Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
To co napíši, tak se nebude asi moc líbit. Ale hodně je to o výchově, pak je něco i v genech. Ano je to i o tom, mezi jakými dětmi se pohybuje, ale to je věc, která by neměla převálcovat dobrou výchovu.
Jinak buďte v klidu, dnešní kluci jsou také pěkný kvítkové. Do svého vzhledu kolikrát vráží větší částky, jak ty holky. Pak ještě ukradnou auto rodičům, vybourají se pod vlivem a napáchají u toho statisícové škody.
Nejstarší má teprve 15 a zatím je v naprosto pohodě. Ale ještě si dobře pamatuju, jaká jsem byla v pubertě já a byl to děs, fakt jsem byla strašná! Naštěstí rodiče byli alkoholici, tak jim to bylo fuk ![]()
Všechno jsem měla černé, dokonce i stíny na oči. Chodila jsem neskutečně zmalovaná a myslela jsem si, jak nejsem krásná. Kouřila jsem jen kvůli tomu, že se to nemá a že to klukům vadí. Každý měsíc jsem chodila s někým jiným a vůbec revolta jako hrom ve všem. Experimenty s účesem ( i zelené vlasy jsem měla), s alkoholem, s prášky, chození za školu, atd. No pěkně trapná jsem byla, ale dospěla jsem
. Nekouřím už dávno, alkohol piju pouze příležitostně, líčím se pouze decentně a oblékám se taky přiměřeně. Jo a chlapy taky už dávno nestřídám. Ale občas, když si na to vzpomenu, tak se za sebe neskutečně stydím ![]()
Naše puberťačka momentálně čeká, až jí přijde paní učitelka na klavír a zpěv. Chodí každý pátek. My popsané problémy nemáme. Jasně umí držkovat. Mít připomínky.
Maluje se, holí se, líbí se jí kluci. Nehty si taky dělá. Tohle vůbec neřeším. Přijde mi normální, že se chce nějak krášlit. Plní si školní povinnosti. Plní si přípravu. Pomáhá doma. Pubertu má. Ale je to ok. Vidím v ní něco svého. V jejím věku jsem se furt smála a válela se smíchy po zemi. Tohle zdědila. Tento týden mi povídala, že jednoho učitele viděla po delší době, že se smál. Měla prezentovat svoji vypracovanou práci. Napřed se smála část třídy. Učitel prý cukal jen koutky. Pak to nevydržel a smál se taky. Takže u nás se projevuje dcery puberta takhle. Má výbuchy smíchu.
Syn do puberty jde. Tam to bude nejspíš horší. On má jinou povahu. Ta se do průběhu puberty promítne. Snad to taky přežijeme
.
@Anonymní píše:
Ahoj,
Mam doma jednu pubertandu. Je ji 16.
A přijde si doma jak v hororu.
Syna mam jeste maličkého, ale co tak v okoli vidim a slyším. Tak kluci jsou v puberte uz snazší.. samozrejme je to kus od kusu.
Ale tak jak se chovali vaše princeznicky v puberte?.
Ja šilim doma. Extremos.
Jeste je draha. Koupila si nejake smetaky na rasy a ja se lekla
.
Pak ma hodne makeupu a od makeupu ma opatlene stěny v pokoji.
Chce chodit na nehty.. Furf chce neco noveho na sebe. Po skole by nejradsi chodila jen na kafe s holkami.
Se mnou nemluví, jsem trapka.
Je hubata (uz od me schytala facaka), tak si dava pozor.Preci jen bych rada si zachovala anonymitu.
No já třeba jsem v pubertě byla naprosto otřesná a mamce jsem tehdy dělala strašný zla. Dnešní doba je všeobecně ještě horší než byla ta naše. Moje segrá byla šílená už od deseti let a pořád jen říkala Já mám pubertu, tak si zvykejte
. Brácha byl uplně v pohodě a defacto o něm člověk ani nevěděl. Ale určitě bych to nějak nerozdělovala. Někdy se můžš postavit na hlavu, ale tomu děcku to musí dojít „až dospěje“… ![]()
Nedivím se, že si chceš zachovat anonymitu, když mlátíš své děti
![]()
@Sisika9 hele, dcera puberťačka také chytla jednu od manžela. Ale měla hysterický záchvat a přestávala dýchat, takže to bylo více než na místě…
Jinak moje šestnáctiletá se maluje přiměřeně. Oblečení rády nakupujeme obě, zrovna zítra se chystáme na velký výlet do obchodů - jsou Dny Marianne. Ano, občas je opravdu umění se udržet a jednu tomu dítěti nestřelit. Já se teda držím, ale občas se chytneme slovně a to je pak slušná itálie. Celkově se to u nás ale pomalu lepší. Druhé dítě je syn a také jsem zvědavá, jak se to projeví u něj. On je hodně po manželovi a tíhne k PC hrám.
Moje mamka říká, že u mě snad pubertu ani nepostřehla. ![]()
I já si myslím, že jsem měla pubertu mírnou. Doma žádné hádky, na všem jsme se vždycky domluvili a vše v pohodě.
No, říká se to ![]()
a ono, přece jen u žen víc pracují hormony
kluk byl v naprostým klidu, naprostým
dcery vlastně taky dobrý, nemohu si stěžovat, jedna měla tendence být „nejchytřejší“ a ráda se dohadovala o blbostech…ale nic hroznýho, cca rok a pak jí to přešlo
druhá občas převrací oči nebo odsekává „nech měěě“, ale taky žádná hrůza, to to maj lidi horší…nicméně proti klukovi a jeho ledovýmu klidu je řekněme u holek občas…„neklid“
Jedna střelená, lepší, než jedna těhotná.
@Sisika9 píše:
Nedivím se, že si chceš zachovat anonymitu, když mlátíš své děti![]()
![]()
Mám jen dceru (15), tak to nemůžu porovnat. Co umím porovnat je to, jaká jsem byla já. Byla jsem zlaté dítě
.
Dcera už je teď taky celkem v pohodě. Nejhorší to bylo ve 13 přes covid. Všechna ta omezení + hormonální smršť k tomu.
Z toho co popisuješ: zdi má taky zapatlané od šminek - už 2 roky, ale ještě to malovat nechci, pro jistotu.
Vlasy má obarvené ze špinavé blond na černo.
Líčí se přiměřeně, jenom řasenku a trochu korektoru.
S klukama taky klid, na rozdíl od toho pekelného období ve 13, kdy si myslela, že kdo s nikým nechodí, tak v podstatě nežije.
Taky už nekrade peníze a nechce bundu za 5 táců.
Ale zase pro změnu chodí do školy v teplácích a černé mikině a bundu bere jenom do mrazu, nebo když prší jako dnes.
Ale roste z ní bezva ženská ![]()
To co popisuješ mi nepřipadá jako hrozná puberta, drzá je možná proto ze ji buzerujes.. když vzpomenu na sebe v 16, mladí v blaznivych 90letech, co mě zajímalo, diskotéky, kluci, kamarádky, šminky, oblečení. Starší dcera už má pubertu za sebou a nic zvláštního se nedělo, občas blbé nálady, ale mi máme kamarádský vztah takže vsechno v pohodě. Manželův syn už pubertě taky odrůstá, žádné problémy s nim nebyly. Jen to, ze je letnoch kterého nic nezajímá, to bych řekla, ze je puberta dnešních kluků. Rozdíl je v tom ze o holku se rodič víc boji když třeba někam večer vyrazí, kluka ještě postrcí, jen jdi, hlavně když nesedíš doma ![]()
Puberta mýho nejstaršího syna byla tak strašná, že mi pak všechny jeho mladší sestry přišly jako hodné a pokorné ovečky. Výborně se učily, nikde bez dovolení netrajdaly, s návykovýma latkama nijak přehnaně neexperimentovaly a ty občasný ksichty a odmluvy mi přišly zábavný.
@evi3 píše:
@Betty MacDonald ty následující puberty už byly za odměnu
Jo, taktak ![]()
Ahoj,
.
.
.
.
. Koupila si nejake smetaky na rasy a ja se lekla
.
Mam doma jednu pubertandu. Je ji 16.
A přijde si doma jak v hororu
Syna mam jeste maličkého, ale co tak v okoli vidim a slyším. Tak kluci jsou v puberte uz snazší.. samozrejme je to kus od kusu
Ale tak jak se chovali vaše princeznicky v puberte?
Ja šilim doma. Extremos
Jeste je draha
Pak ma hodne makeupu a od makeupu ma opatlene stěny v pokoji.
Chce chodit na nehty.. Furf chce neco noveho na sebe. Po skole by nejradsi chodila jen na kafe s holkami.
Se mnou nemluví, jsem trapka.
Je hubata (uz od me schytala facaka), tak si dava pozor.
Preci jen bych rada si zachovala anonymitu.