Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@PaníBovaryová ona se neptá na práci pro dceru. Ta se bude dva až třicet let teď hledat. Ona se ptá, o kolik přijde dávek, popř. jaké by mohla další dcera dostat. Ji nezajímá budoucnost dcery, ale peníze za flakani se.
@Havlova zcela jistě schválit nemusí. Řešila jsem to a u dítěte na škole to neprošlo. Oni individual nepovolují.
Ale určitě je to cesta. Otázka je, jak moc to dítě je aktuálně možné se učit.
Psychoterapie a individual, pokud ho skola povoli?
Jaka budoucnost ji ceka se zakladkou?
@safina naprosto souhlasím. U nás psychiatr komunikuje se školou zcela normálně. Doporučuje postup.
To že člověk chodí na terapie, může jít do stacionáře, těch možností je…
@mado píše:
@PaníBovaryová ona se neptá na práci pro dceru. Ta se bude dva až třicet let teď hledat. Ona se ptá, o kolik přijde dávek, popř. jaké by mohla další dcera dostat. Ji nezajímá budoucnost dcery, ale peníze za flakani se.
@PaníBovaryová píše:
Ty nemuzes sehnat praci, ale tva dcera se zakladkou ji sezene, jo?
S nejvetsi pravdepodobnosti skonci nekde zavisla na praci na cerno, nebo retezeni dohod. Zadne pojisteni, zadna materska, zadny duchod, zato buzerace a drina.
ale ona nechce práci, ona se chce hledat
@stinga píše:
tak fujky fujky, co to ale říkáš, vždyť její dcerunka se bude dva roky hledat, to je vysoce záslužná činnost - zasnila jsem se - také se chci dva roky hledat
No a co ti brání? Zjistí, na jaké dávky máš nárok, vyřiď si je a hurá do sebevyzkumu. Práce je pro blbý, co jsou zodpovědní.
Já to celé asi taky chápu jako provokaci.
Nicméně moje kolegyně má syna stejného jako tvoje dcera, a kolegyně měla/má k tomu přístup jako ty. Začalo mu to na gymplu /před covidem, ten s tím nemá co dělat/, tak ho stáhla do nějaké spešl školy pro nevidomé /ač nebyl/, ale byli tam rádi za každého žáka, měl individuálku, u maturity tisíc ohledů, takže má maturu. Samozřejmě k tomu byly potřebné papíry od Dr., ale ty, předpokládám, tedy máte. Pak se hlásil na vejšku. Je to chytrej kluk, tak přijímačky udělal, ale právě mu vadil ten kontakt, takže se na to vykašlal. Do práce pochopitelně taky nepůjde, protože lidi. Tak další rok znovu na vejšku, dostal se, chodil chvilku, ale mizerně, tak se zase na to vykašlal. Kolegyně lítá jen kolem něho, samozřejmě se dělá co chce on,,,takže výsledek: je mu nějakých 25 a válí se doma, kolegyně ho živí, je rozvedená, alimenty teďka už nevím. Ještě má dceru na VOŠce a ta normálně funguje. U toho kluka je zajímavé, že už na tom gymplu měl problém se spolužáky ve třídě, ale jak se jelo na dvoudenní výlet, tak mu ti stejní spolužáci nevadili, normálně jel. Kolegyně toto neviděla.
Musím říct, že moje dcera měla trošku náběh na to samé. U ní teda po covidu, v prváku na střední. Kolegyně zafungovala jako odstrašující příklad, tak jsme to u dcery zvládly bez dr., jen s nějaký sirupem-berlička, ale hlavně od začátku a bez pardonu. Jsem s dcerou sama, tak opravdu na něco takového nebyl prostor,,,narovinu jsem dceři vylíčila vše o tom klukovi, dala jsem jí pár příkladů z okolí jak by dopadla bez maturity, čeho všeho by se musela vzdát, a ono to zafungovalo. Sirup teda užívá pořád, nyní třeťák,,, ale po konzultaci s dětskou dr. prý neva, že je neškodný. Jsem ráda, že u nás nedošlo na psychologa nebo hůř, to by byla i moje prohra, ale musely bysme to absolvovat. Vy už toto máte za sebou, tak holt ty papíry využij pro individuál, případně v jiné škole, pokud by ho ta Vaše neumožňovala. Dceru bych ale takto nenechávala, ani ji v tomto nepodporovala, protože z toho se pak už nevyhrabe.
@Anonymní píše:
@stinga to keTo je také jedno z řešení, ale nevidím v tom rozdíl. Pokud je jejím důvodem pro deprese to že opouští domov, rodinu, bude to vlastně úplně to samé jako chodit do práce. Chtěla bych jí dát trochu prostor, třeba rok, dva aby se našla. Kvůli moji nehodě toho na ní bylo hodně a zasloužila by si taky vlastní prostor a rozhodnutí.
Noooo, tak to je super výchova. Důsledky budou zřejmě nést opět 'daňoví poplatníci". Další netáhlo na dávkách… ![]()
Já to vidím jako klasickou pohádku. Ona je v invalidním po havárii, čtyřčlenná rodina, a mají celých deset tisíc na měsíc. Na dotaz, kdo jsou další členové rodiny neodpoví. Kde je otec neodpoví. Jaký druh důchodu neví, vyřizuje částečný, který neexistuje. Ale jinak je to všechno úplně pravda. Fakt úplně. Myslí to upřímně.
@safina píše:
Nevšímej si komentářů a raději se poraď s odborníky. Školy, hlavně střední, teď toto díky covidu řeší celkem často. Mají školního psychologa? Dcera může mít individuální plán, pokud jí dělá jen problém to odloučení a jinak studuje normálně. Nebo může přerušit, nemusí hned ukončovat.
Divím se, že jste to neřešily s psychiatrem, každý ti ochotně napíše pro školu doporučení a školy se tím řídí.
Dcera by měla chodit pravidelně na psychoterapii. Někomu oddych (přerušení) pomůže, někomu neprospěje, protože fobie se izolací jen zhoršují. Ve škole se dá domluvit i částečná docházka, záleží na potřebách dcery.
Otce dcera nemá? Ty nemáš invalidní důchod? Neměla jsi třeba pojištění, že bys dostala peníze kvůli úrazu?
No a třeba by ses divila, brigáda na kratší úvazek může dceru bavit a zvýšit jí sebevědomí. Stačilo by i hlídání dětí nebo doučování.Příspěvek upraven 20.03.23 v 14:19
Koho a co by asi tak mohla doučovat???
@inkakřivák píše:
Já to vidím jako klasickou pohádku. Ona je v invalidním po havárii, čtyřčlenná rodina, a mají celých deset tisíc na měsíc. Na dotaz, kdo jsou další členové rodiny neodpoví. Kde je otec neodpoví. Jaký druh důchodu neví, vyřizuje částečný, který neexistuje. Ale jinak je to všechno úplně pravda. Fakt úplně. Myslí to upřímně.
Já si myslím, že emiminu asi klesá čtenost. Takže v poslední době tu máme Chci se odstěhovat tam a tam, ale nic o tom nevim. Chci se rozvést, ale manželovi nechám barák. Chci odejít pryč, NA CO MÁM NÁROK? Já chápu, že máme v populaci nějaké rozdělení, a na určitém konci jsou fakt blbky, Ale nějak se množeji. Takže milé pisatelky provokativních nesmyslů, nechte toho. Nějak už to přestává být zábavné..l.
@Anonymní píše:
Zdravím. Moje dcera chce ukončit střední školu. Jaké důsledky to má a bude mít pro ni samozřejmě vím, i ona to moc dobře ví, řešíme to již několik měsíců, takže nejde o rozhodnutí unáhlené.
Dcera je na oboru který ji baví, v tom problém není, problém je že je velmi introvertní a fixovaná na domov a rodinu a školu vnímá jako stres a depresivní povinnost. Příští měsíc jí bude osmnáct, nemohu ji nutit do studia a ani nejsem ten typ rodiče co by dítě nutil do něčeho.
Můj dotaz se však týká toho, jaké následky toto její rozhodnutí bude mít pro nás jako rodinu. Po autonehodě jsem nezaměstnaná, přišla jsem o práci a v místě mého bydliště se opravdu špatně shání práce s ohledem na následky které mi zůstali po nehodě. Ale práci si samozřejmě hledám, skočím po první příležitosti, ale do té doby jsme odkázáni na dávky SSP ( s příspěvkem na bydlení a přídavky bereme cca 10tisíc měsíčně ) pro 4 člennou rodinu je to existenční minimum a pokud dcera nebude student přijdu o přídavky na ni, to vím, ale co dál? Mohou nám i z toho minima ještě něco vzít? Je to otázka čistě teoretická, chci jen vědět jaké máme možnosti.
Za nás to bylo jiné, rodiče řekli půjdeš do školy a hotovo, ale já na ní opravdu vidím že se chozením do školy trápí a nechci aby se do něčeho nutila jen proto aby jsme měli nějakou korunu navíc.
Počítám, že tady bude mnoho lidí kteří řeknou ať si prostě najdu práci a nemusím nic řešit, ale pro všechny tyto lidé bych chtěla říct že jsem strávila 6 měsíců v nemocnici, mám určité následky a hlavně velké psychické trauma, ale opravdu pracuji na hledání práce a takto nezůstaneme déle než pár měsíců.
Prosím odpovědi jen ohledně mé otázky na to, jaké by mělo ukončení studia následky pro nás jako rodinu na SSP. Moc děkuji Hanka. S Ostrava.
No to snad ne, holku bavi skola za chvili ji ma vychozenou, muze mit ukoncene stredni vzdelani coz je velice dulezite pro jeji dalsi uplatneni. Jen se zakladkou bude v riti. Tak at to urcite holka dodela.
Dcera může studovat s individuálním plánem, máme ve škole slečnu, která má stejnou diagnózu a do školy chodí. Někdy jít tam musí maminka doslova za ruku dovést, ale holka studovat chce a fakt se snaží, je už ve druháku. I tvoje dítě se musí hecnout. Ať to řeší ve škole s výchovným poradcem, skončit se školou není jediná možnost. Podle mě je to ale možnost nejhorší, jak z toho vypadne, a zjistí, že to jde, tak už se tam nevrátí..
@kocourGarfield píše:
@Havlova zcela jistě schválit nemusí. Řešila jsem to a u dítěte na škole to neprošlo. Oni individual nepovolují.Ale určitě je to cesta. Otázka je, jak moc to dítě je aktuálně možné se učit.
Dcera ho ze zdravotních důvodů má. PPP vůbec neprotestovala. Škola pravila, že PPP je pro ni závazná. Gympl.