Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Dtz píše:
Upřímně to za mě bylo stejně, kdybych tehdy tohle mámě řekla tak by mi nakopla zadek a do školy mě odvezla
takže? já bych se s dcerou domluvila, že minimálně dokončí ročník -) během toho by začla více chodit za psychiatrem a domluvila bych ve škole individuální plán. Sem tam nárazová brigáda by nebyla úplně mimo -) minimálně by si mohla uvědomit, jestli má větší fóbii ze školy nebo z práce. při individuálnu by mohla zvládnout školu dokončit, nebo ne?
Co jí jde? jazyky? pc? zaměřila bych se na něco, co se dá dělat z domu a v tom směru ji podporovala…píšeš, že jste čtyři? tak chlap by zvládl vás všechny uživit, kdyby byla např. rok doma? ![]()
Měli jsme takový případ u nás na ZŠ. Holka měla 9 let odchozeno v osmičce, kterou prakticky “promarodila”. Taky furt měla z něčeho stres, hlavně z povinností. Rodiče ji už nenutili do devítky, nevadilo jim, že nebude mít splněné ani základní vzdělání. Prý si doma rok odpočine a pak půjde na brigádu a od 18 do práce. Chodí k nám ještě její mladší sestra, takže máme info. Holka se válí doma už čtvrtý rok a opustí dům jen tehdy, když si jde do místního konzumu pro cigára. Tatínek si na rodičáku postěžoval, kolik to kuřivo pro celou rodinu stojí. Ona není schopna ráno vstát a na nic se soustředit, proto do práce nemůže. ![]()
V kterém je ročníku? Ptala se ve škole na různé možnosti jako například přestoupit na dálkové studium? Nebo možná by šlo přestoupit na školu online, kde by chodila dělat zkoušky pouze jednou za půl roku, jinak bude sledovat vyučování doma na PC. To by také nechtěla?
@Dtz píše:
Upřímně to za mě bylo stejně, kdybych tehdy tohle mámě řekla tak by mi nakopla zadek a do školy mě odvezla
A proč to neuděláš taky tak?
Pokud je dcera zaléčená, je to tzv. boj, nebo útěk. Ty místo toho, abys ji pomohla bojovat, podporuješ ji v útěku. Dneska před školou, příště před prací. Před světem se ale utéct nedá.
V žádném případě bys ji neměla uhnout v tom, že chce skončit se školou, navíc pokud uvádíš, že ji obor baví.
Nejde ani tak o to, o jaké peníze odchodem ze školy přijdeš, jde o celou budoucnost tvé dcery. Tímto uhnutím ji opravdu děláš medvědí službu.
@topazio píše:
Ať je doma ale bez peněz od státu. My ti ji živit nechceme.
tak fujky fujky, co to ale říkáš, vždyť její dcerunka se bude dva roky hledat, to je vysoce záslužná činnost - zasnila jsem se - také se chci dva roky hledat ![]()
@stinga píše:
tak fujky fujky, co to ale říkáš, vždyť její dcerunka se bude dva roky hledat, to je vysoce záslužná činnost - zasnila jsem se - také se chci dva roky hledat
Že jo. Já blbec se hned po škole hnala do práce. ![]()
@Ahep píše:
Protoze to cele je jen provokace
obávám se, že není
a zakladatelka také vůbec nechce žádné rady ohledně práce, ale jde jí jen a jen o dávky
@Dtz ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím. Moje dcera chce ukončit střední školu. Jaké důsledky to má a bude mít pro ni samozřejmě vím, i ona to moc dobře ví, řešíme to již několik měsíců, takže nejde o rozhodnutí unáhlené.
Dcera je na oboru který ji baví, v tom problém není, problém je že je velmi introvertní a fixovaná na domov a rodinu a školu vnímá jako stres a depresivní povinnost. Příští měsíc jí bude osmnáct, nemohu ji nutit do studia a ani nejsem ten typ rodiče co by dítě nutil do něčeho.
Můj dotaz se však týká toho, jaké následky toto její rozhodnutí bude mít pro nás jako rodinu. Po autonehodě jsem nezaměstnaná, přišla jsem o práci a v místě mého bydliště se opravdu špatně shání práce s ohledem na následky které mi zůstali po nehodě. Ale práci si samozřejmě hledám, skočím po první příležitosti, ale do té doby jsme odkázáni na dávky SSP ( s příspěvkem na bydlení a přídavky bereme cca 10tisíc měsíčně ) pro 4 člennou rodinu je to existenční minimum a pokud dcera nebude student přijdu o přídavky na ni, to vím, ale co dál? Mohou nám i z toho minima ještě něco vzít? Je to otázka čistě teoretická, chci jen vědět jaké máme možnosti.
Za nás to bylo jiné, rodiče řekli půjdeš do školy a hotovo, ale já na ní opravdu vidím že se chozením do školy trápí a nechci aby se do něčeho nutila jen proto aby jsme měli nějakou korunu navíc.
Počítám, že tady bude mnoho lidí kteří řeknou ať si prostě najdu práci a nemusím nic řešit, ale pro všechny tyto lidé bych chtěla říct že jsem strávila 6 měsíců v nemocnici, mám určité následky a hlavně velké psychické trauma, ale opravdu pracuji na hledání práce a takto nezůstaneme déle než pár měsíců.
Prosím odpovědi jen ohledně mé otázky na to, jaké by mělo ukončení studia následky pro nás jako rodinu na SSP. Moc děkuji Hanka. S Ostrava.
Na Vašem místě bych využila veškeré možné odborné pomoci, aby dceru „odblokovali“. Hodně si lidé chválí třeba KINEZIOLOGII.
Ve Vašem nejlepším zájmu je, aby tu školu dodělala, protože jinak se na trhu práce bude mít velký problém uplatnit. Když to studium vzdá, tak to její problém nevyřeší, jenom odsune
A byla by to i škoda, když píšete, že ji obor baví.
A Vy přeci nemůžete chtít utáhnout celou domácnost finančně sama, kort s invaliditou…
@Dtz píše:
Nezkoušeli, děkuji za radu.
Nevšímej si komentářů a raději se poraď s odborníky. Školy, hlavně střední, teď toto díky covidu řeší celkem často. Mají školního psychologa? Dcera může mít individuální plán, pokud jí dělá jen problém to odloučení a jinak studuje normálně. Nebo může přerušit, nemusí hned ukončovat.
Divím se, že jste to neřešily s psychiatrem, každý ti ochotně napíše pro školu doporučení a školy se tím řídí.
Dcera by měla chodit pravidelně na psychoterapii. Někomu oddych (přerušení) pomůže, někomu neprospěje, protože fobie se izolací jen zhoršují. Ve škole se dá domluvit i částečná docházka, záleží na potřebách dcery.
Otce dcera nemá? Ty nemáš invalidní důchod? Neměla jsi třeba pojištění, že bys dostala peníze kvůli úrazu?
No a třeba by ses divila, brigáda na kratší úvazek může dceru bavit a zvýšit jí sebevědomí. Stačilo by i hlídání dětí nebo doučování.
Příspěvek upraven 20.03.23 v 14:19
Píšeš, že jsi měla autonehodu a že to máš těžké,… ALE.
Ještě bych to přerušení / ukončení/ školy s někým nestranným probrala. Ono to vypadá, že dcera se do práce nepožene. Práce je 100× větší stres než škola.
A jestli ji škola baví? Toto určitě není pro tvoji dceru to nejlepší. Ale jsi její maminka a tak to teď vidíš jinak. Dcera moc na budoucnost nemyslí a podle mě si brzy pořídí miminko a pak další a další. No víš jak…
Nedomluvily by jí třeba učitelky - nějaký individuální plán apod? Chodila by do školy méně, ale měla by nějaké povinnosti.
