Jak říkají děti vašim kamarádům?

Anonymní
22.3.23 22:28

Jak říkají děti vašim kamarádům?

Hezký večer, zakládám možná pro někoho zvláštní téma… Pohybujeme se ve větším okruhu lidí, máme spoustu přátel, známých a teď se zabývám otázkou, zda všichni tito lidé budou našimi dětmi označovány jako teta, strejda? Budou mít 10 tet, které tety vlastně nejsou a dvě pravé? :nevim: Chvíli jsem zvažovala, že by jim jen říkali jménem, ale to asi společnost odsoudí, navíc aby naše dítě říkalo sousedce, která je v důchodu křestním jménem… není to také zvláštní? Jak to praktikujete vy? Hlavně třeba na vesnicích. Tam musí být všichni tety a strejdove ne? :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
22.3.23 22:38

Normálně říkají mým kamarádkám teta.

A normálně vědí, kdo je pokrevní teta a kdo ne. Bordel v tom nemají.

• Citovat
  • Upravit
7221
22.3.23 22:44

Pro většínu dětí mých kamarádů a známých jsem teta. Je jedno či to dítě je. :nevim: ty děti si to vybraly a já jim to nevyvracim. Párkrát se mě zeptali jestli můžou jménem. Je mi to nějak jedno. Pokud jsou starší tak záleží na tom co jim víc jde. Pár našich kamarádů se u nás taky označuje jako teta a strejda. :nevim: když to tak chtějí :nevim: :nevim: :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3253
22.3.23 22:47

Oslovují je stejně, jak my - rodiče - tedy křestním jménem. Někdy řeknou teta, ale to spíš slyší od okolí. Když se bavíme mezi sebou, tak vždy jen křestním jménem. A když se třeba ptají na někoho nového, kdo to je - tak vysvětlím - má kamarádka + jméno, paní sousedka + jméno/příjmení (pokud používáme, jako rodiče křestní, tak používají křestní a buď vykají(zatím jsou malí, tak jim to moc nejde) nebo tykají (když máme blízký vztah).

Příspěvek upraven 22.03.23 v 22:48

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14727
22.3.23 22:48

Ano, teta a strejda, vesnice :D Tedy používáme teta „jméno“ nebo strejda od „jméno dítěte“, aby bylo jasné, o kom je řeč, ale napřímo je děti oslovují jen teto a strejdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
22.3.23 22:48

U nas tak napul, ja o vsech mluvim jako o tete/strejdovi, deti nekomu rikaj jmenem, nekomu teto, jejich kamaradi mi rikaj jmenem nebo teto a s rostoucim vekem sklouzavaji nekteri k vykani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31438
22.3.23 22:49

Nebo ja teda vetsinou rikam teta Ivana, teta Veronika a tak. At vedi, o koho jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45747
22.3.23 22:50

Tady na vsi jsou vsichni tety a strejdove. Mne by teda bylo milejsi, kdyby mi rikaly krestnim jmenem, ale takto to tady chodi no :D
Trochu vetsi deti pak uz chapou, kdo je jejich skutecna teta a kdo ne, to se nemusis bat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
22.3.23 22:50

U nás chceme po dětech, aby nám tykaly a oslovovaly nás křestními jmény. Vesnice, velká komunita přátel. Mně se to líbí, beru děti jako parťáky, necítím se jim nadřazená, abych vyžadovala vykání. Nicméně některým dětem to nejde, potřebují tam to oslovení teto, strejdo, ale tykají nám všechny. I moje děti tetujou a strejdujou. V tom, kdo je jejich “pravá” teta a strýc mají trochu bordel, ale za to může naše velká, generačně nesourodá, rodina. Tam má i dospělej občas problém orientovat se kdo je čí co….. :mrgreen: za to nemůže oslovení teto a strejdo i pro kamarády.

• Citovat
  • Upravit
45747
22.3.23 22:51
@Hobitka píše:
Nebo ja teda vetsinou rikam teta Ivana, teta Veronika a tak. At vedi, o koho jde.

No to ja taky samozrejme, nebo spis rikam jen krestni jmeno. Ale deti jim rikaji jen teto :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1834
22.3.23 22:57
@Anonymní píše:
Hezký večer, zakládám možná pro někoho zvláštní téma… Pohybujeme se ve větším okruhu lidí, máme spoustu přátel, známých a teď se zabývám otázkou, zda všichni tito lidé budou našimi dětmi označovány jako teta, strejda? Budou mít 10 tet, které tety vlastně nejsou a dvě pravé? :nevim: Chvíli jsem zvažovala, že by jim jen říkali jménem, ale to asi společnost odsoudí, navíc aby naše dítě říkalo sousedce, která je v důchodu křestním jménem… není to také zvláštní? Jak to praktikujete vy? Hlavně třeba na vesnicích. Tam musí být všichni tety a strejdove ne? :mrgreen:

Jako dítě jsem všem otcovým známým (a že jich bylo) říkala strejdo a teto, třeba strejda Michal, teta Hanka…

Mě děti souseda říkali pouze teto. Nevadilo by mi ani teto Moniko, ale jménem ano, přijde mi to drzé - asi jsem staromódní, ale i já mám problém někomu staršímu třeba tykat, i když si o to řekne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18791
22.3.23 23:01
@Anonymní píše:
Hezký večer, zakládám možná pro někoho zvláštní téma… Pohybujeme se ve větším okruhu lidí, máme spoustu přátel, známých a teď se zabývám otázkou, zda všichni tito lidé budou našimi dětmi označovány jako teta, strejda? Budou mít 10 tet, které tety vlastně nejsou a dvě pravé? :nevim: Chvíli jsem zvažovala, že by jim jen říkali jménem, ale to asi společnost odsoudí, navíc aby naše dítě říkalo sousedce, která je v důchodu křestním jménem… není to také zvláštní? Jak to praktikujete vy? Hlavně třeba na vesnicích. Tam musí být všichni tety a strejdove ne? :mrgreen:

Do cca 3 let byly mladí okolo teta a strejda, pak jsem přešla na jména. Starší sousedce bych nechala proste Teta. Tam mi jméno taky prijde divny

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45747
22.3.23 23:06
@Monik29 píše:
Jako dítě jsem všem otcovým známým (a že jich bylo) říkala strejdo a teto, třeba strejda Michal, teta Hanka…Mě děti souseda říkali pouze teto. Nevadilo by mi ani teto Moniko, ale jménem ano, přijde mi to drzé - asi jsem staromódní, ale i já mám problém někomu staršímu třeba tykat, i když si o to řekne :mrgreen:

Mne moje prave netere rikaji jmenem a jsem za to rada :D takze vlastne cizi decka mi rikaji teto a netere krestnim :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11092
22.3.23 23:26

Děti naše přátele oslovují krestnimi jmény. Jako mi rodiče. Když jsou malé tak týkají, čím více chápou autoritu, tak přechází na vykání plus teto nebo strýci. Taky dle toho, jak často se potkáváme.
Ti konkrétní je buď opraví, že mohou dál tykat, nebo na vykání přistoupí a taky se mi to nezdá špatně.
Stejně tak se to děje i mně a manželovi, menší děti přátelů nám více méně týkají, ale pokud chtějí a nejde jim to přes pusu, tak vykaji plus teto, strýci. To se často děje, když přechází do puberty.
Je to takový docela přirozený proces.
Je pravda, že u některých mi přechod z tykání na vykání s dodatkem teto vyhovuje. Čím více jdou do puberty, tím více tím tykáním posouvají hranice autority, což úplně tak nechci.
Jsem kamarádka jejich rodičů, nikoli jejich jako potomků.
A ta „teta“ a „stryc“ je takove neškodné oslovení.
Chaos v tom nemají, kdo je jejich pokrevní teta a stryc ví moc dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí