Jsme finanční negramoti!
- Fotoalbum (3)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Saatine Tak my máme rádi různé luštěninové „hrstkové polévky“,děti hlavně v kombinaci se zelím a k tomu kousek pečiva(většinou celozrného),do polévky nedávám žádnou uzeninu nebo klobásy, jak to znám u známých.
Já si pamatuji před 12 a více lety na obědy ve vysokoškolské menze(naše střední neměla jídelnu, jedli jsme tam),a tam byli normální jídla, česká klasika, sem tam i nějaké to rybí filé zapečené se zeleninou(dělám i doma),hodně smažené přílohy(hranolky, ameriky),je fakt, že tato jídla byla hned pryč, ale ta vesměs normální šla taky na odbyt.
Tak asi doba pohoršila už i v tomto směru. Pro mě bylo hlavně fajn, že bylo na výběr bezpočet jídel, šest, snad osm. Upřímně, docela mi vadí, že u nás na základce nemají děti určitou volbu a vaří jen jedno jídlo. A to je největší základka ve městě, která vaří i pro další. Znám menší základky, které mají jídelnu jen samy pro sebe a většinou ta dvě jídla vaří.
Co se mi ale líbí, že právě na těchto alternativách už myslí i na vegetariány a lidi s alternativním stravováním. Protože za nás znamenalo vegetariánské jídlo kdekoliv v jídelně pouze oddělat maso nebo sladká varianta, což je špatně. Jídelníček takových lidí musí být složen jinak.
Jsem proto, aby si každý mohl vybrat, ale za svoji volbu nesl zodpovědnost, jídlo dojedl a neplýtvalo se.
Bydlela jsem na intru, v jiné škole, měli jsme teplé večeře a už tehdy před 15 lety, se tam občas ten kus kus, tofu nebo sojové alternativy masa objevily. Jako možnost volby. Večeře jsme měli na výběr tři. Jedna byla ale ovocný balíček, to si brali ti, kteří večeři nechtěli nebo byli třeba na brigádě a nestihli by se vrátit(v jídlonosičích se to na pokoje vynášet nesmělo).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdochcekam píše:
@Nimie ona nepsala nic o kvalitních surovinách. Psala o zdravějších jídlech. A zdravé rozhodně není půlkilové maso i když není od MC Donalda ale od řezníka Poštulky.
Maso z chrupavek a zbytků kostí taky není zrovna zdravé, to je má pointa. Ale evidentně je tak strašně těžké to pochopit, a je snazší tu zbytečně vyvolávat hádku.
Mimochodem, kde jsou teda ty tvé zázračné tabulky?
A prosím nepřekrucuj. Komentovala jsem tohle „zeleninu, ovoce, 3 druhy masa, nějaké testoviny, kuskus, rýže basmati“ za 3000/2 dospělé osoby. Buď skutečně jedi velmi málo nebo do toho nepočítá obědy v práci nebo nepouz
A byla jsi to ty, kdo se tu pohoršoval nad tím, že by pstruh měl být drahý. Je to jedna z nejlevnějších ryb a je podobné drahý jako maso.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdochcekam píše:
Tomudle á teda vůbec nerozumím. Zakladatelce jsem radila jak má ušetřit a byly to naprosto logické a objektivní rady, které i já sama praktikuji a vím, že fungují. Tys poradila teda co? Ať kupuje kilo masa každý den, k tomu půl kila rejže a litr zeleniny a tím jako ušetří? Nebo jak tomu mám teda rozumět? Co lepšího a účinnějšího než já jsi jí poradila ty? Prosím o odpověď.
Kde jsi vzala kilo masa každý den? Cituj, buď tak laskavá. A proč by měla kupovat kilo masa a půl kila rýže každý den? Na kolik lidí to počítáš? Co z toho hodláš vařit? Ke zbytku už jsem se vyjadřovala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdochcekam píše:
@Nimie Jaký tabulky zas? Nepotřebuju tabulky. Používám mozek. Asi proto, že ty ses začala ofrňovat nad luštěninama a místo toho jako alternativu zdravého jídla použiješ půlkilovou flákotu s bramborama. LOL. Jestli nedokážeš uvařit nic jinýho, stačí to říct narovinu. Pstruha jsem uvedla jako příklad, že jíst ryby není drahé. A to prostě není, pokud nejsi prase a nepotřebuješ sníst pětikilový stejk z tuňáka.
Luštěniny jsou zdravé a levné. Tys mi na to oponovala že jíst denně luštěniny nikomu nemůže chutnat. Ale já neznám nikoho kdo je jí denně a ani jsem o denním pojídání luštěnin nic nepsala. Tys to prostě překroutila tak, abys měla důvod psát do opozice. Jez si co chceš, ale radu jsi žádnou zakladatelce prostě nedala a ostatní rady jsi naprosto nesmyslně připomínkovala.
Nezlob se, ale tak polovina tvého příspěvků jsou tvoje výmysly
Nikde jsem to nepsala. Ocitovat jsi mi nezvládla ani to maso každý den. Pokud kromě lží nic nemáš, tak prostě nereaguj.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdochcekam píše:
To tady doporučoval kdo?![]()
![]()
Co z toho? Jestli myslíš to maso, tak jsem navazovala na to, že boloňská pro 2 lidi vychází na 40 korun. Za tu cenu, aby to vycházelo, se jiné mleté sehnat fakt nedá. Určitě to není běžné, aby čtvrtka kvalitního hovězího stala třeba 20 korun.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
ZAKLADATELKATak já právě četla nějakou diskuzi tady, co psalo hodně rodin, že vyžijou s o hodně méně penězma než my.
Odpovědi na otázky, snad nic nezapomenu: Na výlety jezdíme, ale vlakem, auto zatím nemáme, ale rádi bychom na to ušetřili.
Mléko a pleny kupuji Babylove, takže nejsou v akci, ale jsou i tak dost levné. Nekouříme, nepijeme, nic. Jednou měsíčně si zajdeme jako rodina do restaurace, takže tam většinou těch 800 necháme. Za sladkosti atp asi tak závratná částka nebude, protože moc netláskáme, ale i tak se snažím to omezit.Těch 18tis je po splacení všech výdajů - takže nájem, telefony, školka, splátky atp. Takže 18 tis zbývá na jídlo, drogerii, oblečení a zábavu.
Já bych se asi vyprdla na kupované přesnidávky, je to drahý, udělej si do mrazáku do zásoby a skleničky kupuj třeba na ty výlety. Jinak taky roční dítě nepotřebuje UM za tisícovku měsíčně, je to zbytečné, klidně začni nahrazovat jogurty atd., uvidíš, že to bude v pohodě.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky…
tak to jsem zvědavá, co si zakladatelka veme z této diskuze…:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Saatine Zkoušelas někdy salát z fazolkových lusků? to je něco bžího - fazolky, rajčata, kousek natzové cibulky, sýr balkán olej, sůl a citron a není nic lepšího. Fazolky nakyselo tedy ne. A špenát můžu, ale nesmí být rozmixovaný, pouze v listech. t
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nimie No tak jsi mne nachytala, no. S tou bolonskou. Protože půlka pytlíku semolinových špaget je za nějakých 7, 30 deko kuřecí prsa - já hovězí nerada že je suché a nemám čas dlouho vařit - to je cca 35 korun - no jo a jsem přes. rajčata domácího chovu. a cibule a česnek též.
Podívej stručně a jasně, dá se vařit levně, zdravě a chutně. Protože když jeden den klidně spíchnu nějakou tu pečenou zeleninu s bramborem, a ta nemusí být drahá v sezoně, a další den těstoviny s pestem, tak si klidně ten třetí můžu dát flák dobrého masa. Žádný separát a kližka. To jenom ty zde budeš prostě bojovat za to, že je bud verze vařím zdravě a chutně, leč draze, protože kvalitní maso, kvalitní zelenina, kvalitné tohle a támhleto, anebo vařím levně a tudíž špatně. většina žen se však pohybuje někde mezi - vaří dobře a za rozumnou cenu. Pokud takové neznáš, je to smůla ale jsou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nimie píše:
Maso z chrupavek a zbytků kostí taky není zrovna zdravé, to je má pointa. Ale evidentně je tak strašně těžké to pochopit, a je snazší tu zbytečně vyvolávat hádku.Mimochodem, kde jsou teda ty tvé zázračné tabulky?
A prosím nepřekrucuj. Komentovala jsem tohle „zeleninu, ovoce, 3 druhy masa, nějaké testoviny, kuskus, rýže basmati“ za 3000/2 dospělé osoby. Buď skutečně jedi velmi málo nebo do toho nepočítá obědy v práci nebo nepouz
A byla jsi to ty, kdo se tu pohoršoval nad tím, že by pstruh měl být drahý. Je to jedna z nejlevnějších ryb a je podobné drahý jako maso.
Ne, byla jsi to ty, kdo se tu pohoršoval nad tím, že někdo uvedl, že ryba je levná.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nimie píše:
Ryba je hodně dráha věc, roční ani 6ti letá toho zatím skutečně moc nesní, ale počítám to aktuálně třeba na dva dospělé. Na jedno jidlo máme třeba ve dvou necelé kg masa, čtvrt kila je i pro starší dítě vcelku normální porce. Když k tomu přičtu zeleninu, tak jednoduché jídlo - maso a salát vychází rozhodně dráž než když budu dělat třeba typické české maso - knedlíky - omáčka.
Tady to máš, jen tak pro jistotu, než začneš něco vykřikovat. Jak to tvé dávkování, tak to tvrzení o ceně rybího masa. jak říkám, zkontroluj si, co kde uvádíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák píše:
@Nimie No tak jsi mne nachytala, no. S tou bolonskou. Protože půlka pytlíku semolinových špaget je za nějakých 7, 30 deko kuřecí prsa - já hovězí nerada že je suché a nemám čas dlouho vařit - to je cca 35 korun - no jo a jsem přes. rajčata domácího chovu. a cibule a česnek též.
Podívej stručně a jasně, dá se vařit levně, zdravě a chutně. Protože když jeden den klidně spíchnu nějakou tu pečenou zeleninu s bramborem, a ta nemusí být drahá v sezoně, a další den těstoviny s pestem, tak si klidně ten třetí můžu dát flák dobrého masa. Žádný separát a kližka. To jenom ty zde budeš prostě bojovat za to, že je bud verze vařím zdravě a chutně, leč draze, protože kvalitní maso, kvalitní zelenina, kvalitné tohle a támhleto, anebo vařím levně a tudíž špatně. většina žen se však pohybuje někde mezi - vaří dobře a za rozumnou cenu. Pokud takové neznáš, je to smůla ale jsou.
Náhodou, takovej guláš z kližky…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nimie píše:
No nevím, luštěniny od rána do večera jsou dost nesmysl. A pokud chce člověk vyváženou stravu, kvalitní zeleninu, uvede, maso, tak jsou to rozhodně dost drahé položky.
A zde prosím tvoje reakce na radu, že luštěniny jsou taky dobrá alternativa. tak kdo tu co překrucuje? A zatlouká?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kdochcekam píše:
Proč by měla dávat do boloňské omáčky hovězí maso když se dělá z vepřového.![]()
fakt rači opeč další flákotu. To jediné ti totiž jde.
Ideálně se dávají 2 díly hovězího a díl vepřového. Varianta čisté s vepřovým je sice historicky „spravnější“, ale jen v teorii, často se toho ani sami Italové nedrží a rozhodně je to méně zdravá varianta než s hovězím. Cenový rozdíl v tom ale není velký, ani kvalitní vepřové totiž nestojí 20 korun.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@inkakřivák píše:
Tady to máš, jen tak pro jistotu, než začneš něco vykřikovat. Jak to tvé dávkování, tak to tvrzení o ceně rybího masa. jak říkám, zkontroluj si, co kde uvádíš.
Kde je tam něco o porci pro jednoho „půl kila masa + brambory“? Kde? Označ to.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit