Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobry den, mam dotaz ohledne separacni uzkosti u dcery (3.5 let). Chodi do skolky uz pres pulrok, chodivaly jsme na zacatku pred nastupem na takovou ‚otukavacku‘ do skolky, aby si tam postupne zvykala, vse se zdalo byt super, tesila se, milovala skolku, az na obcasnou slzicku, vzdy jsme ji ujistili, ze ji vyzvedneme a namotivovali, ze pak pujdeme do parku, vyzvednu ji s nasim psem atd, az do poslednich dni, kdy opravdu hystericky breci, tiskne se ke mne, ani jeji oblibena pani ucitelka nepomaha, spat tam nechce a vylozene, kdyz pro ni prijdu, vidim na ni ulevu, ze uz jsem tam, opet place, chce domu, ale pak je jak slunicko.. Muze to mit spojitost s mym tehotenstvim? Jsem ve 4. mesici. Dceru pripravujeme, ze bude mit sestricku, ale zadne a ted budes velka segra, tak se podle toho chovej nebo tyhle tlaky, ale spis, ze kdyz bude chtit, muze pomahat, muze miminku koupit i darecek, hracku do porodnice a dalsi. Chce byt i porad u mne, denne me furt pusinkuje, mazli, stale mi rika, jestli jsme kamaradky, ze me miluje. Trapi me to z toho duvodu, protoze skolka je skvela, deti ji maji rady, dcera je sice dost velky solista, moc se nekamaradi, ale deti ji i tak berou, coz je fajn.
Vim, ze tohle se stava, kdyz prijde sourozenec, deti dokazou obratit a z pohodaru byt uzlicky nervu, coz je ted aktualne u nas. Je mi to lito i vuci ni, ze tak place.
Mate s tim nektera zkusenost? Budu rada za odezvu.
Hezky den.
Nechavala bych ji doma, jak bude potrebovat.
Aby se ze skolky stala zabava na pohrani a ne povinnost, ze musi.
Jsi/budes doma, tak proc ji odstrkovat.
To zase přejde. To jsou takový období. Oni to zkouší. Nepovolovala bych. Ale jestli ji můžeš brát po O tak bych ji klidně brávala denně po O. Ale do školky bych ji dávala.
@JancaS84 tak jsem to mela v planu. Myslim, ze uplne ji nechavat doma je nesmysl, ted mi psala pani ucitelka sms, ze mala uplne super.
@Katerinakaterina.k. píše:
@JancaS84 tak jsem to mela v planu. Myslim, ze uplne ji nechavat doma je nesmysl, ted mi psala pani ucitelka sms, ze mala uplne super.
Oni jsou potvůrky a zkouší to. Mě šla jeden den dcera do školky v ponozkach, tričku a legynach. Bylo zrovna po dešti, začátek září. Nechtěla se oblikat, že tam nejde. Tak jsem ji řekla že prostě jde a šly jsme. U brány se uklidnila, obula a v pohodě. Víckrát už to nezkusila. Když bych ustoupila tak ji tam budu horko těžko dostávat.
Proc by to byl nesmysl?
Kdyz to spatne nese, prestavka ji pomuze. Proste to stridat, ze nemusi pokazde.
@Lucie_Sx Tak mě někdo v tomto věku říct, že do školky nemusím chodit pořád, tak už by mě tam nikdo nedostal.
@Katerinakaterina.k.
Pokud je ve školce v pohodě, tak bych ji tam normálně dávala, jen bych ustoupila v tom, že bych ji začala běžně brát domu po obědě.
@Lucie_Sx to sice ano, ale dcera i po kratsi nemoci jakoby ‚vypadne‘ z rezimu skolka a nastavaji tyhle situace. Ted je momentalne po nestovicich, tak to prisuzuju i tomu, ze byla 10 dni doma a vpodstate ‚nic nemusela‘.
@Elea9 píše:
@Lucie_Sx Tak mě někdo v tomto věku říct, že do školky nemusím chodit pořád, tak už by mě tam nikdo nedostal.
@Katerinakaterina.k.
Pokud je ve školce v pohodě, tak bych ji tam normálně dávala, jen bych ustoupila v tom, že bych ji začala běžně brát domu po obědě.
Mne prijde, ze kdyz skolka neni ze musi, tak tam ty deti chodi docela i s chuti.
@Lucie_Sx to sice ano, ale dcera i po kratsi nemoci jakoby ‚vypadne‘ z rezimu skolka a nastavaji tyhle situace. Ted je momentalne po nestovicich, tak to prisuzuju i tomu, ze byla 10 dni doma a vpodstate ‚nic nemusela‘.
No vsak ji je 3,5 tak proc to nemit na pohodu, ne. Do prace nemusis, nic te netlaci. Ja bych to nehrotila.
Plus bacha, nestovice jsou mega zahul na imunitu i psychiku, to dostava cele novy rozmer. Dala bych ji fakt jeste oraz, klidne 14 dni.