Dcera chce ukončit studium, jaké to bude mít důsledky?

Anonymní
20.3.23 13:15

Dcera chce ukončit studium, jaké to bude mít důsledk

Zdravím. Moje dcera chce ukončit střední školu. Jaké důsledky to má a bude mít pro ni samozřejmě vím, i ona to moc dobře ví, řešíme to již několik měsíců, takže nejde o rozhodnutí unáhlené.
Dcera je na oboru který ji baví, v tom problém není, problém je že je velmi introvertní a fixovaná na domov a rodinu a školu vnímá jako stres a depresivní povinnost. Příští měsíc jí bude osmnáct, nemohu ji nutit do studia a ani nejsem ten typ rodiče co by dítě nutil do něčeho.
Můj dotaz se však týká toho, jaké následky toto její rozhodnutí bude mít pro nás jako rodinu. Po autonehodě jsem nezaměstnaná, přišla jsem o práci a v místě mého bydliště se opravdu špatně shání práce s ohledem na následky které mi zůstali po nehodě. Ale práci si samozřejmě hledám, skočím po první příležitosti, ale do té doby jsme odkázáni na dávky SSP ( s příspěvkem na bydlení a přídavky bereme cca 10tisíc měsíčně ) pro 4 člennou rodinu je to existenční minimum a pokud dcera nebude student přijdu o přídavky na ni, to vím, ale co dál? Mohou nám i z toho minima ještě něco vzít? Je to otázka čistě teoretická, chci jen vědět jaké máme možnosti.
Za nás to bylo jiné, rodiče řekli půjdeš do školy a hotovo, ale já na ní opravdu vidím že se chozením do školy trápí a nechci aby se do něčeho nutila jen proto aby jsme měli nějakou korunu navíc.
Počítám, že tady bude mnoho lidí kteří řeknou ať si prostě najdu práci a nemusím nic řešit, ale pro všechny tyto lidé bych chtěla říct že jsem strávila 6 měsíců v nemocnici, mám určité následky a hlavně velké psychické trauma, ale opravdu pracuji na hledání práce a takto nezůstaneme déle než pár měsíců.
Prosím odpovědi jen ohledně mé otázky na to, jaké by mělo ukončení studia následky pro nás jako rodinu na SSP. Moc děkuji Hanka. S Ostrava.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
78489
20.3.23 13:18
@Anonymní píše:
Zdravím. Moje dcera chce ukončit střední školu. Jaké důsledky to má a bude mít pro ni samozřejmě vím, i ona to moc dobře ví, řešíme to již několik měsíců, takže nejde o rozhodnutí unáhlené.
Dcera je na oboru který ji baví, v tom problém není, problém je že je velmi introvertní a fixovaná na domov a rodinu a školu vnímá jako stres a depresivní povinnost. Příští měsíc jí bude osmnáct, nemohu ji nutit do studia a ani nejsem ten typ rodiče co by dítě nutil do něčeho.
Můj dotaz se však týká toho, jaké následky toto její rozhodnutí bude mít pro nás jako rodinu. Po autonehodě jsem nezaměstnaná, přišla jsem o práci a v místě mého bydliště se opravdu špatně shání práce s ohledem na následky které mi zůstali po nehodě. Ale práci si samozřejmě hledám, skočím po první příležitosti, ale do té doby jsme odkázáni na dávky SSP ( s příspěvkem na bydlení a přídavky bereme cca 10tisíc měsíčně ) pro 4 člennou rodinu je to existenční minimum a pokud dcera nebude student přijdu o přídavky na ni, to vím, ale co dál? Mohou nám i z toho minima ještě něco vzít? Je to otázka čistě teoretická, chci jen vědět jaké máme možnosti.
Za nás to bylo jiné, rodiče řekli půjdeš do školy a hotovo, ale já na ní opravdu vidím že se chozením do školy trápí a nechci aby se do něčeho nutila jen proto aby jsme měli nějakou korunu navíc.
Počítám, že tady bude mnoho lidí kteří řeknou ať si prostě najdu práci a nemusím nic řešit, ale pro všechny tyto lidé bych chtěla říct že jsem strávila 6 měsíců v nemocnici, mám určité následky a hlavně velké psychické trauma, ale opravdu pracuji na hledání práce a takto nezůstaneme déle než pár měsíců.
Prosím odpovědi jen ohledně mé otázky na to, jaké by mělo ukončení studia následky pro nás jako rodinu na SSP. Moc děkuji Hanka. S Ostrava.

