Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím vás matky. Napíšu vám naší rodinou situaci, která už je pro mě dál neúnosná a nevím si rady. Žiju s manželem a dvěmi dětmi. Dcera 12 let a syn 5. Od malinka se jim snažím vařit zdravě, dávat jim to co potřebuji. Nejsem žádná semetrika ale můj názor je ten že dcera jí prostě hrozně. A já mám strach aby neměla nadváhu a zdravotní problémy. Ve škole chodí na obědy, ale i tak doma každý den je teplé jídlo. Co mě ale vadí je že se cpe sladkostmi sladkou limonádou a ostatními hnusy. Není přece normální aby snědla jídlo a šla se dojíst bramburkama, nebo čokoládou atd. A tady je zakopaný pes. Já to domu nekupuji v tak velikem množství ale má kapesné a kupuje si vše sama. Pak jen najdu různé poschovavane obaly. Čekala jsem tady podporu od manžela a několikrát jsme to řešili domlouvali se ale manžel se k tomu staví tak že ji přece nebude zakazovat jídlo. Já nemám nic proti tomu že si dá něco malého sem tam, ale přece nejde aby ti bylo každý den a v tak velikem množství. Nehledě na to že už i ten malý kluk vyžaduje sladkosti víc než dřív. Má někdo radu nebo zkušenost?
Jedna sladkost za den + jedno sladké pití za den. Takové je pravidlo u nás. Máš hlad/chuť na další? Ovoce/žvýkačka.
Kdyby to pred tebou nemusela schovalat, treba by pak narychlo nesplacala celej balicek bramburku naraz
vim o cem mluvim. Pritel me nekdy (samozrejme spis z legrace) vecer peskuje, ze uz zase zeru cokoladu. No jak to resim? Mam ji v kapse a potaji ji pak splacam celou.
Myslim, ze jsi na nejlepsi ceste vypestovat ji poruchu prijmu potravy a budes za to moci ty. Zamysli se, co ji delas.
Pokud ji normalni zdrave jidlo, tak nevidim problem. Horsi by bylo kdyby to jedla misto obeda. Ale tak se zkus domluvit na zdravejsich alternativach, ktere budes kupovat ty aby byly doma a nemusela utracet kapesne. Orisky v cokolade nebo tak.
A já se bála co to bude
dcera je dost velká na to aby se rozhodla, co bude jist a co ne. Za zadkem ji nebudeš stát věčně a ona jednou dozraje, odstěhuje se a bude se ládovat čím bude chtít. Je to její věc, popřípadě její boj pokud bude mít nadváhu. ![]()
V tomhle věku, když má kapesné a může si to koupit potají, nemá cenu jí to zakazovat. Jediné co můžeš je jí to vysvětlit. Ale nejdřív si najdi nějaké informace a nejlépe i nějaký návod, jak s dětmi mluvit o možné obezitě a problémech s nadváhou a co to může mít za důsledky. Ale opravdu si dej pozor na formu, jak to podáš ať neuděláš víc škody než užitku.
A nosí si do školy i svačiny? Naše maminka se bála, že budeme tlustí jako ona, tak nám preventivně nedělala svačiny, abychom se nepřejídali. Vedlo to k tomu, že jsem měla hlad, a po obědě cestou ze školy jsem šla rovnou do cukrárny… no a byla jsem tlustá.
Zakazane ovoce nejvic chutna. Ja dceri sladke a nezdrave nezakazuji. Vi kde to je. Jedine kdy to ma zakazane je vecer. A jak k tomu ma neomezeny pristup, tak si na to kolikrat ani nevzpomene.
@hani28 píše:
Pokud ji normalni zdrave jidlo, tak nevidim problem. Horsi by bylo kdyby to jedla misto obeda. Ale tak se zkus domluvit na zdravejsich alternativach, ktere budes kupovat ty aby byly doma a nemusela utracet kapesne. Orisky v cokolade nebo tak.
Tohle je skvělej nápad.
Budeš mít kontrolu nad tím, co ze sladkého jí, a navíc se ze sladkého stane míň zakázané ovoce, když je doma normálně přístupné. Holka po tom ráda sáhne, když nebude muset utrácet své kapesné. Jen mě tedy moc nenapadají zdravé alternativy?
Oříšky, sušené ovoce jsou bezva, ale taky dost tučné/kalorické (lepší než čoko ale bezesporu). Možná nějaké vodové zmrzliny v mrazáku?
Tohle je vážně super nápad, možná pomůže i nám dospělým sladkůstkářům.
![]()
Chudák dcera. Kdybys vařila normálně, jedli jst3 si hnízdění doma normálně a nedělala jsi zákazy a neřešila stravu, tak by se nemusela stravovat tajně.
Chudák dcera. Zamysli se hlavně nad sebou. Ty jsi ten velký problém.
Tvůj chlap má rozum.
U nás tyhle věci nezakazujeme. Sladkost si může dát každý den. Brambůrky sem tam. A vždy, když sní normální jídlo. Nevidím v tom problém.
A proč se musí po jídle ještě dojidat? Nemá hlad? Raději bych ji vyloženě po jídle tu sladkost dopřála, než aby se cpala tajně.
Co bych se snažila hlavně odbourat, je sladké pití. To je hnus. Barevná voda se spoustou cukru.
Příspěvek upraven 14.04.23 v 06:35
Hele, vim, ze to v hloubi duse myslis dobre, ale ona (navic pro holku a v tomhle veku) staci parkrat v dobrem prohozena poznamka o vaze/tloustce a mas zadelano na problem klidne na cely zivot. Takhle plizive muze prijit PPP.
Dej si na to bacha, nejspis uz tam nejaky problem zacal, ji pred tebou tajne.
V tomto věku není nijak moc šance to dceři zakázat. I když budete s mužem jednotní. Nepomůže nic. Když bude mít peníze, koupí si cokoliv a jíst to bude dál tajně. Když jí seberete kapesné, pomůže si jinak. Já si třeba do půllitrového hrnku odsypávala cukr a granko (tak, aby to naši nepoznali) a jedla to v noci, kdy jsem věděla, že mě nikdo nenačapá. Kdybych měla přístup k čokoládě po jídle, nebudu si kazit zuby po nocích. Já vím, že bys chtěla, aby dcera jedla zdravě. I tvůj muž by to chtěl. Ale není způsob, jak to udělat direktivně tak, aby to mezi vás a dceru nevrazilo klín. Jediná možnost je s ní o tom mluvit, nabídnout alternativy. Dát po jídle do misky kostičky kvalitní čokolády nebo nalámanou müsli tyčinku, sušené ovoce. Třeba až si do té misky párkrát hrábne, tak už pak nebude mít takovou chuť na sladké. Přesvědčení, že do sebe nebude cpát sladkosti při první příležitosti, musí vyjít z ní. Možná by pomohlo zjistit, co by si z toho kapesného jednou chtěla koupit a nějak ji motivovat v šetření. Protože kdyby si chtěla třeba koupit nový mobil, tak ví, že na něj bude šetřit mnoho let a raději si koupí mlsky. Kdyby věděla, že jí stačí ušetřit půlku, tak by si ty peníze víc hlídala…Nevím, jestli je něco, po čem touží…