Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Nedávno jsme tady řešili pohlavy miminka, tak jsem se chtěl zeptat, jak moc jste citliví na pravopisné chybky? Já třeba pravopis neřeším, protože nikdy nevím, kdy pravopisně uklouznu já, takže nechci ostatní mravokárnit.
Vybraná slova znám, občas, při výstřiku myšlenek, zprzním větu by jsi a občas udělám chybu v podmětu se soudkem. Taky bych nezapomínal na to, že člověk může být:
Ne všichni máme stejný jazykový a gramatyczny cit. Taky bych nezapomínal, že čeština je velmi složitý jazyk. Samozřejmě i já si všímám, jak druzí píší, a pokud je to hezké, správné, srdéčko v mém propadlém hrudním košíčku radostně poskočí.
Zároveň lidi za pravopis nepeskuji, jsem totiž poučen z jiných diskuzních fór, kdy se třeba někdo na diskuzním fóru o televizích zeptá, jakou má koupit, v dotazu jsou třeba nějaké pravopisné prohřešky, tak myslím, že není správné kárat za pravopis (dokonce to máme myslím i v pravidlech). Dotyčný se přišel zeptat na nákup televize, ne se zlepšit v pravopise. Přeju lásku a gramatický mír vašim srdcím.
Příspěvek upraven 26.07.26 v 17:22
Normálně to neřeším, ale pokud tu někdo machruje, že má dvě vysoké školy a přitom seká hrubky, za které by se styděl i žák základky, tak se občas ozvu. Nebo když někdo nadává druhým do hlupáků a přitom napíše hrubku jako hrom. Ale třeba u příspěvků sociálně slabších lidí, nebo u těch, kteří mají prokazatelně nízké vzdělání, bych to nikdy neudělala. To by mi přišlo dokonce neomalené.
I sociálně slabší člověk chodil do základní školy, kde se roky učily základy rodné řeči.
Chybu může udělat každý. Já, ty, on, ona, oni.
Ale pokud někdo píše stylem " Ti jo ti sy frajer celej dy kaprio postava"
tak to se nedá nevšimnout.
@884135 píše: Více
Hodně rychle se to může vykouřit. A tím, že se dnes méně čte, mám pocit, že znalost pravopisu upadá. Asi bych nedokázal říct všechna vyjmenovaná slova, ale tím, že jsem dřív hodně četl, vím, jak vypadají.
@884135 píše: Více
Tak přesně jsi /jsy ten tip/ typ, který vidí pravopis jako přímou úměru inteligence.
Jsou mezi námi lidé s dysortografií, kteří mohou strávit celý život nad pravopisem a přesto ty chyby dělat budou…
@Ploskutáček jo, pravopisnou chybu vidím na první dobrou, ovšem od doby mého syna a jeho boje s pravidly českého pravopisu, si jen řeknu, není v tom sám…
Příspěvek upraven 26.07.26 v 11:09
@Anna766 píše: Více
Souhlasím a dy kaprio rozesmál, ode dneška ho budu psát Leoš dy Kaprio (jak název sklenice se sterilizovanou zeleninou).
@Roxy ivka píše: Více
Je videt, ze jsi s tema chytryma lidma, co maji ty skoly nikdy skutecne nepracovala… Kdo resi pravopis, vetsinou moc nic jineho nezna a neumi, takze jedine co studoval je ve vetsina pripadu pajdak
a tak ma i sklon buzerovat, protoze ucit sla proto, aby mela pocit moci a dulezitosti ( nazor dlouholete reditele skol) Ze nekdo urazi za pravopisne chyby je navic v 99% v situaci, kdy nic jineho neumi, nema argument a potrebuje jen druheho shodit, aby si prisel lepsi…
Clovek, ktery opravdu zna a umi a neco dosahl, lidi dle chyb v internetovych diskuzich( kde se pise na mobilu, po ceste do prace a podobne…) nesoudi.
Příspěvek upraven 26.07.26 v 10:19
@Ploskutáček píše: Více
Ale to je obrovsky rozdil o vytribeneho stylu,, nejakych chyb v gramatice, jasnych preklepech atd
Přiznávám, že mi pravopisné chyby rvou oči. Samozřejmě není nikdo neomylný, i mně občas nějaká ta chyba ujede, ale když vidím text s více chybami, tak se mi dělá rudo před očima. Ale snažím se to vůči dotyčnému neventilovat. Mně osobně by bylo trapně, že písemně neovládám mateřštinu. Ale zjevně je to spoustě lidí putna. A zrovna tady mám pocit, že většina národa při hodinách češtiny spala. A když vidím hrubky v online novinách, tak se mi otvírá kudla v kapse. ![]()
U tebe jsem si chyb nikdy nevšimla, naopak tě musím pochválit za vytříbenou češtinu. ![]()
@pisisvori píše: Více
Taky mě to občas napadlo. I když některá vyjmenovaná slova by měl znát skoro každý, na druhou stranu, že někdo nerozlišuje mě/mně, za to bych hlavu netrhal.
Nicméně k dotazu, nejvíce mne pobaví, pokud cokoli napíšu naprosto správně a někdo začne s poučováním, že to mám špatně.
![]()
@Ploskutáček píše: Více
Ano, přesně toto se průběžně pokouším naučit milence.
![]()