Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dcera k psychiatrovi a do práce. Zkusit jí podpořit v dálkovém studiu, nebo v individuálním plánu.
@PaníBovaryová píše:
Ae dostane. Muj spoluzak mel podobny svetonazor jak zakladatelcina dcera. Do kazde skoly chodil pul roku, m uz promivali na vysoke a on porad v prvaku na stredni. Nakonec mu vychodili ID.
Možná se počítá jako doba pojištění už studium na střední škole, pak by mohla něco málo dostat.
Pokud ma dcera psychicke potize, tak resit pod lekarskym dohledem a zvazit preruseni studia, nez se srovna. Nebo zmenu skoly. Dcera ma do budoucna jake predstavy? Ze v zamestnani budou jeji uzkosti mensi?
@ZuzaM píše:
Možná se počítá jako doba pojištění už studium na střední škole, pak by mohla něco málo dostat.
Jj počítá. Ale ani dostat ID na psychiku nejde jen tak lusknutím prstu, měla by tomu předcházet nějaká intenzivní léčba, třeba i hospitalizace na psychiatrii.
Zakladatelka už asi nenapíše. Když se po ní a dceři chce práce.
@AjaF Myslím, že čekala podporu. Kde vymámit peníze ze státu. A hlavně ujištění, že dělá správnou věc. Když dceři umožní „se najít“.
Tyjo, ja myslela, ze te zajimaji dusledky ukonceni jejiho studia na stredni skole a ty zatim resis, zda vam vezmou nejake prachy. ![]()
Pokud ji bude 18, tak bud letos, nebo pristi rok by mela maturovat, pokud se nepletu. Takze koncit SS, ktera ji bavi, rok pred maturitou je totalni nesmysl. Co si asi tak obe dve predstavujete, ze se zakladnim vzdelanim bude delat? Ted se bude rok dva valet doma na davkach a pak to najednou bude vsechno dobre a najde si praci snu? To sotva.
Pokud se ji nekdy v budoucnu rozsviti, bude si dodelavat jakoukoli stredni jen kvuli papiru po vecerech pri praci ve fabrice s 2 nebo 3 deckama na krku. To fakt chces.
Tak byste obe dve mely premyslet. A ona jeste k tomu vyhledat lekarskou pomoc, protoze ji podle priznaku potrebuje.
@ludmilaadamkova píše:
No.. ono v 15 letech je možná u nás reálně jen brigáda ( i když smaozřejmě HP dle zákona zle) a to ještě když ude mít velikou kliku… %Zádný zaměstnavatel se nehrne do zaměstnávání „dětí“ respektive dospívajících bez pracovních návyků jakýhkoliv schopností atd…
No to jo ale ona stejne nechce do prace.
Nevím, jaké už zde padly rady. Četla jsem pouze úvodní příspěvek. Ne celý a ne pořádně. Proč dcera nestuduje střední školu pouze dálkově? I toto dnes lze. Sama mám dceru na škole, která takovou možnost nabízí a má s tímto nejbohatší zkušenosti v celé ČR.
Moje dcera je zatím pouze na ZŠ, škola nabízí také navazující kombinované lyceum. Navíc jde o státní školu a s podobnými dětmi mají bohaté zkušenosti, například s dětmi, které zažily drsnou šikanu. Moje dcera má tedy vážnou psychiatrickou diagnózu.
Jinak bych pro dceru zakladatelky doporučila minimálně psychoterapii a možná i konzultaci s psychiatrem. Naši školu zde veřejně zmiňovat nebudu, do soukromé zprávy s tím nemám problém.
Zbláznila ses? Myslíš, že ti za tohle dcera poděkuje? Až jí dojde, cos jí povolila, bude ti to do smrti vyčítat. Kvůli tomu, že jako dospělá a jako rodič nemáš špetku rozumu, bude dcera se základním vzděláním do konce života zivorit za mzdu blížící se minimální mzdě. Seber poslední zbytek rozumu a dokopej ji k maturitě proboha! To se mi snad zdá. ![]()
@Anonymní píše:
Zdravím. Moje dcera chce ukončit střední školu. Jaké důsledky to má a bude mít pro ni samozřejmě vím, i ona to moc dobře ví, řešíme to již několik měsíců, takže nejde o rozhodnutí unáhlené.
Dcera je na oboru který ji baví, v tom problém není, problém je že je velmi introvertní a fixovaná na domov a rodinu a školu vnímá jako stres a depresivní povinnost. Příští měsíc jí bude osmnáct, nemohu ji nutit do studia a ani nejsem ten typ rodiče co by dítě nutil do něčeho.
Můj dotaz se však týká toho, jaké následky toto její rozhodnutí bude mít pro nás jako rodinu. Po autonehodě jsem nezaměstnaná, přišla jsem o práci a v místě mého bydliště se opravdu špatně shání práce s ohledem na následky které mi zůstali po nehodě. Ale práci si samozřejmě hledám, skočím po první příležitosti, ale do té doby jsme odkázáni na dávky SSP ( s příspěvkem na bydlení a přídavky bereme cca 10tisíc měsíčně ) pro 4 člennou rodinu je to existenční minimum a pokud dcera nebude student přijdu o přídavky na ni, to vím, ale co dál? Mohou nám i z toho minima ještě něco vzít? Je to otázka čistě teoretická, chci jen vědět jaké máme možnosti.
Za nás to bylo jiné, rodiče řekli půjdeš do školy a hotovo, ale já na ní opravdu vidím že se chozením do školy trápí a nechci aby se do něčeho nutila jen proto aby jsme měli nějakou korunu navíc.
Počítám, že tady bude mnoho lidí kteří řeknou ať si prostě najdu práci a nemusím nic řešit, ale pro všechny tyto lidé bych chtěla říct že jsem strávila 6 měsíců v nemocnici, mám určité následky a hlavně velké psychické trauma, ale opravdu pracuji na hledání práce a takto nezůstaneme déle než pár měsíců.
Prosím odpovědi jen ohledně mé otázky na to, jaké by mělo ukončení studia následky pro nás jako rodinu na SSP. Moc děkuji Hanka. S Ostrava.
Práci ať si najde i dcera. Na ID pravděpodobně zatim nedosahnete ani jedna.
@Anonymní píše:
@stinga to keTo je také jedno z řešení, ale nevidím v tom rozdíl. Pokud je jejím důvodem pro deprese to že opouští domov, rodinu, bude to vlastně úplně to samé jako chodit do práce. Chtěla bych jí dát trochu prostor, třeba rok, dva aby se našla. Kvůli moji nehodě toho na ní bylo hodně a zasloužila by si taky vlastní prostor a rozhodnutí.
Vy jste dobrá. Takže dcera zůstane doma, bude se rok dva flakat a živit vás všechny bude stát.
![]()
Hnus. ![]()
Je to jednoduché. Každý člověk má určitě povinnosti. Pokud chce žít, musí si na sebe také vydělat.
Dcera má 2 moznosti - chodit do školy nebo do práce.
Flakat se doma a brát sociální dávky možnost opravdu není. Vzpamatuje se! A tohle ji vysvětlete.
Moje neteř taky nechala střední školy, ale ona ji vůbec nebavila. Tak ji ségra nechala rok doma, ale neexistovalo, že by se válela doma. Dcerka musela do práce, se svojí kvalifikací našla akorát brigádu v mekáči. Když začaly problémy kvůli uzavírkám (akce Covid), byla první, koho vyrazili. Musela si všechny úřady oběhat sama. Ségra jí pohrozila, že když si nezajistí příjem, ségra se odstěhuje z pronájmu a dcerka skončí na ulici. Takže neteř musela pracovat
Po půl roce přišla s tím, že bude dělat kadeřnici. Jenže na pomůcky do školy musela vypláznout 10 litrů. Tak si na ně musela vydělat sama. Do školy se dostala. Teď bude končit učňák, chce si udělat nástavbu na maturitu.
Neteři ten rok pomohl, aby si uvědomila, že život není sranda. Teď se smeká, je druhá nejlepší v ročníku. Ale nikdo se s ní nebabral, nechceš do školy, tak se starej sama. Já jí tenkrát napsala, že ať si uvědomí, že pokud nic nebude umět, bude mít cenu jen to, že je mladá a hezká. A že jestli chce být jen manželkou v domácnosti, ať se odstěhuje do Afghánistánu, tam takové typy berou.
@inkakřivák píše:
No a co ti brání? Zjistí, na jaké dávky máš nárok, vyřiď si je a hurá do sebevyzkumu. Práce je pro blbý, co jsou zodpovědní.
To jsi napsala TAK dokonale! ![]()
Proč já kráva jsem tak zodpovědná.. Už 7 let zvládám práci, dcerou, na všechno sama.. Kdybych dala nohy hore a šla na socku, mohla jsem mít pohodu.
![]()
@Anonymní píše:
Zdravím. Moje dcera chce ukončit střední školu. Jaké důsledky to má a bude mít pro ni samozřejmě vím, i ona to moc dobře ví, řešíme to již několik měsíců, takže nejde o rozhodnutí unáhlené.
Dcera je na oboru který ji baví, v tom problém není, problém je že je velmi introvertní a fixovaná na domov a rodinu a školu vnímá jako stres a depresivní povinnost. Příští měsíc jí bude osmnáct, nemohu ji nutit do studia a ani nejsem ten typ rodiče co by dítě nutil do něčeho.
Můj dotaz se však týká toho, jaké následky toto její rozhodnutí bude mít pro nás jako rodinu. Po autonehodě jsem nezaměstnaná, přišla jsem o práci a v místě mého bydliště se opravdu špatně shání práce s ohledem na následky které mi zůstali po nehodě. Ale práci si samozřejmě hledám, skočím po první příležitosti, ale do té doby jsme odkázáni na dávky SSP ( s příspěvkem na bydlení a přídavky bereme cca 10tisíc měsíčně ) pro 4 člennou rodinu je to existenční minimum a pokud dcera nebude student přijdu o přídavky na ni, to vím, ale co dál? Mohou nám i z toho minima ještě něco vzít? Je to otázka čistě teoretická, chci jen vědět jaké máme možnosti.
Za nás to bylo jiné, rodiče řekli půjdeš do školy a hotovo, ale já na ní opravdu vidím že se chozením do školy trápí a nechci aby se do něčeho nutila jen proto aby jsme měli nějakou korunu navíc.
Počítám, že tady bude mnoho lidí kteří řeknou ať si prostě najdu práci a nemusím nic řešit, ale pro všechny tyto lidé bych chtěla říct že jsem strávila 6 měsíců v nemocnici, mám určité následky a hlavně velké psychické trauma, ale opravdu pracuji na hledání práce a takto nezůstaneme déle než pár měsíců.
Prosím odpovědi jen ohledně mé otázky na to, jaké by mělo ukončení studia následky pro nás jako rodinu na SSP. Moc děkuji Hanka. S Ostrava.
Doufám, ze si plně (dcera) uvědomuje, ze se základním vzděláním, které bude mít, si pracovně moc vyskakovat nemůže.
Vadi ji chodit do školy, ale do práce to nebude depresivní? Vždyť také bude chodit mimo domov.
Zkusila bych ji přesvědčit, aby dokončila alespoň tu střední školu.