Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Když byl malé 1.5 roku přišel covid takže v době od 1.5 roku do cca 2.5 roku byl kontakt omezený ( mimo léto) a nijak jí to nepoznamenalo. Ten kontakt s dětmi začíná být důležity až kolem 3 až 4 roku…
Řekla bych, že jak jsou lidé jiní, tak i děti jsou jiné. Chodím do takové dětské skupiny jednou týdně a jde vidět, že to dceru baví a začíná se socializovat. Pak jsou tam i děti, co spíš sledují z povzdálí a o kontakt nestojí.
Přizpůsobila bych se v tomto dítěti, co mu bude vyhovovat.
Kdybych měla možnost vyzkoušet, tak bych neváhala dát tu svou cácoru do jesliček od 2 let na pár dní v týdnu. Ale musela bych vědět, že je jí tam dobře a baví ji to. Akorát musím počkat a doufat, že se alespoň dostane do státní školky ve 3 letech.
Hele v pohodě,
pokud plánuješ do budoucna školku a nějaké kroužky, byla bych úplně v klidu. Dnešní společnost pořád někam spěchá, proti gustu… ale pokud jsi introvert, dítěti je dobře venku, v přírodě, kašlala bych na to. Občas bych zařadila nějakou herničku, pokud ti to není vyloženě proti srsti, případně třeba dětské plavání, tam se všichni soustředí na tu činnost, takže ten kolektiv není tolik „na sílu“ jako třeba na hřišti. A ve školce, škole, kroužcích se bude ještě socializovat až až
můj introvertní pětileťák pak přijde ze školky domů a hodinu nemluví a chce být sám
![]()
Ani jedno moje dítě v tomhle věku nemělo žádný velký kontakt s vrstevníky. Sem tam nějaká kamarádka (tak je dou za ctvrt roku) a max na hřišti. Pak až školka a nemyslím, ze by byli nějací porušení asocialove ![]()
No nejmladší je covidove dítě. Většinu času mezi jeho 1 a 3 rokem bylo všechno zavřené, děti u nás nebyly ani venku. V jeho 2,5 jsme zkusili cvičení s hraním pro maminky s dětmi, obě zkušební hodiny mi po 10 minutách řval u nohy. V 3,5 šel do školky. Klasické. Moc to nezvládal. Ale zvykl si. Teď už je to dobrý. Pokud je možnost být ve školce na část dne, ideálně v menším kolektivu, mohlo by to být fajn.
Myslím si že zrovna ještě toto období je celkem ok… Podle mě horší to bylo pro děti co byli třeba už předškoláci a šli pak do první kdy byl skoro celou dobu distanční studium.
Mam dvouletaka a jak kdybys naprosto presne popisovala nasi situaci
Uprimne ja to moc neresim, protoze vidim, ze malej o nejake krouzky ci aktivity v kolektivu zatim nestoji a jeho ani me to proste nebavi. Takze jsme vetsinu casu venku spolu nebo s manzelem a s detma prichazi do kontaktu nahodne na hristi, v bazenu, v herne.. doma nesedime, jsme fakt hodne venku a myslim, ze to pro ted uplne staci. Do skolky pujde v 3,5 letech, ted ho nikam davat nebudu, nedal by to a hlavne se mu narodi bracha, takze bude s nami doma.
Ridila bych se podle ditete, pokud by ten muj o kontakt stal, vyhledaval ho, byl extrovertni, tak bych ho mezi deti brala, na krouzky nebo nejaka detska skupinka.. ale zatim do toho nedozral a nema zajem, takze pujde az pak do skolky.
@ludmilaadamkova jj, to bylo těžké. Já jsem tehdy měla děti ve 2 a 3 třídě, když to začalo.
@andelka83 píše:
@ludmilaadamkova jj, to bylo těžké. Já jsem tehdy měla děti ve 2 a 3 třídě, když to začalo.
zavření od března: předškolačka a třeťák a následující školní rok jsme si vychutnali 1. a 4. třídu ![]()
@dedrichov píše:
zavření od března: předškolačka a třeťák a následující školní rok jsme si vychutnali 1. a 4. třídu
Bomba ![]()
A proč nechodíte třeba jednou týdně na nějaký kroužek pro rodiče s dětmi? Cvičení, říkanky, plavání nebo tak. Některé děti mají rády jiné děti už mala, jiné je až tak nevyhledávají. To je různé. Obecně si nemyslím, že by to mělo v tomto věku negativní vliv.
Já to vidím tak, že to problém je a že to děti trochu opožďuje v některých dovednostech. Nakolik to doženou, nevím a jistě záleží na osobnosti dítěte. Školka v takovém případě je dobrý nápad, jenom bych se trochu bála, aby dítě hozené rovnou do hluboké vody nemělo problém. Zkusila bych si najít aspoň jednu kamarádku, nebo nějakou skupinovou aktivitu, když to jde.
U nás to bylo to samé. Děti v rodině žádné, kamarádky bezdětné. Takže vrstevníky dcera potkávala akorát venku.
Do školky šla ve dvou a 3/4 a zvládala to z celé třídy suverénně nejlíp. Za celou kariéru nebyla kvůli školce jediná slzička. Teď se už chystá do školy, je společenská, sociálně vyspělá, kamarádská atd. určitě jí to nijak nepoznačilo.
Ahoj maminky, chci se zeptat čistě na Váš názor a úhel pohledu z jiné strany. Jak se díváte na to, že moje 2 letá holčička příliš nepřijde do kontaktu s vrstevníky? Bydlím ve městě, kde nikoho neznáme, kamarádky tu nemám, sem tam (jednou do měsíce) se vidíme s nějakou vzdálenější kamarádkou s dítětem (herna, procházka, káva doma…). A sama jsem introvert…
Občas samozřejmě někoho potkáme na hřišti, v ZOO, v obchodě, ale to je jen letmý, krátký kontakt.
Převážně chodíme na procházky do ZOO, do přírody, spojujeme to s nákupy atd.
Nemůže jí to nějak „poškodit“?
V září chci, aby začala chodit na půlden do školky…
Odkdy myslíte, že je kontakt s vrstevníky nutný?
Díky za názory