Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Trojlístek píše:
Jak píšu, jsem obezřetná. Uvádím pouze svou zkušenost. U takových pubertálních úletů už jsem byla svědkem. Ne tedy vůči sobě.
Jasny no, mozne je vsechno.
Kamaradum rikaji jmenem a tykaji, sousedum, rikaji pan a pani xy a vykaji. Tety a strejdy maji pouze v rodine.
Do tohoto nijak nezasahuji. Vyřeší si to mezi sebou. Někomu říkají jménem. Někomu říkají teto/ strýcu. Nebo někomu od mala teto/ strýcu a teď přechází na jméno, až jsou větší.
@hani28 píše:Že neumí některé dítě první pozdravit dospělého, je to známka nevychovaného dítěte. Ale takových dnes je. Rodiče se pyšní, že mají děti nevychované. Čím víc, tím líp. Je to moderní.
Nechapu, co by mela ‘spolecnost’ odsuzovat. Vzdyt jen to jen na vas, jak si to s kamaradkama a jejich detma domluvite. Jsem v zahranici, a tady je normalni, ze deti rikaji kamaradum svych rodicu - a rodicum svych kamaradu - krestnim jmenem. A libi se mi to vice nez ten cesky model, kde se ceka osloveni porad nejakym ‘titulem’, teta/strejda/pan/pani (nemyslim tim rodinne prislusniky tety a stryce ale prave ty pratele od rodicu), ceka se ze dite nutne musi pozdravit dospeleho prvni, atd.
Nase deti i svoje tety a strejdy oslovuji jen jmenem.
Já říkám sousedům pane, paní plus příjmení a dcera „teta od strejdy Pavla“,,„strejda od slepicek“.. občas zkusila oslovit jen jménem, ale to jsem ji opravila- přijde mi to drzé. Jeden soused je dokonce „děda“. Vlastniho nemáme, tak mi to nevadí. Jemu také ne. Moje kamarádky jsou teta + jméno. Ovšem nejvíc mě rozsekala dospělá kamarádka že Slovenska, když mi říká, že tady bylo „volaky ujo(strýc) s balíkom“ (pošťák).
Kamarádky me dcery mi rikaly teto a tykaly. Teď už to jsou dospělé holky a nazývají me křestním jménem a samozřejmě týkají. Je mi to příjemné.
Nemám ráda oslovení tera strejda i když nejsou…dcera oslovuje jménem
U nás se kamarádům říká jménem a tyká. Teta a strejda jsou jen příbuzní, takže naopak takové oslovení kamarádů atp. opravuji na jejich jméno - např. to je Anežka, Anežka není teta. Teta je Věra…
Méně blízkým lidem říkáme jménem a vykáním, cizí jsou pan/paní.
Teta/strejda mi prijde typicky vesnicke. Ve meste se s tim nesetkavam.
Muj syn ani pokrevni tete/strejdovi nerika teto a strejdo. Proste pouziva krestni jmeno.
Mym kamaradum rika taky krestnim.
@VitaminC píše:
Teta/strejda mi prijde typicky vesnicke. Ve meste se s tim nesetkavam.
Muj syn ani pokrevni tete/strejdovi nerika teto a strejdo. Proste pouziva krestni jmeno.
Mym kamaradum rika taky krestnim.
I městské děti říkají teto, strejdo, proč by si chudáci měli jménem pamatovat všechny známé rodičů.
@Kasandra159 píše:
I městské děti říkají teto, strejdo, proč by si chudáci měli jménem pamatovat všechny známé rodičů.
Kdyz si nepamatuje, tak se zepta.
@Anonymní píše:
Hezký večer, zakládám možná pro někoho zvláštní téma… Pohybujeme se ve větším okruhu lidí, máme spoustu přátel, známých a teď se zabývám otázkou, zda všichni tito lidé budou našimi dětmi označovány jako teta, strejda? Budou mít 10 tet, které tety vlastně nejsou a dvě pravé?Chvíli jsem zvažovala, že by jim jen říkali jménem, ale to asi společnost odsoudí, navíc aby naše dítě říkalo sousedce, která je v důchodu křestním jménem… není to také zvláštní? Jak to praktikujete vy? Hlavně třeba na vesnicích. Tam musí být všichni tety a strejdove ne?
Kamarádi a rodina jsou tety a strejdové, starší přehled o přímé rodině má, malý zatím úplně ne. Sousedé jsou prostě sousedé ![]()
Syn říká mým přátelům normálně jménem. My si říkáme i v rodině mezi sourozenci/synovci/neteřemi jménem. Nemám ráda označení teta.
@Kelsey píše: Že neumí některé dítě první pozdravit dospělého, je to známka nevychovaného dítěte. Ale takových dnes je. Rodiče se pyšní, že mají děti nevychované. Čím víc, tím líp. Je to moderní.
Ale jo, ve formalnich situacich nebo u lidi co se znaji fakt jen na pozdrav. Ale v ramci znamych, kamaradu, rodiny, fakt nevidim problem, kdyz dospely pozdravi to dite prvni, tam snad nemusi byt az takove formality.