Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahote, mám otázku, na začátku týdne jsem dostala antibiotika, a v lékárně mě řekli, že si k nim mám koupit i probiotika, jenže jsem si je nekoupila, jelikož jsem si myslela, že je mám doma. Tet po 6 dnech užívání, mě bolí žaludek, může to být kvůli tomu?
Ano, zřejmě je to způsobeno atb. Nemusíš kupovat drahé probiotika, zkus si sehnat tibetskou houbu a udělat si doma vlastní kefír. Rozhodně ti udělá mnohem lepší službu, než probiotika z lékárny ![]()
K ATB vždy probiotika. Kluk když jsem mu zapoměla dát, tak měl strašný průjem. S probiotikama bez obtíží. Tady se nevyplatí šetřit ![]()
Taky radím probiotika k atb kupovat. Před prázdninami jsem měla dvakrát po sobě v relativně krátké době atb a zapoměla jsem k nim brát probiotika a měla jsem problém s kvasinkami.
Tak probiotika jsou dobrý na střeva, s žaludkem bych řekla že moc nepomohou
Já je teda taky vždy kupuju ale na druhou stranu, když já byla dítě, nic takovýho se nedávalo a nikdy jsem po nich průjem nebo bolesti neměla
@Moni85 píše:
Tak probiotika jsou dobrý na střeva, s žaludkem bych řekla že moc nepomohouJá je teda taky vždy kupuju ale na druhou stranu, když já byla dítě, nic takovýho se nedávalo a nikdy jsem po nich průjem nebo bolesti neměla
Jenže dřív byly ty ATB úplně jiné. Dnes jsou čím dál silnější, proti více zmetkům. Dřív lidi i neměli elektřinu a žili si
to nemůžeš vůbec srovnávat
Nicméně dceři bude 18 let a když jak malá měla ATB, tak už se automaticky probiotika doporučovaly
Nevím jak na žaludek, probiotika jsou spíš na střeva
Ale mě probiotika doporučila rovnou i lékařka, když mi předepisovala ATB, že se ty antibiotiky zabité prospěšné bakterie doplní v trávícím traktu rychleji.
Možná by stačil živý jogurt a podobné výrobky.
Probiotiky se nic nezkazí. Průjem v souvislosti s užíváním ATB nemusí být nutně způsoben destrukcí střevní mikroflóry, existují totiž ATB (např. makrolidy), která sice bakterie nehubí (nejsou tedy baktericidní), ale pouze zastavují jejich dělení (jsou tedy bakteriostatická). Průjem po makrolidech je způsoben jejich vazbou na motilionové receptory ve střevní sliznici, což zrychlí peristaltiku. Jen tak na okraj, makrolidová ATB lze užívat v nízkých dávkách na podporu střevní hybnosti (jako motilika), např. u žaludečně-jícnového refluxu. V žaludku by žádná bakterie být neměla, vzpomeňme, jakou neplechu páchá Helicobacter pylori.
Je to starší téma, ale znovu otevřu. Druhý den mám antibiotika bolí mě z nich žaludek a taky mně byly doporučene probiotika. Umíte mně nějaké doporučit?
Pro miminko když není kojene tak ano, ale jinak ne. Berou se hlavne současně s antibiotiky
Taky je bereme pouze současne s antibiotiky, nebo když jdeme na exotickou dovolenou