nevím, jaké důsledky by to mělo,
ale řešení je prosté - ať jde do práce dcera

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7709
20.3.23 13:19
@Anonymní píše:

A práci dcera nebude vnímat jako depresivní povinnost? Nebo hodlá zůstat doma?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11560

Nepřestane být vyživovanou osobou? Nepřestane se počítat do 4 členné rodiny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20972

No ona ať jde do práce. Však z jakékoliv donese víc, než máte dávky. A i s jejim příjmem vám můžou nějaké dávky vyjít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
763
20.3.23 13:20

Tak snad půjde do práce, ne? A zůstane se základním vzděláním. To se vyplatí :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36402
20.3.23 13:21
@Anonymní píše:

Tak ať si najde práci ona. Když nechce studovat tak proč ji máte živit vy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.23 13:22
@stinga to ke
@stinga píše:
nevím, jaké důsledky by to mělo,
ale řešení je prosté - ať jde do práce dcera

To je také jedno z řešení, ale nevidím v tom rozdíl. Pokud je jejím důvodem pro deprese to že opouští domov, rodinu, bude to vlastně úplně to samé jako chodit do práce. Chtěla bych jí dát trochu prostor, třeba rok, dva aby se našla. Kvůli moji nehodě toho na ní bylo hodně a zasloužila by si taky vlastní prostor a rozhodnutí.

• Citovat
  • Upravit
37145
20.3.23 13:22

A dcera bude dělat po ukončení dělat co? Taky sedět na UP? Nebo půjde pracovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
20.3.23 13:23

Dcera bude mít základní vzdělání. Bude se muset přihlásit na UP jinak si bude muset hradit zdravotní pojištění. cca 2700 bude tam muset dochuzet pravděpodobně ji nabídnout rekvalifikační kurz na který bude muset docházet. Samozřejmě přijdeš o ty přídavky ale to víš.
Dále se bude upevnovat její fobie ze světa tam venku. Bude si muset najít práci což bude nekvalifikovaná síla.. jako žena nevýhoda v tom že nemá tu sílu fyzickou což by například vykompenzovala ve skladu. Bude kopirovat minimální mzdu. Pokud bude vůbec schopná do nějaké práce chodit.

Znamená to to, že i když se osamostatní bude pro ni strašně těžké vyjít sama a bude to muset řešit bud bydlení u tebe nebo partnerem co ji bude finančně pomáhat.

• Citovat
  • Upravit
Janli

Dcerunka pofičí do práce a hned se vám zvedne příjem. To jsi jí snad upozornila, že doma se válet nebude a že v práci ji nikdo oprašovat nebude? Pokud máš ty trvalý následky, tak by jsi měla mít invalidní důchod a seznat práci pro OZP přece nemusí být problém.

• Citovat
  • Upravit
191

Tak dcera, když nebude chodit do školy, bude muset jít do práce, 18 jí bude, takže žádný stres, peníze donese ona. Se základním vzděláním to bude určitě super práce snů, z ní určitě depresivní nebude :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
20.3.23 13:24

A individuální studium jste nezkoušeli? Chodila by jen na přeskouseni, ne?
Nejde předstoupit na ucebni obor stejného zaměření a udělat si vyucak? To by měla za chvilku
Pak už jen ta práce a nějaká rekvalifikace. Ale ruku na srdce. Vážně si myslíte, že v práci se bude mít líp než ve škole? Myslím, že budou kladené nároky dooost podobné. Být zaměstnanec není žádná velká hitparáda.

Příspěvek upraven 20.03.23 v 13:26

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36402
@Anonymní píše:
@stinga to keTo je také jedno z řešení, ale nevidím v tom rozdíl. Pokud je jejím důvodem pro deprese to že opouští domov, rodinu, bude to vlastně úplně to samé jako chodit do práce. Chtěla bych jí dát trochu prostor, třeba rok, dva aby se našla. Kvůli moji nehodě toho na ní bylo hodně a zasloužila by si taky vlastní prostor a rozhodnutí.

No dobrou medvědí službu ji děláš.
K psychiatrovi chodí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
@Anonymní píše:
@stinga to keTo je také jedno z řešení, ale nevidím v tom rozdíl. Pokud je jejím důvodem pro deprese to že opouští domov, rodinu, bude to vlastně úplně to samé jako chodit do práce. Chtěla bych jí dát trochu prostor, třeba rok, dva aby se našla. Kvůli moji nehodě toho na ní bylo hodně a zasloužila by si taky vlastní prostor a rozhodnutí.

Tak to budete muset nějak zvládnout no když u vás nikdo nechce pracovat.. však to není povinnost. :nevim:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML