Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Curabitur vitae diam non enim vestibulum interdum. Aenean placerat. Maecenas libero. Pellentesque pretium lectus id turpis. In enim a arcu imperdiet malesuada. Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos hymenaeos. Nullam eget nisl. Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet ut et voluptates repudiandae sint et molestiae non recusandae. Integer pellentesque quam vel velit.
Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem eum fugiat quo voluptas nulla pariatur? Suspendisse nisl. Aliquam erat volutpat. Duis sapien nunc, commodo et, interdum suscipit, sollicitudin et, dolor. Integer vulputate sem a nibh rutrum consequat. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Mauris elementum mauris vitae tortor. Phasellus rhoncus. Curabitur bibendum justo non orci. Nam sed tellus id magna elementum tincidunt. Maecenas libero. Mauris dolor felis, sagittis at, luctus sed, aliquam non, tellus. Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.
Mauris metus. Nullam sit amet magna in magna gravida vehicula. Donec quis nibh at felis congue commodo. Nulla non arcu lacinia neque faucibus fringilla. Proin pede metus, vulputate nec, fermentum fringilla, vehicula vitae, justo. Nam libero tempore, cum soluta nobis est eligendi optio cumque nihil impedit quo minus id quod maxime placeat facere possimus, omnis voluptas assumenda est, omnis dolor repellendus. Fusce wisi. Sed elit dui, pellentesque a, faucibus vel, interdum nec, diam. Phasellus et lorem id felis nonummy placerat. Fusce aliquam vestibulum ipsum. Fusce suscipit libero eget elit.
Příspěvek upraven 13.09.23 v 11:42
Zachovala bych co nejcastejsi styk s matkou dcery. Tzn. pristehovala bych se blize k ni.
Nikdo pro tvou dceru neni dulezitejsi nez jeji matka.
@VitaminC píše:
Zachovala bych co nejcastejsi styk s matkou dcery. Tzn. pristehovala bych se blize k ni.
Nikdo pro tvou dceru neni dulezitejsi nez jeji matka.
no - v případě psychiatrické diagnózy nelze odpovědět takhle kategoricky,
máme příklad v širší rodině
A proč se s bratrem nevídáte, přestože bydlíte takový kousek od sebe? Proč chceš prohlubovat tyhle vztahy, které asi nejsou zrovna ideální? V čem konkrétně by to mělo pomoci tobě a dceři? Osobně bych se přestěhovala blíž k matce.
@patrik.helssner Pokud byste se přestěhovali blíž matce, jak daleko budete od rodiny bratra?
Pokud byste se přestěhovali k bratrovi, jsou schopni respektovat matku i s její diagnózou, nevměšovat se do vaší rodiny, neovlivňoval dítě apod?
@patrik.helssner píše:
Hezky den,už jsem tento problém řešil se spoustou lidí, ale každý názor je pro mě cenný a proto se chci zeptat i zde. Máme pětiletou holčičku. Manželka je psychický nemocná. Před rokem jsem musel s malou od manželky odejít protože opakovaně dostala psychózu a bylo to tak neúnosné i pro mě, že jsem musel s malou utéct. Přestěhoval jsem se do jiného města blíže k rodině. Manželka asi cca 7 měsíců byla na psychiatrii, kde dostala diagnózu reziduální schizofrenie. Nyní bydlí ve stejném městě jako já u svého otce. Jsme od sebe vzdálení cca 20 minut autem. Malá chodí do školky v místě kde bydlím já. Já aktuálně řeším nové bydlení protože bydlíme v provizorním řešení. Kontakt mezi mamkou a malou udržují. Dcera má maminku ráda.S manželkou už spolu bydlet nebudeme. Momentálně mám na výběr. Přestěhovat se s malou blíže k mamce, aby byla v docházkové vzdálenosti a mamka se tak případně mohla nějak angažovat. Nebo mám možnost se přestěhovat do stejného domu, ve kterém bydlí můj bratr s rodinou, který má tři děti.Jelikož tam bydlí dlouho mají v daném místě i nějaké zázemí, známe atd. Osobně bych raději do jiné část města protože ta část, ve které jsme mi prostě nějak nesedí a necítím se tady nějak v pohodě. Pro mě ale důležitou otázkou je co je lepší pro dceru? Pokud bych se stěhoval blíže k mamce, tak pravděpodobně zůstane ve školce ve které je teď a školu by začala už v jiném místě. Nedokážu ale odhadnou jak bude fungovat žena do budoucna. Jaké budou potřeby dcery do budoucna atd. Nedokážu ani přesně odhadnou jak to bude fungovat pokud žena bude navštěvovat dceru. Jestli zbytečně nebudou vznikat nějaké konflikty mezi ženou a mou rodinou a dcera bude toho součásti. Co byste udělali vy pokud byste chtěli udělat to nejlepší pro dceru? Je fakt, že teď jsme od místa kde bydli můj bratr vzdáleny asi cca 500m a pokud bychom se neviděli ve školce, tak se snad vidíme jednou za měsíc. Možná by přesun do stejného domu ve kterém bydlí bratr toto vyřešil, ale těžko říct. Mají svých starosti dost.Je to těžké rozhodnuti a pomůže mi každý názor. Děkuji.
Společné bydlení málokdy dělá dobrotu, proč by bylo pro vás dobré bydlet vedle bratra? který má svých starostí dost a jak píšeš, ani teď, když jste od sebe 500m se moc nevídáte?
na druhé misce vah je vztah maminka -dcera, který zatím funguje a malá má maminku ráda
to by pro mě bylo prioritní
Přestěhovala bych se blíž k matce.
Pokud na vás bratr nemá čas a bydlí tak blízko, tak nevím co by tomu pomohlo když by jste bydleli ve stejným domě, jako že se mimo školku potkáte ještě i na chodbě?
Se sestrou od sebe bydlíme 30 km a taky se třeba vidime 1-2× za měsíc, ale jsme často v kontaktu přes messenger. Každá máme svou rodinu, svůj život ![]()
Takže by ses přestěhoval o cca 500m dál než bydlíš teď, nebo blíž k matce? Jako jestli se nevidíte s bratrem kvůli 500m, tak to stěhování na tu stranu asi moc nepomůže
a zase 20 min cestování taky není žádná hrůza. Je to ve stejném městě?
Chápu, že se ti těžko rozhoduje. Bratr teda bydlí v bytovém domě nebo byste se nějak stěhovali do rodinného domu? Osobně si myslím, že velmi důležití jsou pro dítě kamarádi/společnost dětí - je to odreagování, tvoření vztahů, utváření sebehodnoty, jistota spřízněných duší.
S matkou dcera zažila nějaké nepěkné příhody? Zkusila bych asi i nějakou poradnu pro rodinu, tohle není lehké a nebude asi na dlouho. Lidé s psychózami mohou mít problém i když jsou zaléčení, stává se, že pak léčbu i vysadí a je to pak psycho. Co znám schizofreniky, jsou s nimi problémy celý život, nedá se moc na ně spolehnout. Ale třeba je tvá žena výjimka, je nefér to vzdávat předem. Každopádně přeju ať to dopadne co nejlíp.
@safina píše:
Chápu, že se ti těžko rozhoduje. Bratr teda bydlí v bytovém domě nebo byste se nějak stěhovali do rodinného domu? Osobně si myslím, že velmi důležití jsou pro dítě kamarádi/společnost dětí - je to odreagování, tvoření vztahů, utváření sebehodnoty, jistota spřízněných duší.
S matkou dcera zažila nějaké nepěkné příhody? Zkusila bych asi i nějakou poradnu pro rodinu, tohle není lehké a nebude asi na dlouho. Lidé s psychózami mohou mít problém i když jsou zaléčení, stává se, že pak léčbu i vysadí a je to pak psycho. Co znám schizofreniky, jsou s nimi problémy celý život, nedá se moc na ně spolehnout. Ale třeba je tvá žena výjimka, je nefér to vzdávat předem. Každopádně přeju ať to dopadne co nejlíp.
reziduální schizofrenie se nedá moc léčit, respektive léčba není moc úspěšná
@stinga píše:
no - v případě psychiatrické diagnózy nelze odpovědět takhle kategoricky,
máme příklad v širší rodině
Tak doufejme, že je zaléčená. Myslím, že oběma prospěje se spíš vídat než nevídat. Pokud to je jen trochu možné.
Trochu nechápu to s bratrem. Spíš bych řešila kontakty dcery s matkou. Ale oceňuju tvou snahu, nemáš to lehký.
@Russet píše:
Tak doufejme, že je zaléčená. Myslím, že oběma prospěje se spíš vídat než nevídat. Pokud to je jen trochu možné.
Taky myslím. I když samozřejmě pod dohledem.
@patrik.helssner Pro dceru je důležitější kontakt s matkou než s tvým bratrem. Do teď bratr ve vašem životě nehral zadnou důležitou roli, takže bych jako prioritu řešila co je nejlepší pro dceru, ne tvůj vztah s bratrem.
Nejak to nechapu, „mamku“ myslis svou matku nebo mamu dcery, tedy tvoji (byvalou) zenu…?
Od bratra ted bydlite 500 m, ale povazoval bys to za zmenu ctvrti…? A zmenu pro dceru?
Trochu se ztracim.