Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, roční dcerka má už od listopadu aftozní stomatitidu - na mandlích má afty - sotva se jich zbaví, udělají se jí další… na začátku to měly děti obě, starší syn (4 roky) se z toho dostal a afty se u něj už neobjevili… Mudr. nás upozornil, ať striktně dodržujme oddělenou hygienu a dáme pozor, aby to od sebe děti nechytly… Dnes manžel omylem dal zbytek dceřina jídla (včetně lžičky) synovi - spletl si jejich talíře
. Na internetu jsem se dočetla, že afty nakažlivé NEJSOU - tak jsem z toho jelen a nevím, jestli mám očekávat, že u syna opět propuknou nebo ne… Máte s tím nějakou zkušenost? a případně poradíte, co u takhle malého dítěte na afty zabere?? Díky moc
@iva.kar
Nepotesim vas, ale my si to doma predavame uz 4 mesice, deti i dospeli!
@iva.kar
Nyni to snad vypada, ze z toho budeme konecne venku. Posledni tri tydny denne myhu vsechny hracky, s kterymi si deti hraly, kazdy svuj rucnik a denne menim, obden prevlekam vsechny postele, denne vyvaruji zubni kartacky, po kazdem dezinfikuji vanu, kazdy samozrejme sve jidlo, pribor, piti…
@Ivanas85 no, já jsem právě v podobném koloběhu (ne teda tak striktním) už od toho listopadu - proto mě překvapilo, že jsem se na internetu na x odborných stránkách dočetla, že to přenosné není… No vytřela jsem synovi důkladně pusu silnou slivovicí (bohužel nic lepšího jsem neměla po ruce) a do krku mu stříkla na obě mandle jox - vím, že je až pro starší, ale upřímně jsem se tak vyděsila, že se to tady začne zase šířit, že mi to přišlo jako menší zlo
nezbývá než čekat… nevíte, jaká je cca inkubační doba?
No je to virové, takže za mě to tedy nakažlivé je…to že na to někdo trpí víc je způsobené nedostatkem vitamínů, hlavně B a nižší imunitou
já dávám jako prevenci Multisanostol sirup a nevím jestli je to tímto, ale pak už dcera afty neměla a ani není jinak nějak extra nemocná
vytíráš jim ty afty něčím?
Na vytírání nám napsala doktorku takovou tinkturu z alkoholu, nějakých svíravých bylinek a nějakýho místního anestetika - asi lidocainu a to je teda super, samozřejmě to pálí, když se to dá na ten aft, když je tam ten alkohol, ale krásně se to zatáhne a znecitlivý a malá se pak aspoň vyspala
@Conulka v podstatě ne, protože je mají na mandlích (jakoby na těch obloucích) a malé (rok) není možné tam sáhnout, synovi (v těch nejhorších dnech) jsem tam stříkla jox… byly oba bez teplot, normálně jedli i pili… Mudr. mi řekl, že není způsob, jak to léčit - že to mají namístech, kam se nedostanu a že pomůže jedině čas ![]()
@terinka4444 já si to právě taky myslela, ale pak nechápu, proč když do googlu zadáte, jestli jsou afty nakažlivé, tak Vám vyjede většina stránek, že nejsou… ![]()
@iva.kar ty jo ale aftosní stomatitida, když to měla malá v 10ti m, tak to měla spíš v pusince a na dásních a jazyku, ale na mandlích ne, a vůbec nejedla asi 3 dny a jeden den vypila jen asi 100ml, naštěstí další dny už jakžtakž popíjela, takže hospitalizace se nám vyhla, ale skoro celý 3dny a 3noci brečela a brečela, usnula jen vyčerpáním, strašně ji to bolelo a měla 38C - přijde mi to dost odlišné od toho co popisuješ, nemůže to být něco jiného…?
@Conulka Byli jsme s tím u Dr 2× - pokaždé koukl do krku a řekl tenhle závěr… má na mandlích bílé čepy jako na anginu, jinak v pusince nic… strašně ji to dráždí na kašel, vyloženě vlhký, vykašlává - to je údajně taky od toho… jinak vypadá (a syn, když měl taky) jako zdravé dítě - není protivná, schvácená, jí i pije naprosto všechno - včetně kyselé nakládané okurky, což je pro mě nepochopitelný…
už jsem z toho vyřízená po dvou měsících a teď tohle - jestli to malý chytne znovu, tak mě omejou
@iva.kar sorry, nechci nějak podceňovat vašeho doktora, ale to co popisuješ na afty moc nevypadá - jako bílé čepy na mandlích je úplně něco jiného…
@Conulka četla jsem to, četla už jsem asi všechno, co se toho týká ![]()
@Conulka zatím jsem nikdy neměla důvod mu nevěřit… tak nevím… jako že můžou být afty na mandlích resp. tom oblouku, to být můžou (alespoň co jsem se dočetla)…