Nemá o nic zájem

Anonymní
23.3.23 08:55

Nemá o nic zájem

Kluk 9 let, nevlastní. Bývá u nás ale cca polovinu dní v měsíci. Poslední rok začíná být takový, že se nudí, neví, co má doma dělat, přitom ho baví skládat lego, ale to složí za chvíli a když už nemá další, je po jakékoliv zábavě. Když mu něco navrhnu (třeba jestli chce jít ven nebo ne) a chci, aby se k tomu vyjádřil, nemá názor. Ani za půl hodiny ho nemá. Prostě neví. Kouká do lednice a neví, co si dá, přitom lednice je nacpana a praská ve švech jídlem. Takhle je schopnej o tom premejslet půl hodiny a vypadá, že čeká, že to za něj někdo vymysli. Při sportu, jakmile se má víc snažit a vystoupit ze svého komfortu, radši na to kašle a řekne, že to nechce dělat. To samé při úkolech do školy, je největší problém zapnout mozek a o něčem trochu přemýšlet. Pokud jde o nějakou komunikaci, tak se s ničím nesveri, jen mlčí a je naštvanej. Když mu člověk něco vytkne, hned se rozbreci. Brečí i kvůli kravinám. Stojí s kolem, upadne na místě, nic se mu nestane, ale prostě se rozbreci a je schopnej hrát divadlo jak mu právě málem odpadává noha, přitom mu reálně nic není.
Přitom byl vždycky v pohodě, fajn kluk, rád se vším pomáhal, teď má na vše milion ksichtů, ale udělá to, když se po něm něco chce. Většinou po něm ale chci, aby si uklidil svoje. V domácnosti nemá žádné povinnosti.
Je to jen puberta? Já doufám, že jo a že to zase bude lepší. Je to fajn kluk, dá se s ním super vycházet, bavit atd, ale jakmile je nějakej problém, nedá se s ním mluvit.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Janli
23.3.23 09:11

Normální dítě. Ty svoje vlastní nemáš, viď?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.3.23 09:14

Kupodivu mám ;), 3 leté a je úplně jiné.

• Citovat
  • Upravit
1275
23.3.23 09:17

Je to devítileté dítě, nečekej, že bude dokonale zorganizovanej, na výtky bude reagovat vstřícně a konstruktivně, bude se svěřovat s něčím, čemu v tu chvíli třeba ani sám nerozumí, že se za všech okolností smysluplně zabaví. když brečí, třeba jen potřebuje obejmout. nech to plynout a buď laskavá, čímž nemyslím lezení mladému do zadku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.3.23 09:17
@Anonymní píše:

Tak psala jsi, že ani on dřív takový nebyl ;) Budeš se divit, ale ano, tohle je normální u většiny dětí v tomhle věku, bude to pravděpodobně dělat i tvoje vlastní dítě. Ale můžu tě uklidnit, syn měl tohle divný (já říkala „nijaký“) období kolem 8 let, pak to přešlo a ta pravá puberta teprve začíná, je mu 11. Obrň se nervama, snášet vlastní puboše je peklo, snášet ty cizí, to je doslova očistec :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
23.3.23 09:22
@Anonymní píše:

Tak jsou mu 3, ne 9 :lol: já bych řekla, že normální, navíc asi byl doteď zvyklý, že za něj rozhodovali ostatní a on je teď líný na cokoliv. Mám doma holku 9, dost pomahaji kamarádi, jinak by jen ležela v posteli s tabletem a mohla bych ji obracet vidlema :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
23.3.23 09:24
@Anonymní píše:

Napiš za šest let…. ;).

• Citovat
  • Upravit
31292
23.3.23 09:27
@Anonymní píše:

Tak počkej, až mu bude 9 :lol:

Né, hele, ty děcka taková jsou. Nevím, jestli všechny, nevím jestli jen ty dnešní, ale jsou.
Náš mladej je podobnej, všechno je nuda, polovinu času někde sedí a tupě zírá, z 80% ho zajímají jen hry, telefon, kdy bude moct na počítač.
Všeho má přehršel, vše naservírovaný až pod nos, proto čumí do lednice a ani neví, co by si dal.

U nás jsou teď taky boje, táhne mu na 12 a poslední třeba dva měsíce mám pocit, že mu ten mozek už vypadl úplně :nevim:
Chce se po něm jen to, aby po škole umyl nádobí a připravil se do školy. U táty i u mě. Pak může ven, za kamarádama, na mobil, pustit si film. Celkem jednoduchá žádost, řeklo by se. Ale on se i přes opakovaný vysvětlování, domlouvání, u táty i hulákání,… stejně zase na polovinu vykašle, pustí si bednu a i na těch pár věcí, práce na půlhodinu?, prostě dlabe.
Začíná nám všem docházet trpělivost. Já na něj jdu od lesa, že když si udělá tohle málo, co má, tak bude mít od všech pokoj…ale stejně, jak není odpoledne nikdo doma, flákne sebou na postel a všechny předsevzetí a sliby jsou tytam.
Aspoň že ho teď chytil sport a pravidelně a s chutí chodí na tréninky a ve škole jedničky/dvojky, takže žádný průšvihy, ale to jeho domácí povalování.
Minulej tejden už vytočil mýho partnera tak, že na něj poprvý zařval (koukali sme oba 8o ).

Kdo má rady, sem s nimi. Já už sem si v afektu (a v nadsázce) řekla, že je čas ho pořádně zmydlit, aby se mu rozsvítilo, a aby holt začal fungovat ze strachu, když né z jiných motivací, ale samozřejmě to neudělám :roll:

Jediný, co mě uklidňuje je to, že to úplně stejně mají i ostatní děti v mým okolí. Některé fungují o něco líp (právě ty, co se bojí, že dostanou po hubě), ale jinak jsou všichni stejní. Předpokládám, že z toho vyrostou :jazyk:

Příspěvek upraven 23.03.23 v 09:32

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22092
23.3.23 09:29
@Anonymní píše:
Kluk 9 let, nevlastní. Bývá u nás ale cca polovinu dní v měsíci. Poslední rok začíná být takový, že se nudí, neví, co má doma dělat, přitom ho baví skládat lego, ale to složí za chvíli a když už nemá další, je po jakékoliv zábavě. Když mu něco navrhnu (třeba jestli chce jít ven nebo ne) a chci, aby se k tomu vyjádřil, nemá názor. Ani za půl hodiny ho nemá. Prostě neví. Kouká do lednice a neví, co si dá, přitom lednice je nacpana a praská ve švech jídlem. Takhle je schopnej o tom premejslet půl hodiny a vypadá, že čeká, že to za něj někdo vymysli. Při sportu, jakmile se má víc snažit a vystoupit ze svého komfortu, radši na to kašle a řekne, že to nechce dělat. To samé při úkolech do školy, je největší problém zapnout mozek a o něčem trochu přemýšlet. Pokud jde o nějakou komunikaci, tak se s ničím nesveri, jen mlčí a je naštvanej. Když mu člověk něco vytkne, hned se rozbreci. Brečí i kvůli kravinám. Stojí s kolem, upadne na místě, nic se mu nestane, ale prostě se rozbreci a je schopnej hrát divadlo jak mu právě málem odpadává noha, přitom mu reálně nic není.
Přitom byl vždycky v pohodě, fajn kluk, rád se vším pomáhal, teď má na vše milion ksichtů, ale udělá to, když se po něm něco chce. Většinou po něm ale chci, aby si uklidil svoje. V domácnosti nemá žádné povinnosti.
Je to jen puberta? Já doufám, že jo a že to zase bude lepší. Je to fajn kluk, dá se s ním super vycházet, bavit atd, ale jakmile je nějakej problém, nedá se s ním mluvit.

Nech ho být, nesrovnávej ho s tříleťákam… a hlavně, nechtěj po něm neustále na všechno „vyjádření“ :roll:

Udělejte nějaký program - třeba výlet, procházku - a prostě mu oznamte, že jdete všichni a v tolik a tolik se odchází.
Když se viditelně nudí, nabídnout jednu dvě činnosti a pokud o ně nestojí, nech ho, ať se nudí :nevim: „Chceš si něco zahrát? Třeba pexeso nebo karty…? Dobře, tak tě nechám v klidu a kdybys chtěl - klidně i jinou hru - tak se ozvi“.

Totéž s jídlem - nechápu, proč devítiletého kluka necháš „koukat do lednice“ a vybírat z ní. Stačí dát na výběr dvě, max. tři možnosti… „chceš na svačinu jogurt nebo chleba se sýrem?“

Úplně zbytečně ho cpeš do nejrůznějších rozhodování, o které v tuhle chvíli sám evidentně vůbec nestojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.3.23 09:30

@Mar__tanka1983 Ono to chce hlavně klid, protože co si budeme, ti puboši mají největší radost z toho, když nás vytočí a mají tím nad námi vlastně navrch ;) Bych asi udělala to, že pokud má být odpo doma sám, vypnula bych wifinu a schovala ovladač na telku :mrgreen: Taky čas na telefonu zkrouhnout (family link). To jsou u nás největší páky, co si budeme ;)
Ten náš zase udělá prd, dokud už to napopáté nezařvu tak, že se leknou i sousedi :mrgreen: :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34388
23.3.23 09:34
@Anonymní píše:

Celkem normální dítě. Píšeš, že dřív takový nebyl, netrápí ho něco? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Tala20
23.3.23 09:36
@Anonymní píše: .. se nudí, neví, co má doma dělat, .. nemá názor … jakmile se má víc snažit a vystoupit ze svého komfortu, radši na to kašle a řekne, že to nechce dělat. To samé při úkolech do školy … jen mlčí a je naštvanej. Když mu člověk něco vytkne, hned se rozbreci.

Na toto je nejlepším lékem trénik přežití. Dobré boty, do batohu spacák a pláštěnku (žádný mobil ani peníze). Odjet s ním alespoň 120 km od domova - a po vystoupení z vlaku sdělit, že zpět se jde jen pěšky a přespávat se bude kde se dá. Orientace podle slunce, hvězd a lišejníků na kmench. K jídlu pouze chleba, zapíjet vodou ze studánek.

Druhým účastníkem výpravy by měl být chlapcův otec, a Ty se můžeš taky připojit. Není nad to opustit komfortní zónu. To platí i pro dospělé.

Příspěvek upraven 23.03.23 v 12:33

• Citovat
  • Upravit
31438
23.3.23 09:36

Je to vekem i povahou i dobou. Vlastni deti obvykle po podobnych etudach vyzenu povinne na vzduch.

@Anonymní píše:
Kouká do lednice a neví, co si dá, přitom lednice je nacpana a praská ve švech jídlem. Takhle je schopnej o tom premejslet půl hodiny a vypadá, že čeká, že to za něj někdo vymysli.

A tohle je absolutni normalka, to delam i ja :mrgreen:. Nikdy nemam chut na nic z toho, co je doma :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31292
23.3.23 09:52

@unuděná tak omezenej čas na netu má. Hodinu denně, přidám jen když je hotovo.
Včera mi právě volal od táty, jestli mu můžu přidat hodinu navíc. Říkám mu, máš smytý nádobí a připravenou školu? Jooo. No tak mu přitlačím hodinu, a večer volá ex, že už ho má plný zuby, že přišel z práce, mladej vytelenej na telefonu a v sešitě jen polovina slovíček z aj z nový lekce.

Takže aktuálně má net vypnutej, zítra jde k nám, takže zase bude promluva a přesně jak říkáš, než přijdem z práce, bude prostě elektronika pod heslama. Prostě fckof :jazyk:
I televizi máme přes notebook, takže budem zadávat heslo.

Ty náš mladej je ještě z toho upřímně smutnej, i brečí, když mě takhle vytočí. Ale pak za dva dny stejně přijde, flákne sebou a džagére, jakoby ta lenost byla silnější než cokoliv jinýho :jazyk: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
23.3.23 09:59

@Mar__tanka1983 Chudák, s chorobnou leností soucítím :mrgreen: :mrgreen: Mě se osvědčilo zrovna tu školu fakt nechat na něm. Žádný honění k úkolům, maximálně se večer zeptám, jestli má vše do školy hotový. Myslím, že párkrát se na to vykašlal, měl ve škole poj.eb a už si dává větší pozor, než když jsem ho cepovala já :lol: Ale on je teda premiant, nehrozí, že by měl učitele na salámu. Z domácích povinností má odnášet tříděný odpad, to mu musím kolikrát vrazit do ruky mezi dveřma, jinak by se na to vybodnul; a vyndavat myčku a to je vždycky taky s tolika kecama, že by vydaly na knížku.
Naše běžná debata:
„domyla myčka“
„a co já s tím?“
„ty s tím, že máš vyndat nádobí“
„hm“
„do půl hodiny, ok? Potřebuju pak prostor na vaření“
„hm“
a co myslíš, udělá? Až když za tu půl hodinu zařvu jako pes :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek