Jak říkají děti vašim kamarádům?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6180
23.3.23 11:15

Vesnice, dcera všem říká teta a strejda + křestní jméno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
23.3.23 11:18

Třeba teta Lenka nebo teta Jana… nebo pokud je to zároveň maminko jejího kamaráda tak oslovuje maminko a jméno kamaráda. Momentálně přechází z tykání do vykání a opačně - nemylsím si že by to ještě uplně chápala a zvládala ač dle emimina jak 4 leté dítě neumí vykat je mentálně retardované. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2541
23.3.23 11:27
@ludmilaadamkova píše:
Třeba teta Lenka nebo teta Jana… nebo pokud je to zároveň maminko jejího kamaráda tak oslovuje maminko a jméno kamaráda. Momentálně přechází z tykání do vykání a opačně - nemylsím si že by to ještě uplně chápala a zvládala ač dle emimina jak 4 leté dítě neumí vykat je mentálně retardované. :mrgreen:

Není :D moje dítko s tím mělo problém i během prvního stupně, neb v každodenním styku nemělo komu pravidelně vykat, protože i ve škole se tykalo všem, ale už to zvládá :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5783
23.3.23 11:30

U nás je teta a strejda jen opravdový příbuzný. Kamarádům se říká normálně jménem. Mně to teto/ strejdo přijde trochu „úchylný“, zvlášť, když je dětem už náct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23018
23.3.23 11:31

Moje holky 8 a 5 let jim říkají teto, nebo některým i jmeném..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
23.3.23 11:38
@Lil Kitkatt píše:
U nás je teta a strejda jen opravdový příbuzný. Kamarádům se říká normálně jménem. Mně to teto/ strejdo přijde trochu „úchylný“, zvlášť, když je dětem už náct.

No když je náct tak už je to opravdu divný protože dítě chápe všechny aspekty příbuznosti a nepříbuznosti… to tetování a strejdování je přirozené u malých dětí zejména školkových.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.3.23 11:55
@VitaminC píše:
Teta/strejda mi prijde typicky vesnicke. Ve meste se s tim nesetkavam.
Muj syn ani pokrevni tete/strejdovi nerika teto a strejdo. Proste pouziva krestni jmeno.
Mym kamaradum rika taky krestnim.

Tak já jsem z Prahy a pro kamarády syna (7let) jsem teta (a ne, nevybrala jsem si to :-)

• Citovat
  • Upravit
4731
23.3.23 11:58

Nase dcera rika nasim kamaradum normalne jmenem :nevim:, nevim, proc by jim mela rikat teto nebo strejdo..jsou ji skoro 4 a nema problem si jmena lidi zapamatovat, aby jim musela rikat zjednodusene…a teda musim rict, ze ani me nerikaj deti kamaradu teto, ale normalne me oslovuji jmenem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25192
23.3.23 12:02
@Anonymní píše:
Hezký večer, zakládám možná pro někoho zvláštní téma… Pohybujeme se ve větším okruhu lidí, máme spoustu přátel, známých a teď se zabývám otázkou, zda všichni tito lidé budou našimi dětmi označovány jako teta, strejda? Budou mít 10 tet, které tety vlastně nejsou a dvě pravé? :nevim: Chvíli jsem zvažovala, že by jim jen říkali jménem, ale to asi společnost odsoudí, navíc aby naše dítě říkalo sousedce, která je v důchodu křestním jménem… není to také zvláštní? Jak to praktikujete vy? Hlavně třeba na vesnicích. Tam musí být všichni tety a strejdove ne? :mrgreen:

divné téma to není… jsme ve stejné situace, spousta blízkých fajn přátel… holky ví, kdo je pravá teta, malé děti prostě oslovení Teto berou běžně a vždy jsem to i u kámošky ověřila, zda jí to nevadí (nikdy žádné), ale jednou mi nehtařka říkala, že tam přišla zákaznice s malou dcerkou a paní prý dcerce říká : Budeš tu hodná a maluj si, dokud to teta nedodělá.
A nehtařka prej : MY JSME SESTRY? To jsem netušila! :zed:

takže je to o komunikaci.. nyní v pubertě už holky u těch nejbližších užívají křestní jméno.. i u mužů,
ale vše to vyplynulo ze situace.. nic na sílu a nic aby to někoho urazilo…

PS : Vlastně můj jediný milovaný a již dávno dospělý synovec mi říká Tetičko
:srdce: a i když to evokuje osmdesátiletou paní s trvalou, tak od něj to miluju, protože vím, jak to myslí :srdce:

Příspěvek upraven 23.03.23 v 12:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
23.3.23 12:05
@Lil Kitkatt píše:
U nás je teta a strejda jen opravdový příbuzný. Kamarádům se říká normálně jménem. Mně to teto/ strejdo přijde trochu „úchylný“, zvlášť, když je dětem už náct.

Ne uchylny, ale takove jednoduche vesnicke buranske…proste takova hloupejsi socialni bublina :) teta a srejda je proste sourozenec rodicu atd ne kazdy koho potkame nebo zname…rikaji normlane jmenem a vykaji nebo rikaji maminka Adelky/Petra… nebo jmenem a tykaji, kdyz jsou to hodne blizci kamaradi a sami to uz 10-11-12 let starym detem nabidnou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2529
23.3.23 12:07

Jmenem nebo teta, teta rikala dcera, kdyz byla mensi, ted v 7 jim rika jmenem. Mne jejich deti taky rikaji jmenem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
23.3.23 12:08
@Lucy75 píše:
divné téma to není… jsme ve stejné situace, spousta blízkých fajn přátel… holky ví, kdo je pravá teta, malé děti prostě oslovení Teto berou běžně a vždy jsem to i u kámošky ověřila, zda jí to nevadí (nikdy žádné), ale jednou mi nehtařka říkala, že tam přišla zákaznice s malou dcerkou a paní prý dcerce říká : Budeš tu hodná a maluj si, dokud to teta nedodělá.
A nehtařka prej : MY JSME SESTRY? To jsem netušila! :zed:

takže je to o komunikaci.. nyní v pubertě už holky u těch nejbližších užívají křestní jméno.. i u mužů,
ale vše to vyplynulo ze situace.. nic na sílu a nic aby to někoho urazilo…

PS : Vlastně můj jediný milovaný a již dávno dospělý synovec mi říká Tetičko
:srdce: a i když to evokuje osmdesátiletou paní s trvalou, tak od něj to miluju, protože vím, jak to myslí :srdce:

Příspěvek upraven 23.03.23 v 12:07

Vzdyt jo, diteti jde rict pani nehtatka, pani manikerka, pani co mi dela nehty… teta to neni:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
23.3.23 12:11
@Anonymní píše:
Hezký večer, zakládám možná pro někoho zvláštní téma… Pohybujeme se ve větším okruhu lidí, máme spoustu přátel, známých a teď se zabývám otázkou, zda všichni tito lidé budou našimi dětmi označovány jako teta, strejda? Budou mít 10 tet, které tety vlastně nejsou a dvě pravé? :nevim: Chvíli jsem zvažovala, že by jim jen říkali jménem, ale to asi společnost odsoudí, navíc aby naše dítě říkalo sousedce, která je v důchodu křestním jménem… není to také zvláštní? Jak to praktikujete vy? Hlavně třeba na vesnicích. Tam musí být všichni tety a strejdove ne? :mrgreen:

Na vesnici taky není každý teta nebo strejda. Nechala bych to na dítěti. Když mluvím o kamarádce před synem, říkám normálně teta Josefína (třeba) nebo maminka Kvída. Syn ostatní lidi neoslovuje strejdo a teto, já svému strýci taky nikdy neřekla strejdo, protože tak moc ode mne starší zase nebyl. A kdyby to vadilo dotyčnému, že ho oslovuje strejdo/teto. Tak bych řekla, říkej mu Petr, Jana, mají to raději.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
23.3.23 12:13

Jj, paní kadeřnice, pan zahradník…

i sousedovi se tak říkalo " pan Novák"…

naopak známým co jsou blízcí a v našem věku se říkalo přijede „teta Iva, strejda Honza“

to nějak samo vyplynulo, nebo někdy i jen křestním jménem a dítě jim říkalo křestním jménem

pak jak byly děti větší tak převažně už jen křestním jménem

a pak starším známým, např distingv. dámě, paní co je jí 70 vždy děti říkali " paní Novotná" tzn příjmením…i jí tak oslovovaly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
23.3.23 12:14

U nás syn říká teto a strejdo.
Ono je to pro něj i nejjednodušší, nemá paměť na jména, někdy ho podezřívám, že i z mých pravidelných kamarádů neví jména všech :lol: :lol: Chodí rok do skauta a dodnes by mi všechny děti z oddílu nevyjmenoval.
Kámošům tyká, známým nebo těm, co vidí prvně, vyká (ono se povětšinou sami ozvou „Já sem Honza, čau“ a je tykačka vyřízená)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí