6 let a jedna jeden rok. Nejvíce asi dáme peněž do té mladší, stále se v noci budí a pije umělé mléko, které nás vyjde na cca 1000 měsíčně + plínky + kvalitní přesnídávky atp. Nakupujeme kvalitní šunku a jídlo, ale zase hledáme správný poměr kvalita/cena. Takže nenakupujeme šunku za 30 Kč/10 dkg, ale stejně se nám ztrácí šílené peníze v jídle.
Je pravda, že vařím denně, snažím se v mezích zdravě, takže nedělám omáčky atp a většinu věcí ani nejde udělat na 2 dny, tak možná tohle bude dost problém.
Prosím, mohly byste někdo napsat jak hospodaříte s penězma, abychom se konečně probudili a začali šetřit a něžili jak finanční negramoti?
Jsem z toho dost zoufalá.