Syn nechce nosit brýle

7.4.23 08:19

Syn nechce nosit bryle

Zdravím všechny, když jsem byla malá, odmítala jsem nosit brýle. Na 1. stupni jsem si je ještě občas vzala, ale od 5. třídy naprostý zásek. Byla jsem do té doby jednickarka a pak jsem si nechávala dávat blbé známky jen z toho důvodu, že jsem prostě neviděla na tabuli.. a syn to má po mně. Ale já pak začala nosit v 7. třídě čočky a problém vyřešen, ale on je v 1. a pořád samy jedničky a teď mi přinesl první trojku, protože neviděl na tabuli.
Při představě, že to bude mít taky tak a bude považovan celou zakladku za hloupého jen proto, že bude umanutej, ty jo, je mi z toho špatně.. úplně se mi vrací vzpomínky a jsem zoufalá.

Přitom se na ně docela těšil, občas si je i vzal doma na televizi, ale teď odmítá.

Nevím, zda to řešit s učitelkou, vím, že jsou schopné mu kvůli tomu udělat docela peklo..

Máte někdo taky takové dítě? Co pomohlo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21783
7.4.23 08:24

Nos brýle i ty. počítám, že nyní máš kontaktní čočky. dcera má brýle od školky a nikdy s nimi problém neměla. mám je já i manžel. na druhém stupni pořád škemrala o kontaktní čočky, ale s doktorkou jsme jí to vymluvili. v takto nízkém věku to pro oko vhodné není. Teď je na střední a s brýlemi problém nemá. U vás bych ještě zkusila třeba jiný druh brýlí. třeba se ty stávající synovi nelíbí. I když toto bývá spíš specifikem u holek. A je dost dobře možné, že se synovi ve škole někdo posmívá. Takže s třídní učitelkou bych to určitě probrala taky. Ty máš evidentně z nošení brýlí trauma a vědomě či nevědomě to na dítě přenášíš…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3936
7.4.23 08:28

Řekla bych učitelce, že syn má nosit brýle. Když mu ona řekne, Pepíčku, nandej si bryle, tak ji asi poslechne, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6889
7.4.23 08:40

My měli problém s okluzorem. Nechtěl ho do školy děcka se mu smáli. Musela jsem mu vysvětlit, že jim má říct proč ho má. Jinak oba kluci s brýlemi bez problémů. Každej ma jinou vadu a oběma se to zlepšuje. Upřímně známky no blbý, ale podělany oko je horší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2595
7.4.23 08:45
@Platanka píše: Řekla bych učitelce, že syn má nosit brýle. Když mu ona řekne, Pepíčku, nandej si bryle, tak ji asi poslechne, ne?

Jestli zakladatelka nepovažuje za to peklo právě to, že ho na brýle bude učitelka před třídou upozorňovat a on se za ně stydí.
Tohle je blbé, no. Dcera má brýle asi od dvou let, takže je neřeší a všichni jsou na ně zvyklí. Ale když dostane nové, taky nesnáší, že na to lidé upozorňují. On evidentně nevidí tak špatně, aby si je bral sám a dobrovolně. Znám takové děti, co ve škole brýle uklízely a učitel to těžko uhlídá. Řešení by asi bylo, aby seděl v první lavici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.4.23 08:55
@Margherita.bianca píše:
Zdravím všechny, když jsem byla malá, odmítala jsem nosit brýle. Na 1. stupni jsem si je ještě občas vzala, ale od 5. třídy naprostý zásek. Byla jsem do té doby jednickarka a pak jsem si nechávala dávat blbé známky jen z toho důvodu, že jsem prostě neviděla na tabuli.. a syn to má po mně. Ale já pak začala nosit v 7. třídě čočky a problém vyřešen, ale on je v 1. a pořád samy jedničky a teď mi přinesl první trojku, protože neviděl na tabuli.
Při představě, že to bude mít taky tak a bude považovan celou zakladku za hloupého jen proto, že bude umanutej, ty jo, je mi z toho špatně.. úplně se mi vrací vzpomínky a jsem zoufalá.

Přitom se na ně docela těšil, občas si je i vzal doma na televizi, ale teď odmítá.

Nevím, zda to řešit s učitelkou, vím, že jsou schopné mu kvůli tomu udělat docela peklo..

Máte někdo taky takové dítě? Co pomohlo?

Když neposlechne tebe, tak učitelku už vůbec ne a děti by se mu mohli začít smát, že něco takového mu musí učitelka připomínat.
Ať si sedne do přední lavice, mohlo by to pomoc.
Semnou měli rodiče stejný boj a neudělali nic.
V 9 třídě jsem brýle nenosila, začala jsem je nosit až na střední a to jsem si je nasadila před vyučováním a po vyučování zase sundala.
Od té doby je nenosím vůbec ani čočky. Brýle pouze na řízení auta. Mám 3 dioptrie, krom malých písmenek, které jsou ode mě 3 m :mrgreen: vidím.
Brýle mám ustálené na 2 dioptrii, přes které vidím a není důvod zvedat skla, když přes ně vidím - slova očního doktora

• Citovat
  • Upravit
849
7.4.23 09:03

No, asi bych nějak motivovala, protože namáhání m může být i více unaven. Dcera se taky bránila, ale doktorka ji to jasně vysvětlila, navíc i optik, který jí řekl, že by takového chodce nechtěl potkat jako řidič. Teď už je na střední, přes vyučování má čočky, pak brýle, o víkendu jen brýle. Ale na základce měla jen brýle. My rodiče brýle máme, resp. manžel je po operaci a teď už nemá. Mě dotváří image, cítím se s nimi dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65674
7.4.23 09:07
@Anonymní píše:
Když neposlechne tebe, tak učitelku už vůbec ne a děti by se mu mohli začít smát, že něco takového mu musí učitelka připomínat.
Ať si sedne do přední lavice, mohlo by to pomoc.
Semnou měli rodiče stejný boj a neudělali nic.
V 9 třídě jsem brýle nenosila, začala jsem je nosit až na střední a to jsem si je nasadila před vyučováním a po vyučování zase sundala.
Od té doby je nenosím vůbec ani čočky. Brýle pouze na řízení auta. Mám 3 dioptrie, krom malých písmenek, které jsou ode mě 3 m :mrgreen: vidím.
Brýle mám ustálené na 2 dioptrii, přes které vidím a není důvod zvedat skla, když přes ně vidím - slova očního doktora

my jsme běžně připomínali, aby si dítko vytáhlo brýle. Mělo to jen na tabuli, tak často zapomínalo a bylo vidět, jak mžourá. A nikoho nenapadlo se smát. A to už byla nejméně čtyřka, možná pětka. Žádní prvnáčci. Brýle jsou v dnešní době dost rozšířené, děcka to fakt neřeší

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8980
7.4.23 09:09

Nos brýle taky, nebo nemá třeba nějakého oblíbeného strýčka, herce, souseda, kamaráda… co brýle taky má? Na ty malý děti nejlíp působí vzor, oni ještě nepochopí ty zdravotní důvody a už vůbec nedomysli důsledky. A hlavně brýle prostě nejsou věc, o které se diskutuje. Řadím to do kategorie čištění zubů, rozhlednuti před přechodem, chození do školy, dieta ze zdravotnich důvodů.. decko to musí dělat, i když nechce. Prostě musí, hotovo. Takže pokud to nejde dobrovolně, s pozitivní motivaci, klidně i systémem odměn… tak to holt půjde příkazem a s kontrolou. Prvňák snad rodiče poslechne, ne? Vysvětlit, namotivovat, byt ťuťu ňuňu, nasadit brýle a dal nediskutovat. Večer pochválit. Učitelce říct, že má mít brýle. A ať ti třeba napíše, jeslti je měl. Nebo ať mu to připomene, ale ne před třídou. Prostě snažit se na to jít po dobrým, ale dítě musí vědět, že není na výběr, není to nic, co by si samo mohlo rozhodnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.23 09:11
@nozu píše:
Nos brýle i ty. počítám, že nyní máš kontaktní čočky. dcera má brýle od školky a nikdy s nimi problém neměla. mám je já i manžel. na druhém stupni pořád škemrala o kontaktní čočky, ale s doktorkou jsme jí to vymluvili. v takto nízkém věku to pro oko vhodné není. Teď je na střední a s brýlemi problém nemá. U vás bych ještě zkusila třeba jiný druh brýlí. třeba se ty stávající synovi nelíbí. I když toto bývá spíš specifikem u holek. A je dost dobře možné, že se synovi ve škole někdo posmívá. Takže s třídní učitelkou bych to určitě probrala taky. Ty máš evidentně z nošení brýlí trauma a vědomě či nevědomě to na dítě přenášíš…

Nemám, jako dospělá jsem šla na operaci, měla jsem nakonec 12 D, strašný, teď mám 100% vidění.

Myslim, že by to ani nemohlo, kdybych je nosila já. Můj tatínek je měl, taky si ve škole nechal dávat špatné známky 🙂, ale jako dospěly je má pořád a na mě to nemělo vliv. Sestra synovi závidí, že ona by je nosila hned 😀, no, to známe, když pak člověk musí, je to jinak..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.23 09:12
@vokishka píše:
my jsme běžně připomínali, aby si dítko vytáhlo brýle. Mělo to jen na tabuli, tak často zapomínalo a bylo vidět, jak mžourá. A nikoho nenapadlo se smát. A to už byla nejméně čtyřka, možná pětka. Žádní prvnáčci. Brýle jsou v dnešní době dost rozšířené, děcka to fakt neřeší

Taky si myslím. Dřív to bylo výjimečně, teď je má hodně dětí. Syn je tvrdohlavý ve všem, bude to dřina 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2332
7.4.23 09:16

Syn je ve druhé, má brýle i okluzor a prostě musí. O tom se s dítětem vůbec nediskutuje. On je nosí sice už od 3 let bez problémů. Ve škole taky zkoušel, že si folii sundá, protože se mu jeden spolužák posmival. Ale proste musí. Popros učitelku, ať mu to připomene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.23 09:17
@mokkk píše:
Jestli zakladatelka nepovažuje za to peklo právě to, že ho na brýle bude učitelka před třídou upozorňovat a on se za ně stydí.
Tohle je blbé, no. Dcera má brýle asi od dvou let, takže je neřeší a všichni jsou na ně zvyklí. Ale když dostane nové, taky nesnáší, že na to lidé upozorňují. On evidentně nevidí tak špatně, aby si je bral sám a dobrovolně. Znám takové děti, co ve škole brýle uklízely a učitel to těžko uhlídá. Řešení by asi bylo, aby seděl v první lavici.

Jo, jestli bude mít odteď špatný známky, budu muset říct učitelce, aby ho přesadila, no.., a snad se mu to nebude prudce zhoršovat. Jedna dcera mu je závidí, druhá rozcvicila krátkozrakost oční gymnastikou, ale on je lempl i na to..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.4.23 09:18
@Platanka píše: Řekla bych učitelce, že syn má nosit brýle. Když mu ona řekne, Pepíčku, nandej si bryle, tak ji asi poslechne, ne?

Haha, já jsem kdysi prostě řekla Ne 😀

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2332
7.4.23 09:23
@Margherita.bianca píše:
Haha, já jsem kdysi prostě řekla Ne 😀

V první třídě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit