Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@pisisvori píše: Více
Tvoje argumentace je úplně mimo mísu. Opravdu si myslíš, že ten, kdo upozorní na gramatické chyby je v 99% v jiných oborech nevzdělanec? Naopak, kdo nebyl schopen či ochoten zvládnout základy rodného jazyka, je obvykle hlupák i v jiných oblastech. Gramatické chyby se dělají z neznalosti, nikoli při psaní na mobilu či v rychlosti. Nezaměňuj hrubky s překlepy.
@pisisvori píše: Více
V dlouhých textech dělám překlepy často, občas mi dokonce může vypadnout nějaké slovo, které naštěstí pro pochopení kontextu nehraje roli. Když dlouhý text dopíšu, už je nad mé síly ho číst znova a tříbit ho k dokonalosti. I když vůči sobě samému jsem nácek jako prase. Mám pár kamarádek, které vystudovaly češtinu a mají jestřábí oko, přičemž já nechci vypadat jako kokůtek. Ony jsou ale velmi tolerantní.
@884135 píše: Více
Ano, ale nemusel mít stejné podmínky a podporu, jakou mají ostatní.
Jsem, nicméně chyby dělám taky. A naštěstí nejsem typickej čecháček, takže nemám záchvat, když mě někdo na chybu upozorní.
Dřív mě pravopisné chyby iritovaly, ale manžel je dys- a psal mi chybně od začátku vztahu, přitom má dvě vysoké školy
, ale schopnost psát bez chyb nesouvisí s intelektem.
Máme spolu dítě a to je ještě horší, co mi od něj chodí za zprávy by občas bylo na prokapání očí Savem, ale zvykám si, on ani nezvládá samostatně dělit větu do správných slov, občas to je luštění, co po mně vlastně chce.
Takže oni dva mě naučili větší toleranci. Já zase neumím matiku ![]()
@Ploskutáček píše: Více
Přitom zrovna ta zájmena mě/mně je jedna z nejjednodušších věcí v Češtině.
@Pučálkovic.Amina píše: Více
Díky, Amčo. Poslední věta potěšila, nafouklo se mi volátko hrdostí. Se zbytkem to mám jinak: já naopak vítám chyby ve zprávách či redaktorů, hluboce mě to uspokojuje, protože když vidím chybu v článku na Novinkách, kde by redaktor měl ovládat češtinu asi o něco lépe než průměr běžné populace, proč by nemohl občas ustřelit i Plosky nebo holky na Emiminu?
Poměrně často si kupuju časopis Svět motorů, kde vím, že přímo v redakci mají korektora. A občas narazím na chybějící slovo v textu nebo špatný údaj v tabulce parametrů a hodnot. A rozumím, jsme jenom lidi a chybovat je lidské.
@884135 píše: Více
Gramatické chyby se mohou dělat i z nesoustředění a dysporuch. Manžel je velice chytrý člověk, asi jeden z nejchytřejších, co znám, ale pak mi přijde zpráva, že „o vykendu musíme na chalupu“. Neudělám nic, on ví, že tam je měkké, ale při psaní to nesepne.
@Ploskutáček píše: Více
Já jo. Už jen proto, že čeština je dost bohatý jazyk na to, aby větu poskládal jinak a tomuto problému se vyhnul. I když chápu, že ne každý umí/chce víc přemýšlet…
@Roxy ivka píše: Více
Vzdělání nekončí tím, že opustíme školu. Doplnit základy gramatiky si může i dospělý člověk. Jen chtít.
@Zumpa píše: Více
Píšeš moc hezky, Žumpíku. Vůbec mě jako napadlo, že drtivá většina lidí tady na Emiminu píše moc hezky, bez velkých chyb, správně kladete čárky a prostě se drtivá většina z vás čte snadno. Píšete přehledně, skoro u nikoho nemám potřebu vyskočit oknem.
Příspěvek upraven 26.07.26 v 11:19
@keson558 píše: Více
Nechci podceňovat inteligenci tvého manžela, ale proč si tak chytrý člověk nezapne tu úplně nejzákladnější kontrolu textu, kterou má každý telefon či počítač? Napsat výkend je snad dnes technicky nemožné.
Pisemny projev povazuju za podobne platnou vizitku jako vycistene zuby
Ovsem jak je videt i z meho pisemneho projevu zde, respektuju svobodu (pisemneho) projevu mimo oficialni prostor. Jsme ve verejnem neoficialnim prostoru a stejne jako temer nikdo netrva v odpovidajicim mluvenem prostoru na spisovne mluvene podobe CJ, a to treba vcetne vyslovnosti, ani zde k tomu neni duvod. E-mail rediteli je proste jina sorta nez e-mimino. Cilem je se tu domluvit, pochopit se. A stejne jako tu maji lidi ruzne nazory, maji i ruznou uroven pravopisu a dokonce (sic!) ruzny pristup k pravopisu.
Ac vystudovana bohemistka (nebo prave proto) razim respekt. Mam setrvaly dojem, ze ten e-miminu chybi zdaleka nejvic.
a jak vidite, jadro sdeleni jsem napsala „podle pravidel“ (holt postizena tim, „co by lidi rekli“)
@Zumpa protože manžel si píše poznámky rukou, pak mi je fotí a posílá
Většinou tam jsou jeho myšlenkové pochody za půl dne. Zprávy ve WA se mu daří posílat bez chyb, tam mu maximálně ujede nějaká automatická oprava.