Podle mě tím, že nedokončí vzdělání a necháš ji se hledat jí moc ublížíš, i když teď si myslíš, že jí to pomůže. Co na to říká její psychiatr nebo psycholog?
![]()
Ještě mě napadlo dceři dopřát nějaké zvířátko nebo koníček - jako odměnu, že školu dodělá? Nějakou motivaci - nebo dovolenou, až dostuduje?
@eva1985aa píše:
Píšeš, že jsi měla autonehodu a že to máš těžké,… ALE.
Ještě bych to přerušení / ukončení/ školy s někým nestranným probrala. Ono to vypadá, že dcera se do práce nepožene. Práce je 100× větší stres než škola.A jestli ji škola baví? Toto určitě není pro tvoji dceru to nejlepší. Ale jsi její maminka a tak to teď vidíš jinak. Dcera moc na budoucnost nemyslí a podle mě si brzy pořídí miminko a pak další a další. No víš jak…
Nedomluvily by jí třeba učitelky - nějaký individuální plán apod? Chodila by do školy méně, ale měla by nějaké povinnosti.
Ještě mě napadlo dceři dopřát nějaké zvířátko nebo koníček - jako odměnu, že školu dodělá? Nějakou motivaci - nebo dovolenou, až dostuduje?
Podle mě tím, že nedokončí vzdělání a necháš ji se hledat jí moc ublížíš, i když teď si myslíš, že jí to pomůže. Co na to říká její psychiatr nebo psycholog?![]()
Nesouhlasím s tím, že práce je větší stres, než škola. Asi jak pro koho a jaká škola. Já raději pracuju, než skládám zkoušky.
Ale jinak máš pravdu.
Ve škole se necítí dobře a co v práci?
to už bude ok? Místo toho, aby jste ji podporovali v ukončení studia tak by jste ji měli domluvit aby se začala léčit. Protože jen o introvertnosti to asi nebude. Sociální fobie se bude časem jenom zhoršovat.
Ve škole se dá domluvit individuální plán. Je celkem drsný řešit že přijdete o příspěvky. Víc by mne zajímala budoucnost dcery…
@safina píše:
Nevšímej si komentářů a raději se poraď s odborníky. Školy, hlavně střední, teď toto díky covidu řeší celkem často. Mají školního psychologa? Dcera může mít individuální plán, pokud jí dělá jen problém to odloučení a jinak studuje normálně. Nebo může přerušit, nemusí hned ukončovat.
Divím se, že jste to neřešily s psychiatrem, každý ti ochotně napíše pro školu doporučení a školy se tím řídí.
Dcera by měla chodit pravidelně na psychoterapii. Někomu oddych (přerušení) pomůže, někomu neprospěje, protože fobie se izolací jen zhoršují. Ve škole se dá domluvit i částečná docházka, záleží na potřebách dcery.
Otce dcera nemá? Ty nemáš invalidní důchod? Neměla jsi třeba pojištění, že bys dostala peníze kvůli úrazu?
No a třeba by ses divila, brigáda na kratší úvazek může dceru bavit a zvýšit jí sebevědomí. Stačilo by i hlídání dětí nebo doučování.Příspěvek upraven 20.03.23 v 14:19
@stinga píše:doučovat děti bude co? když nemá ani střední školu?
též to hlídání, ty by jsi své malé děti svěřila psychicky labilní nedostudované holce? já ne
Ty jsi dobrá, obě moje nedostudované (studující) středoškolačky se takto brigádně „živí“ a jejich spolužačky taky. A ano, rodiče jim je rády svěřují. „Psychická labilita“ je široký pojem, úzkostná porucha není překážkou v hlídání dětí, tu má kde kdo na vysokých pozicích.
Ty nemuzes sehnat praci, ale tva dcera se zakladkou ji sezene, jo?
S nejvetsi pravdepodobnosti skonci nekde zavisla na praci na cerno, nebo retezeni dohod. Zadne pojisteni, zadna materska, zadny duchod, zato buzerace a drina.